Σε εφαρμογή από σήμερα τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό

Κρίσιμο κρίνεται από τους ειδικούς το επόμενο δεκαήμερο για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Κλειδί για την πορεία του ιού θεωρείται η συμπεριφορά των εκδρομέων που επιστρέφουν από τις διακοπές τους.

Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Αττικής πραγματοποίησε χθες δειγματοληπτικούς ελέγχους στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, καθώς χθες κατέφθασε πίσω το πρώτο κύμα των εκδρομέων.

Αναφορικά με τα χθεσινά κρούσματα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 217 νέα κρούσματα, από τα οποία 73 καταγράφηαν στην Αττική και 37 στην Θεσσαλονίκη. Τα υπόλοιπα κρούσματα εντοπίστηκαν διάσπαρτα σε 32 περιοχές της Ελλάδας, πράγμα που αποδεικνύει τη γεωγραφική διασπορά του ιού στην κοινωνία για την οποία κάνουν συχνά λόγο οι ειδικοί. Ανησυχία προκύπτει επίσης από τα νούμερα της Κρήτης που βαίνουν αυξητικά.

Σχολιάζοντας τους σταθερά τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων που καταγράφει η χώρα μας τον Αύγουστο (10/10:126, 11/8: 196, 12/8: 262, 13/8: 204, 14/8: 254 , 15/8: 230, 16/8: 217)  ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, τόνισε πως μεγάλο ποσοστό αυτών των κρουσμάτων καταλήγει στα αστικά κέντρα, και ιδιαίτερα στην Αττική η οποία την τελευταία εβδομάδα κατέγραψε 468 νέα κρούσματα. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Δημόπουλος επανέλαβε πως η αύξηση αυτή των κρουσμάτων οφείλεται στην έντονη μετακίνηση του πληθυσμού και τη γενικότερη χαλάρωση που παρατηρείται.

Για να συγκρατηθεί η διασπορά του ιού συνέστησε τον έλεγχο των πολιτών, την τηλεργασία, την αποφυγή επαφής με ηλικιωμένους και την τήρηση περιόδου μίας ή δύο εβδομάδων για τα σχολεία ώστε να «σβήσει» ο ιός. Προτού ανοίξουν τα σχολεία, τόνισε, πρέπει να εκτονωθεί η πανδημία.

Να σημειωθεί ότι από σήμερα τίθενται επίσης σε ισχύ τα νέα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την προηγούμενη Παρασκευή και στοχεύουν στον έλεγχο της πανδημίας σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.  Από σήμερα επομένως και τουλάχιστον μέχρι τις 24 Αυγούστου στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές εφαρμόζεται όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις καθώς και ωράριο καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης.

Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές ανήκουν:

  • H Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας
  • Και οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου,Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

Να σημειωθεί ότι στη νέα δέσμη μέτρων περιλαμβάνονταν επίσης και αυτά που είχαν άμεση ισχύ (από τις 15 Αυγούστου) και αφορούσαν επιπλέον περιορισμούς, στο μοντέλο του Πόρου, για Πάρο και Αντίπαρο.

Τα μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο

Από το Σάββατο δε, ειδικά μέτρα εφαρμόζονται και στα νησιά της Πάρου και της Αντιπάρου. Συγκεκριμένα:

  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Την ίδια ώρα, αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τον Πόρο, τα οποία θα διαρκέσουν έως τουλάχιστον τις 24 Αυγούστου.

Τι ισχύει από σήμερα

1. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

2. Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.

3. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

4. Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορωνοϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.

5. Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.

naftemporiki.gr