Υπενθυμίζεται ότι από το Δήμο Καλαμάτας έχει παραχωρηθεί για διάστημα 7 ετών, χωρίς αντάλλαγμα, η χρήση του ισογείου του κτηρίου στο Σύλλογο Κυριών, για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του και τη στέγαση των γραφείων του. Στο Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο παραχωρήθηκε για το ίδιο χρονικό διάστημα, άνευ ανταλλάγματος, η χρήση του ορόφου του κτηρίου, για τη στέγαση των γραφείων του και την πραγματοποίηση ποικίλων δραστηριοτήτων του Συλλόγου. Οι παραχωρήσεις αυτές έγιναν με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στο πλαίσιο χαιρετισμού που απηύθυνε ο Δήμαρχος μετά το πέρας του αγιασμού, εξέφρασε την ικανοποίησή του, διότι στη Θουρία υπάρχει ζωντάνια στο χώρο του πολιτισμού, στον οποίον πρωταγωνιστούν οι σύλλογοι που έχουν δημιουργηθεί. Κατέστησε γνωστό, επίσης, ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα ικανοποιηθεί το αίτημα της Θουρίας να συγκροτηθεί η τοπική Δημοτική Φιλαρμονική. Θα είναι κι αυτό ένα μουσικό σχολείο, όπως η αντίστοιχη Φιλαρμονική των Αρφαρών, που ήδη λειτουργεί επιτυχώς.
Ο κ. Νίκας επεσήμανε προς όσους παρίσταντο την αναγκαιότητα να υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση, τονίζοντας πως είναι προφανή τα οφέλη για τις ανά την Πελοπόννησο περιοχές όπου υπάρχει συναντίληψη.
Ο Δήμαρχος εξέφρασε ευχαριστίες προς τον διατελέσαντα Δήμαρχο του πρώην Δήμου Θουρίας Γιώργο Σκαλαίο, που εξασφάλισε το κτήριο μετά τη διάλυση του ΑΣΟ, καθώς και προς τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου για την ανακατασκευή, στο πρόσωπο του μέχρι πρότινος Διευθυντή Βασίλη Τζαμουράνη.
Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, εκφράζοντας ευχαριστίες προς το Δήμαρχο, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Θουρίας Κώστας Μιχαλόπουλος, η Δημοτική Σύμβουλος από την περιοχή της Θουρίας Χρύσα Λιάππα, η Σταυρούλα Ζαχαράκη, Πρόεδρος του Συλλόγου Κυριών και ο Γιώργος Δημητρακόπουλος, Πρόεδρος του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου.
Η εκδήλωση έκλεισε με κεράσματα, που προσέφεραν οι δύο Σύλλογοι.
Δίπλα στις εγκαταστάσεις των αποθηκών ΑΣΟ της Θουρίας, μέσα σε κήπο, υπάρχει ένα διώροφο κτήριο. Κατά το παρελθόν, όταν οι αποθήκες λειτουργούσαν, η χρήση του κτηρίου ήταν σημαντική και εξειδικευμένη στην αλυσίδα της παραγωγής και μεταποίησης της σταφίδας. Στο ισόγειο του κτηρίου υπήρχε το χημείο, όπου γινόταν ο έλεγχος της παραγωγής της σταφίδας πριν από τη μεταποίησή της. Στον Α΄ όροφο ήταν η κατοικία του προϊσταμένου χημικού των αποθηκών ΑΣΟ της Θουρίας.
Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 1925, με Νομοθετικό Διάταγμα, ιδρύθηκε ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός, Νομικό Πρόσωπο εποπτευόμενο από το Ελληνικό Δημόσιο, με σκοπό την προστασία της καλλιέργειας και εμπορίας της κορινθιακής σταφίδας. Ο ΑΣΟ λειτούργησε μέχρι το 1997, όταν με Νόμο αποφασίσθηκε η διάλυσή του. Το 1928, κτίσθηκαν και λειτούργησαν οι αποθήκες του ΑΣΟ στη Θουρία και την ίδια εποχή λειτούργησε το κτήριο του χημείου. Για την ανακατασκευή του κτηρίου, είχαν προβλεφθεί, μεταξύ άλλων, καθαίρεση ενός τοίχου στον όροφο για δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, καθαίρεση των μικρών κουζινών του ορόφου και του ισογείου, καθαίρεση των τριών αποχωρητηρίων του κτηρίου, ανακατασκευή των καθαιρεθέντων επιχρισμάτων, κατασκευή νέας στρώσης σκυροδέματος βιομηχανικού δαπέδου επάνω στους υπάρχοντες διαδρόμους του περιβάλλοντος χώρου, κατασκευή ντουλαπών για τη φύλαξη των παραδοσιακών ενδυμασιών του Συλλόγου Κυριών της Θουρίας, πλήρης ανακατασκευή των κουζινών με ανοξείδωτα υλικά, νέα πλήρης υδραυλική εγκατάσταση και εγκατάσταση αποχέτευσης και των δύο ορόφων, νέα πλήρης ηλεκτρολογική εγκατάσταση και των δύο ορόφων, πλήρης ανακατασκευή του λουτρού, πλήρης ανακατασκευή του WC του ισογείου, κατασκευή υδρορροών, εγκατάσταση κλιματισμού, χρωματισμοί.
Πηγή: Δήμος Καλαμάτας