Με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων η συγκέντρωση στην Καλαμάτα για το ασφαλιστικό

Με μαζική συμμετοχή στην συγκέντρωση, απάντησαν οι εργαζόμενοι στα νέα δεδομένα για το ασφαλιστικό. Συγκέντρωση πού διοργάνωσαν το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, το συνδικάτο εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, το συνδικάτο επισιτισμού τουρισμού και το συνδικάτο οικοδόμων.  Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στην συγκέντρωση μίλησε ο Παναγιώτης Κουφαλάκος Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

” Η κοινωνική ασφάλιση για την οποία καλούμαστε σήμερα να υπερασπιστούμε, δεν είναι ένα επι μέρους μέτωπο, αφορά τη ζωή των εργατών, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών των επιστημόνων, όλου του εργαζόμενου Λαού.

Το «νέο Ασφαλιστικό» της κυβέρνησης της ΝΔ δεν είναι και τόσο «νέο». Αποτελεί συνέχεια και κλιμάκωση της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας που απορρέει από τις αποφάσεις της ΕΕ, εδώ και κοντά τρεις δεκαετίες, και υλοποιείται διαδοχικά από τις αστικές κυβερνήσεις, με πιο πρόσφατο τον εμβληματικό νόμο – λαιμητόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με το σπαθί του κέρδισε τότε, από το εργατικό και συνταξιουχικό κίνημα, το χαρακτηρισμό «ψαλιδοχέρης»!

Η επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την επίθεση στους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις, την αλλαγή προς το χειρότερο στις εργασιακές σχέσεις. Δεν αφορά μόνο  την σύνταξη, αφορά τις παροχές των Ταμείων και του κράτους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στην εργασία, την Πρόνοια, αφορά όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες.

Η «λευκή βίβλος» της ΕΕ και οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ ουσιαστικά διαμορφώνουν  το πλαίσιο για την καρατόμηση των κρατικών κονδυλίων για την Ασφάλιση, την Υγεία και την Πρόνοια της λαϊκής οικογένειας.

Τι επιδιώκουν;

  • Παραμονή στην εργασία για «μακρύτερο χρονικό διάστημα», ώστε να διασφαλίζεται η «βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος.
  • Μείωση του «μη μισθολογικού κόστους», μέσω στοχευμένων μειώσεων στις εργοδοτικές εισφορές. Η εισφορά που καταβάλλεται από τους εργοδότες και από την οποία σχεδόν απαλλάσσονται, είναι μέρος του εργατικού μισθού. Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών επιστρέφει στους κεφαλαιοκράτες μεγαλύτερο μέρος της υπεραξίας που σταθερά αρπάζουν από τους εργάτες, τη στιγμή που χρωστούν στον ΕΦΚΑ πάνω από 17 δισ. ευρώ.
  • Καθορισμένες εισφορές και αβέβαιες παροχές στη βάση της ανταποδοτικότητας, ώστε «να επιτυγχάνεται μια ισόρροπη σχέση μεταξύ των εισφορών και των δικαιωμάτων».
  • «Επίτευξη καλύτερης ισορροπίας μεταξύ των ετών εργασίας και των ετών σύνταξης» δηλαδή  αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • «Ελαχιστοποίηση των περιπτώσεων πρόωρης συνταξιοδότησης» τόσο για όλους τους εργαζόμενους, όσο και σχετικά με ορισμένα επαγγέλματα, όπως τα βαρέα και ανθυγιεινά, που αποτελούν ουσιαστικά ένα πέπλο προστασίας για επαγγέλματα στα οποία η επικινδυνότητα στην άσκηση τους είναι ιδιαίτερα σύνθετη και αυξημένη και κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες.

Εν όψει και του συνεδρίου του ΕΚ, πού πραγματοποιείται την Κυριακή στην Καλαμάτα, ο ομιλητής απευθύνθηκε στους αντιπροσώπους του Εργατικού κέντρου και τους κάλεσε να κάνουν το βήμα ώστε να αλλάξουμε ντον συσχετισμό δύναμης στην νέα διοίκηση του Εργατουπαλληλικού Κέντρου , ώστε να δώσουμε τους αγώνες και γιά την νέα αντιασφαλιστική επίθεση από καλύτερες προυποθέσεις λέγοντας:

“Δεν μπορούμε να ανεχτούμε ως επιχείρημα την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και την ενεργό γήρανση»! Η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος, ο παραγόμενος πλούτος, δημιουργούν σήμερα τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να ζουν περισσότερα χρόνια εκτός παραγωγής, να ξεκουραστούν και να διαθέσουν το χρόνο τους όπως αυτοί επιθυμούν. Και όχι όπως επιθυμούν οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι που προσπαθούν να επιβάλουν την απασχόληση μέχρι τα βαθιά γηρατειά, για να συγκεντρώσουν περισσότερη υπεραξία.

Αφήνουμε αυτά τα επιχειρήματα για τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ. Έτσι κι αλλιώς αυτές οι δυνάμεις στηρίζουν ενεργητικά τη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου, δέχονται τα κριτήρια της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, των αντοχών της οικονομίας. Έχουν μπει στα γεμάτα στην ίδρυση επαγγελματικών ταμείων και στη διαχείριση τους.

Στο χορό έχει μπει, ασφαλώς, και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με την συμφωνία της για την ίδρυση Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου, με τον ΣΕΒ.

Στο χορό έχει μπει, ασφαλώς, και η πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚ Καλαμάτας.

Καθαρά ο Τσώνης στέλεχος της ΝΔ, και Πρόεδρος του ΕΚ Καλαμάτας δήλωσε στην συνεδρίαση του ΕΚ ότι είναι σύμφωνος με τα επαγγελματικά ασφαλιστικά ταμεία πού νομοθετεί και προωθεί η Κυβέρνηση του. Δηλαδή μας είπε καθαρά ότι είναι με τον τζόγο και με την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης. Και αυτός θα ζητήσει από τους εργαζόμενους (ιδιαίτερα από όσους προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα από τον οποίο βγαίνει αντιπρόσωπος, ‘ΑΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΕΛΤΑ,  να τον ψηφίσουν). Καλά αυτός ιδεολογικά δεν το κρύβει είναι νεοδημοκράτης και στηρίζει την Κυβέρνηση του. Οι ο γραμματέας  πού έχει βγεί στην Διοίκηση με την υποστήριξη ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, πού το παίζει αριστερός οφείλει να λογοδοτήσει σε όλους τους εργαζόμενους τους οποίους κοροϊδεύει με κραυγές αριστεροσύνης, στηρίζοντας και ψηφίζοντας όλες τις εισηγήσεις πού φέρνει ο Νεοδημοκράτης Πρόεδρος και συνυποψήφιος για την ΓΣΕΕ με τον ΠΑΣΟΚΟ Παναγόπουλο.

Συνάδελφοι αντιπρόσωποι του ΕΚ Καλαμάτας την Κυριακή έχουμε συνέδριο εκλογοαπολογιστικό, και την άλλη Κυριακή εκλογές για νέα Διοίκηση του ΕΚ.

Καντε ένα βήμα και βάλτε πλάτη να αλλάξουμε τον συσχετισμό στη ν νέα Διοίκηση. Άλλη μία τριετία είναι πολύ. Η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε.

Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς  πού μας λέτε ότι αν δεν είσαστε και εσείς θα ήταν τα πράγματα χειρότερα και σας απλώνουμε το χέρι και σας ζητάμε να μας δώσετε δύναμη να αγωνιστούμε από καλύτερες προυποθέσεις. Η νέα επίθεση πού θα δεχτεί η εργατική τάξη, ώστε να παραδώσει ότι κατακτήσεις τις έχουν απομείνει, πρέπει να μας βρεί δυνατούς και απέναντι τους.

Ολοι αυτοί πού συνδιοικούν στο ΕΚ, όλα αυτά τα χρόνια Έσπερναν και σπέρνουν μέσα στους εργαζόμενους, μαζί με εργοδοσία και κυβερνήσεις, το δηλητήριο του διαχωρισμού, της διαφοροποίησης, της εξαίρεσης, υποσκάπτοντας την αναγκαία ενότητα των εργαζόμενων.

Δεν θέλουν και δεν μπορούν  για να αντιμετωπίσουν την αντιασφαλιστική λαίλαπα.

Πρέπει να τους αφήσουμε στην άκρη!

Τελειώνοντας ανέφερε:

“Δεν   περισσεύει κανένας σε αυτό τον αγώνα, που πρέπει να είναι ενιαίος, μαζικός, ταξικός! Κάθε εργαζόμενος, κάθε σωματείο, κάθε τίμιος συνδικαλιστής πρέπει να πάρει τη θέση του σε αυτό το μετερίζι!

Σας καλούμε

Να παλέψουμε για δημόσια, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους εργαζόμενους ντόπιους και μετανάστες και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, στη βάση των σύγχρονων αναγκών. Για ενιαίο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας. Να καταργηθεί η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας – Πρόνοιας και του Φαρμάκου.

Για αυστηρό πλαίσιο υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς με τη συμμετοχή και τον έλεγχο των εργαζομένων για την αντιμετώπιση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Για την προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, ντόπιων και μεταναστών, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση.

Για την προστασία της μητρότητας, τη φροντίδα και αγωγή της βρεφικής – παιδικής ηλικίας, των ΑμΕΑ και των οικογένειών τους, των ηλικιωμένων και των χρονίως πασχόντων, των πολύτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών.

Για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με χρηματοδότηση 100% από το κράτος. Κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα των ανέργων, των ατόμων με αναπηρία, όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ή την κατώτατη σύνταξη, καθώς και όλων όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Για την αποκατάσταση των απωλειών μας. Να επιστραφούν όλα όσα μας έχουν αφαιρέσει, τα κλεμμένα από τα αποθεματικά των ταμείων. Να πληρώσει η μεγαλοεργοδοσία και το κράτος.

Λέμε όχι στους μισθούς και στις συντάξεις πτωχοκομείου. Κανένας κάτω από 751 ευρώ, καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Σύνταξη στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Στα 55 και 50 αντίστοιχα για τα ΒΑΕ.

Σε κάθε σωματείο, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά οι εργαζόμενοι πρέπει να συζητήσουν, να οργανωθούν και να αποφασίσουν τα βήματα της πάλης τους για αυτό το κορυφαίο ζήτημα, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα ζητήματα που παλεύουν σε κάθε κλάδο και εργασιακό χώρο”.