Εκδόθηκε το ΦΕΚ με την οριοθέτηση του Καταδυτικού Πάρκου Τυρού

Π. Τατούλης: «Ένα μεγάλο έργο για την Κυνουρία μπήκε σε τροχιά υλοποίησης. Ανοίξαμε το δρόμο για τον καταδυτικό τουρισμό της χώρας. Η αδειοδότηση για το Λουτράκι ακολουθεί άμεσα»

Εκδόθηκε το ΦΕΚ με την οριοθέτηση του Καταδυτικού Πάρκου Τυρού .

Σε ανακοίνωση του ο πρ. Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης αναφέρει:

“Ένα έργο πνοής για την Πελοπόννησο, την Αρκαδία και την Κυνουρία μπαίνει σήμερα σε τροχιά υλοποίησης. Μετά από σχεδόν 5 χρόνια σκληρής δουλειάς, υπέρβασης τερατώδους γραφειοκρατίας και αυστηρής στοχοπροσήλωσης εκδόθηκε το ΦΕΚ με την απόφαση οριοθέτησης του Καταδυτικού Πάρκου Τυρού, για το οποίο το σύνολο των μελετών και των διαδικασιών «έτρεξε» η περιφερειακή Αρχή του Πέτρου Τατούλη. Πρόκειται για το ΦΕΚ 439/3-8-2020, με την απόφαση «Χαρακτηρισμός και οριοθέτηση θαλάσσιας περιοχής και του αντίστοιχου πυθμένα στα διοικητικά όρια του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, Π.Ε. Αρκαδίας ως Καταδυτικού Πάρκου».

Ο φάκελος του έργου ήταν ο πρώτος που κατατέθηκε πανελληνίως για την ίδρυση καταδυτικού πάρκου με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, και ως εκ τούτου αντιμετώπισε όλα τα διαδικαστικά και γραφειοκρατικά θέματα που συνοδεύουν την «πρώτη φορά». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός που εκτός από το θέμα του ορισμού του οικονομικού τιμήματος για την παραχώρηση της θαλάσσιας έκτασης, το οποίο καθυστέρησε την έγκριση σχεδόν έναν χρόνο, το ΦΕΚ ήταν έτοιμο προς υπογραφή από την άνοιξη του 2019, αλλά το πρόλαβαν οι εκλογές και η αλλαγή κυβέρνησης, οπότε η όλη διαδικασία της υπογραφής από τα  επτά(!) συναρμόδια υπουργεία ξεκίνησε από την αρχή.

Μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως το Καταδυτικό Πάρκο Τυρού άνοιξε το δρόμο του οργανωμένου καταδυτικού τουρισμού στην Ελλάδα και οι διαδικασίες έγκρισής του χρησίμευσαν ως γνώμονας για τις αρμόδιες υπηρεσίες για την τυποποίηση της διαδικασίας έγκρισης των φακέλων έργων που ακολούθησαν.

Το δίκτυο καταδυτικών πάρκων της Πελοποννήσου αποτέλεσε κεντρική πολιτική επιλογή του π. Περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη , ο οποίος, σε αγαστή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τις Δημοτικές Αρχές, «ανάγκασε» τις αγκυλώσεις και τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος διοίκησης να υποχωρήσουν μπροστά στον σχεδιασμό και την άρτια τεχνοκρατική προσέγγιση. Ο σχεδιασμός του δικτύου Καταδυτικών Πάρκων στην Πελοπόννησο εκκινεί με τον Τυρό, ενώ έπεται το Καταδυτικό Πάρκο Λουτρακίου, ο φάκελος του οποίου ήδη έχει πάρει το δρόμο του στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το επόμενο βήμα είναι η υλοποίηση του έργου με την εγκατάσταση των υποδομών και την λειτουργία του Πάρκου, το οποίο θα γίνει ένας μοχλός αναβάθμισης του τουριστικού

προϊόντος του Τυρού και της ευρύτερης περιοχής, αυξάνοντας όχι μόνο την επισκεψιμότητα, αλλά διευρύνοντας σημαντικά και την τουριστική περίοδο.

Το Καταδυτικό Πάρκο ήταν μια απαίτηση της τοπικής κοινωνίας και των επαγγελματιών της περιοχής από το 2013-2014, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις για την έναρξη των μελετών του έργου από την μελετητική εταιρεία ΑΜΒΙΟ Α.Ε.

Ο Πέτρος Τατούλης δήλωσε: «Είναι πραγματικά μεγάλη η χαρά που για ακόμη μια φορά βλέπουμε τον κόπο μας να πιάνει τόπο. Η Πελοπόννησος πρωτοπόρησε τα προηγούμενα χρόνια σε θέματα ανάπτυξης και βρέθηκε μπροστά, καθοδηγώντας τις εξελίξεις. Απέκτησε η ίδια βαθιά τεχνογνωσία, και στη συνέχεια παραχώρησε και σε άλλους την αποκτημένη της γνώση. Αυτό μας έδωσε κύρος προκειμένου να αντλούμε συνεχώς νέους πόρους. Ευχαριστώ τους συμπατριώτες μου Κυνουριάτες και κυρίως τους ψαράδες του Τυρού, που εμπνεύστηκαν τον σχεδιασμό αυτόν για τον τόπο τους, προκειμένου να τον υλοποιήσουμε στη συνέχεια μαζί. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν τα όσα κτίσαμε μαζί να τα θέσει σε κίνδυνο».