“Καλούμε την νέα δημοτική αρχή να ξεκαθαρίσει σύντομα την θέση της για την χωροθέτηση των σταθμών μεταφόρτωσης του Δήμου Καλαμάτας και αν μέσα στον σχεδιασμό της είναι και το πεδίο βολής στην «καρδιά» του Περιβαλλοντικού Πάρκου του Νέδοντα.”Αυτό αναφέρει η επικεφαλής της παράταξης «Πράσινη Πελοπόννησος» Δήμητρα Λυμπεροπούλου και σημειώνει:
“Η «Πράσινη Πελοπόννησος» και η Δήμητρα Λυμπεροπούλου προσωπικά δίνουν στην δημοσιότητα την απόφαση του Ταμείου Εθνικής Άμυνας με την οποία παραχωρείται στο Δήμο Καλαμάτας η συγκεκριμένη θέση στο πεδίο βολής για τη λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης των σκουπιδιών σύμφωνα με το πρακτικό υπ αριθμ. 12 του Ταμείου Εθνικής Άμυνας – Διοικητική Επιτροπή με ΑΔΑ: 77ΡΡΟΡΛΦ-ΗΣΓ που περιπλέκει την υπόθεση που αφορά με το μέλλον του πεδίου βολής και την χρήση τους ως σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων.
Πιο συγκεκριμένα το ανωτέρω πρακτικό αναφέρει
- Στην παράγραφο 2
εγκρίνει και αποφασίζει την παραχώρηση της χρήσης έκτασης τεσσάρων (4) στρεμμάτων στο πεδίο βολής Καλαμάτας, στον δήμο Καλαμάτας για χρονική διάρκεια ενός (1) έτους με σκοπό την δημιουργία κινητού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων.
- Στην παράγραφο 3
το Ταμείο Εθνικής Άμυνας αποδέχεται στο πλαίσιο της ως άνω παραχώρησης την ευγενική προσφορά του δήμου Καλαμάτας για την παραχώρηση στο ΤΕΘΑ έκτασης 460 τμ η οποία βρίσκεται πλησίον της πλατείας Φραγκόλιμνας με σκοπό την ανέγερση στρατιωτικού μουσείου μέσω συμβάσεως χρησιδανείου μακράς διάρκειας (90 έτη).
Κατανοούμε πλήρως την παραχώρηση και την επικροτούμε, αλλά με ποια ανταλλάγματα για το πεδίο βολής και την χρήση του ως σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων;
Είναι γνωστή η «εμμονή» της προηγούμενης δημοτικής αρχής του κ Νίκα με την χρήση του πεδίου βολής ως σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων.
Η πρώην δημοτική αρχή επέμενε αφενός πως η συγκεκριμένος χώρος είναι εκτός περιοχής Natura, ως στρατιωτικό πεδίο βολής βρίσκεται και εκτός περιοχής ΓΠΣ και ως εκ τούτου είναι η καταλληλότερη περιοχή για την ανάπτυξη του σταθμού, αφετέρου ότι ο χώρος αυτός θα είναι προσωρινός, θα λειτουργεί δηλαδή για όσο διάστημα θα γίνεται η προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών στη Μαραθόλακκα.
Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού όμως και τα αναγραφόμενα στο πρακτικό μας βάζουν σε σκέψεις όσον αφορά τα ανταλλάγματα για την μακροχρόνια σύμβαση.
Επισημαίνουμε ότι με την ολοκληρωμένη διαχείριση της Περιφέρειας, με ΣΔΙΤ, θα πρέπει να βρεθεί κοινός χώρος, ΣΜΑ για τους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης.
Ο σταθμός μεταφόρτωσης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσει στην Περιοχή Προστασίας του Νέδοντα, δίπλα στην περιοχή Νatura.
Επισημαίνουμε ότι στην «καρδιά» του Περιβαλλοντικού Πάρκου του Νέδοντα θα γίνεται η μεταφόρτωση των σκουπιδιών όχι μόνο του Δήμου Καλαμάτας αλλά και των Δήμων Δυτικής Μάνης και Μεσσήνης.
Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα διότι με έναν τέτοιο σταθμό η περιοχή υποβαθμίζεται και χάνει την αναπτυξιακή προοπτική της.
Μια περιοχή που αποτελεί ένα εν δυνάμει περιβαλλοντικό πάρκο και έχει σημαντικές προοπτικές ήπιας και αειφόρου ανάπτυξης για την οποία το ΓΠΣ προβλέπει την Περιοχή Νatura, που έχει μοναδική φυσική ομορφιά και προοπτική για εντυπωσιακή περιβαλλοντική ανάδειξη. Με το σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων αυτή η προοπτική αμφισβητείται και πάει για ακύρωση.
Καλούμε την νέα δημοτική αρχή να ξεκαθαρίσει σύντομα την θέση της για την χωροθέτηση των σταθμών μεταφόρτωσης του Δήμου Καλαμάτας και αν μέσα στον σχεδιασμό της είναι και το πεδίο βολής στην «καρδιά» του Περιβαλλοντικού Πάρκου του Νέδοντα.”