Νέα πρόκληση Ζάεφ: «Με τις Πρέσπες αναγνωρίζεται η μακεδονική γλώσσα»

«Κανείς δεν θα αμφισβητήσει το δικαίωμά μας να λεγόμαστε Μακεδόνες»

Συνέχεια στις προκλητικές του δηλώσεις για τη «μακεδονική» γλώσσα έδωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Παρά την έντονη αντίδραση του Μάθιου Νίμιτς, την παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα αλλά και τον σάλο που έχει προκληθεί στην Αθήνα, ο Ζάεφ επέμεινε πως η συμφωνία των Πρεσπών κατοχυρώνει την «μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα».

«Ναι θα ονομαζόμαστε Βόρεια Μακεδονία, αλλά κανένας δεν θα αμφισβητήσει τα εδάφη μας. Από την ανεξαρτησία το 1991 έχουμε τη γη μας και αυτή θα αναγνωρίζεται από όλους. Σε αυτή τη γη κατοικούν οι Μακεδόνες και αυτό θα αναγνωρίζεται απ΄ολους. Κανείς σε όλο τον πλανήτη δεν θα αμφισβητήσει το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση, το ότι είμαστε Μακεδόνες. Η Μακεδονική μας γλώσσα δεν θα αμφισβητηθεί από κανέναν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της γείτονος από την πόλη Στιπ όπου βρίσκεται.

Αξίζει να σημειωθεί πως την ώρα που ο Ζάεφ προχωρούσε σε αυτές τις δηλώσεις, ο πρόεδρος της Βουλής της γείτονος ανακοίνωνε πως η τελική ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα διεξαχθεί στις 15 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, οι συνεδριάσεις των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, στις οποίες θα εξετασθούν οι τελικές τροπολογίες του Συντάγματος, αναμένεται να ξεκινήσουν στις 17 Δεκεμβρίου.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στις επιτροπές, θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής, κατά πάσα πιθανότητα στις 9 Ιανουαρίου, όπως ανέφερε ο Τζαφέρι, προσθέτοντας ότι η συνεδρίαση της Ολομέλειας αναμένεται να διαρκέσει μερικές ημέρες, ενώ η τελική ψηφοφορία θα πραγματοποιείται στις 15 Ιανουαρίου.

Για την έγκριση των συνολικά τεσσάρων τελικών τροπολογιών του Συντάγματος από τη Βουλή της ΠΓΔΜ απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Στη συνέχεια το «μπαλάκι» περνάει στην ελληνική πλευρά, η οποία θα κληθεί να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή των Ελλήνων.

πηγή