Να δεσμευτεί  τώρα η κυβέρνηση ότι θα  αποζημιώσει τους ελαιοπαραγωγούς

Γράφει ο Θανάσης Πετράκος

Δυστυχώς οι αρχικές μας εκτιμήσεις για το  μέγεθος της τεράστιας οικονομικής ζημιάς που  έχουν υποστεί  και θα υποστούν οι ελαιοπαραγωγοί  λόγω της ποσοτικής μείωσης της παραγωγής τους και της ποιοτικής υποβάθμισης του προϊόντος επιβεβαιώνονται. Οι ειδήσεις καθημερινά από τα λιοτρίβια δείχνουν ότι η ζημιά στη  Πελοπόννησο  και σε  όλη την Ελλάδα  φτάνει αν δεν ξεπερνάει  το  50% . Το ποτάμι της οργής φουσκώνει στις τάξεις των   ελαιοπαραγωγών, που διαπιστώνουν στα ελαιοτριβεία το μέγεθος της καταστροφής στον ελαιόκαρπο  και στο ελαιόλαδο .
Η απώλεια και η υποβάθμιση  της παραγωγής από τις εντομολογικές και μυκητολογικές προσβολές (δάκος, γλυοσπόριο κλπ),   από τα ακραία  καιρικά φαινόμενα ( χαλάζια – «Ζορμπας» ) και τις ιδιαίτερες κλιματολογικές  συνθήκες που επικράτησαν κατά  τον σχηματισμό του  ελαιοκάρπου  είναι τεράστια.

Οι  πρώτες εκτιμήσεις υπολογίζουν ότι   θα χαθούν από τις  τσέπες των ελαιοπαραγωγών περίπου  300 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ελαιοπαραγωγοί ζητούν να αναλάβει τώρα η  κυβέρνηση τις ευθύνες της  .
Η ολιγωρία που επέδειξε  στο  θέμα  της  προστασίας  της  ελαιοπαραγωγής είναι εγκληματική. .
Να δεσμευτεί  σήμερα  ότι: 

1.Θα αποζημιώσει τους ελαιοπαραγωγούς και από εθνικά  και κοινοτικά κονδύλια στο 100%  της μείωσης του εισοδήματος  που έχουν υποστεί.

  1. Μικτά κλιμάκια αποτελούμενα από γεωπόνους , του ΕΛΓΑ , των κατά τόπους ΔΑΟΚ και εκπροσώπους των παραγωγών να καταγράψουν την ζημιά κατά χωρικές ενότητες – γεωγραφικά διαμερίσματα  ώστε να υπάρχουν τα δεδομένα  για   να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί.
  2. Άμεσα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ώστε η δακοκτονία  να αναγνωριστεί  ως ιδιαίτερο   επιστημονικό  έργο , υλοποιούμενο και εποπτευόμενο από Ανεξάρτητο  Εθνικό  Οργανισμό , που θα  εξασφαλίζει την  έγκαιρη  και αποτελεσματική   εφαρμογή  του και  να αυξήσει σημαντικά τα κονδύλια για τη δακοκτονία .
  3. Να πληρωθούν οι παραγωγοί για το σύνολο της βασικής ενίσχυσης μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την οριστική κύρωση των δασικών χαρτών.
  4. Να εφαρμοστεί το ακατάσχετο έως τις 15.000 ευρώ.

Τα παραπάνω αποτελούν  τις ελάχιστες  προϋποθέσεις για να μπορέσουν  να επιβιώσουν  οι ελαιοπαραγωγοί  και να συνεχίσουν  την καλλιέργεια τους.

Η  ΛΑΕ  καλεί τέλος τους παραγωγούς  να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα συμφέροντά τους, γιατί και αυτή η κυβέρνηση όπως οι προηγούμενες ακολουθεί πιστά   πολιτικές  που  οδηγούν  τους μικρομεσαίους αγρότες στον αφανισμό και το ξεπούλημα του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας σε μονοπώλια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον λαό μα και τη πατρίδα  μας..


*Ο Θανάσης Πετράκος είναι υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής της Π.Γ. της ΛΑ.Ε.και πρώην βουλευτής Μεσσηνίας