Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή μόλις ολοκληρωθεί η ανάλογη διαδικασία αλλαγών στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ έχει ανοίξει μία οξεία πολιτική αντιπαράθεση εξαιτίας της στροφής του Ποταμιού που θέτει τώρα προϋποθέσεις για να στηρίξει τη συμφωνία.
Το Μέγαρο Μαξίμου διατύπωσε με ανακοίνωσή του ερώτηση, χθες, στον Σταύρο Θεοδωράκη, ζητώντας του να αποσαφηνίσει τη θέση του, διαβλέποντας πολιτικό φλερτ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι δύο άνδρες, άλλωστε, θα συμπαρουσιάσουν σήμερα το βιβλίο του Κωστή Χατζηδάκη, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες περί προεκλογικής ή μετεκλογικής σύμπραξης.
Αυτή η μεταστροφή του Ποταμιού “σπάει” στα δύο το μικρό αυτό κόμμα που δημοσκοπικά κινείται σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία και ζητούν συνεργασία με τη Ν.Δ, ενώ ο ίδιος ο Σταυρός Θεοδωράκης δηλώνει πως η τελική θέση του θα εξαρτηθεί “από το συμφέρον της χώρας”, ενώ μέχρι πρότινος εμφανιζόταν θετικός υπέρ της συμφωνίας. Ο Γιώργος Μαυρωτάς φαίνεται πως θα ταυτισθεί με τις αποφάσεις του κ. Θεοδωράκη, ενώ ο Σπύρος Λυκούδης δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει τι θα κάνει. Από την άλλη, ο Σπύρος Δανέλλης είναι αποφασισμένος να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το Ποτάμι, καθώς διάκειται αρνητικά σε τυχόν συνεργασία με τη Ν.Δ. Το αφήνει, άλλωστε, να εννοηθεί σαφώς με σημερινό του άρθρο- παρέμβαση στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση δηλώνει αισιοδοξία ότι η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή με πλειοψηφία άνω των 151 βουλευτών, ωστόσο ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει ακόμα και με σχετική πλειοψηφία (επί των παρόντων), ενώ προβληματισμός επικρατεί για τις τελευταίες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου.