To καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων ζητούν οι έμποροι

Επιστολή, με την οποία ζητάει το καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων απέστειλε , προς τους υπουργούς  Ανάπτυξης  και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα , η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης,

Ακολουθεί η επιστολή:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Η ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού μας βρίσκει όλους αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες συνθήκες και η ευθύνη όλων μας απέναντι στις οικογένειές μας, τους συναδέλφους μας αλλά και το προσωπικό των επιχειρήσεών μας, είναι μεγάλη.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης βλέποντας την εμπορική κίνηση των επιχειρήσεων να σημειώνει ραγδαία πτώση με μηδενικό τζίρο και από την άλλη μεριά οι οικονομικές υποχρεώσεις να συνεχίζουν να τρέχουν, καλεί σαν τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα μέτρων που λαμβάνονται για την ανάσχεση του κορωνοϊού, η Κυβέρνηση με άμεση εντολή της να προχωρήσει σε καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση και επανέλθει η χώρα σε κανονικούς ρυθμούς.
Βέβαια ένα τέτοιο μέτρο πρέπει οπωσδήποτε να συνδυαστεί με ενεργοποίηση ενός μηχανισμού στήριξης των επιχειρηματιών, ο οποίος θα έχει σαν σκοπό την επιβίωση των ιδίων, των οικογενειών τους αλλά και του προσωπικού τους για όσο καιρό παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους. Αυτός ο μηχανισμός στήριξης θα πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα υποστηρικτικά μέτρα:
⦁ Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νοµικών προσώπων έως 30 Σεπτεμβρίου 2020.
⦁ Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία έληγε την 29 Φεβρουαρίου 2020 και 31 Μαρτίου 2020, έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου.
⦁ Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 30 Σεπτεμβρίου 2020.
⦁ Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων ως 31/09/2020 σε εφορία και ΕΦΚΑ
⦁ Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή, να εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.
⦁ Κεφαλαιοποίηση των καθυστερημένων μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα ασφαλιστικών εισφορών μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.
⦁ Όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής να διατηρούν τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων για έξι (6) μήνες.
⦁ Αναστολή υποχρεώσεων καταβολής δόσεων για δανειολήπτες των εξής κατηγοριών:
⦁ Εμπορικές Επιχειρήσεις
⦁ Επιχειρήσεις Εστίασης
⦁ Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις
⦁ Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών
⦁ Πάγωμα πληρωμής ρυθμίσεων και αναστολή πληρωμής μέχρι 31 Ιουλίου 2020 για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τις κάτωθι επιχειρήσεις:
⦁ Εμπορικές Επιχειρήσεις
⦁ Επιχειρήσεις Εστίασης
⦁ Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις
⦁ Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών

⦁ Αναστολή πληρωμής υποχρεώσεων και τελών προς τους Δήμους και την Υπηρεσία Ύδρευσης για έξι (6) μήνες.
⦁ Αναστολή των πλειστηριασμών καταστημάτων και πρώτων κατοικιών επιχειρηματιών για έξι (6) μήνες.
⦁ Μεταφορά ημερομηνίας λήξης των επιταγών των επιχειρηματιών και επαγγελματιών και χρηματοδότηση για Κεφάλαιο Κίνησης με ευνοϊκούς όρους μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή οποιοδήποτε άλλου φορέα ευρωπαϊκού ή εγχώριου σε όλες τις επιχειρήσεις.
⦁ Καταβολή Έκτακτου επιδόματος σε όλους τους εμπόρους και επιχειρηματίες κατά το διάστημα αναστολής λειτουργίας της επιχείρησής τους.
⦁ Επιδότηση του ενοικίου των επιχειρήσεων κατά το διάστημα αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης.
⦁ Κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού από το κράτος, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα πιθανά κονδύλια με την υποστήριξη και της Ε.Ε..
⦁ Εφαρμογή του προγράμματος Business Recovery: Αποζημίωση επιχειρήσεων για απώλεια εισοδήματος (από την ημερομηνία έκδοσης της ΚΥΑ 13776/27.02.20 μέχρι και έξι μήνες μετά) είτε από Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είτε με ειδική άδεια να τεθεί υπό τον κανονισμό 651/2014 της ΕΕ για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.
Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι μας με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης να συμβάλλουμε στην επιτυχή αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, ώστε να προστατέψουμε την υγεία των οικογενειών μας, των εργαζομένων αλλά και των πελατών μας.”