Γράφει ο Τάσος Νιάρχος
Ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του 2020 κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τα προηγούμενα χρόνια με έργα βιτρίνας που δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων της πόλης και των χωριών. Εξυπηρετεί την εικόνα της πόλης στα μάτια των επισκεπτών και των τουριστών. Για μας το τεχνικό πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει ως προτεραιότητα την προστασία και ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των ανθρώπων της πόλης και των χωριών από έντονα φυσικά φαινόμενα. Δηλαδή έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας.
Τα λεφτά από το ΕΣΠΑ, ΠΔΕ και τα άλλα προγράμματα δεν είναι λίγα, αλλά είναι για τους λίγους και όχι για έργα που έχουν σχέση με την προστασία και την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των εργαζομένων. Έργα για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία είναι τα τελευταία σε επιλεξιμότητα. Σε ακόμη χειρότερη μοίρα είναι το ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης, που είναι καθολικά αποκλεισμένο από κάθε χρηματοδότηση. Στην Ελλάδα, η οποία συγκεντρώνει πάνω από το 50% της σεισμικής ενέργειας όλης της Ευρώπης, η σεισμική θωράκιση των κτηρίων θα έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα. Από το μεγάλο σεισμό της Καλαμάτας το 1986 δεν έχει γίνει δευτεροβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος ούτε στα σχολεία.
Όταν ο κ. πρωθυπουργός πρόσφατα ήρθε στη Καλαμάτα δεν είπε λέξη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης καθώς και για τα προβλήματα που δημιούργησε ο αυτοκινητόδρομος και ο περιφερειακός της Καλαμάτας. Το τεχνικό πρόγραμμα του 2020 δεν προβλέπει τίποτε για τις γειτονιές της πόλης την οδό Βαγ. Δράκου και γενικότερα την περιοχή της Λαγκάδας, για το Πήδημα, τη Θουρία που πνίγονται με την πρώτη νεροποντή. Δεν υπάρχει μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα κανένα ουσιαστικό αντιπλημμυρικό έργο. Το έργο Θουρία-Νέδοντας, τρία χρόνια έκανε για να πάει από την Θουρία μέχρι το νοσοκομείο, πόσα χρόνια θέλει άραγε για να φτάσει στο Νέδοντα; Βασική προτεραιότητα του τεχνικού προγράμματος έπρεπε να είναι οι παρεμβάσεις στις γειτονιές και στις Δημοτικές Ενότητες ώστε να μην πνίγονται με την πρώτη δυνατή βροχή και οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, να μπορούν να πηγαίνουν στην δουλειά τους χωρίς να περνούν μέσα από «βομβαρδισμένους» δρόμους.
Η τακτική κρατική επιχορήγηση φτάνει δεν φτάνει για την μισθοδοσία των εργαζομένων και για κάποιες από τις λειτουργικές ανάγκες του δήμου. Διεκδικούμε ουσιαστική οικονομική επιχορήγηση των δήμων με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, είτε από πόρους του ΕΣΠΑ για την στήριξη όλων των υποδομών στους δήμους που χρόνια παραμένουν λειψές, ασυντήρητες και καθηλωμένες σε απαράδεκτα επίπεδα.
Για μας προτεραιότητα για την Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να είναι η φροντίδα για το παιδί. Δεν υπάρχει καμία σημαντική παρέμβαση στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020 για την σχολική στέγη. Βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί: 160 νήπια έμειναν εκτός βρεφικών σταθμών την τρέχουσα σχολική περίοδο. Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου της Καλαμάτας για το 2020 δεν προβλέπει τίποτα ώστε να μην επαναληφθεί το ίδιο και την επόμενη σχολική χρονιά. Είναι επιτακτική η ανάγκη για τρεις βρεφικούς- παιδικούς σταθμούς στη πόλη καθώς και στη Βέργα και στις Δημοτικές Ενότητες.
Τι θα γίνει με το πρώην πολυκλαδικό, τι θα γίνει με τα ΕΠΑΛ, και με την στέγαση του ειδικού επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου. Τι θα γίνει με την μόνωση του πέμπτου Λυκείου, για το σχολείο της Θουρίας, για το Γυμνάσιο-Λύκειο Αρφαρών, όπου εκτός από το προαύλιο υπάρχει δίπλα το γήπεδο του σχολείου σε άθλια κατάσταση, σήμερα χρησιμοποιείται για πάρκινγκ. Τι να πούμε για τους αθλητικούς χώρους, για την αναγκαιότητα ανέγερσης κλειστού γηπέδου μπάσκετ στη δυτική πόλη για να αποσυμφορηθεί το γήπεδο της τέντας και να πάρουν ανάσα τα σωματεία, καθώς και γήπεδο ποδοσφαίρου στη δυτική πόλη μιας και το γήπεδο στα παλιάμπελα δόθηκε στην ΠΑΕ Καλαμάτα. Τι έγιναν αλήθεια τα μακρόπνοα σχέδια που είχατε φέρει παλιότερα για κλειστό κολυμβητήριο που θα έφτιαχνε κάποιος ιδιώτης στο ανατολικό κέντρο.
Αναφέρουμε ακόμη μιας και οι ανάγκες είναι πολλές, την πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου, την άρση της ανορθογραφίας στη οδό Φαρών με τα διαφορετικά πεζοδρόμια, την σύνδεση της Βέργας με τον βιολογικό καθαρισμό, πόσα χρόνια άραγε πρέπει να περάσουν ακόμη για να ολοκληρωθεί, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ειδικά το καλοκαίρι.
Με αυτό το τεχνικό πρόγραμμα, με αυτή την κρατική επιχορήγηση και με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το οποίο τα τελευταία χρόνια συνεχώς μειώνεται και ποτέ δεν υλοποιείται όπως διαμορφώνεται, είναι βέβαιο ότι η κατάσταση όλων των υποδομών των δήμων όπως σχολεία αθλητικοί χώροι αγροτικοί δρόμοι πράσινο θα γίνει χειρότερη.
Ο Τάσος Νιάρχος είναι Δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας με τη Λαϊκή Συσπείρωση
|