Γράφει ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης
Η επικοινωνιακή ομάδα του κ. Μητσοτάκη από τις πρώτες μέρες της ανόδου της Ν.Δ. στην εξουσία πασχίζει να δημιουργήσει το προφίλ του νέου ηγέτη υπό την καθοδήγηση του οποίου η χώρα γυρίζει σελίδα, ανακτά τη χαμένη της αξιοπρέπεια και αποκτά μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζονταν φιέστες με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την επανάσταση του 1821 για να προβάλλουν την υποτιθέμενη αναγέννησης της χώρας. Η εντύπωση της αίσιας έκβασης των προβλημάτων, πράγματι, πέρασε στην κοινή γνώμη με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση στο πρώτο κύμα της πανδημίας και με τον τρόπο που αντιμετώπισε την καθοδηγούμενη από την Τουρκία απόπειρα μεταναστών, κυρίως, να εισέλθουν στη χώρα. Με τούτο και με το άλλο πέρασε ένας χρόνος χωρίς να υποστεί ιδιαίτερη φθορά.
Το πουλόβερ της επιτυχίας, ωστόσο, άρχισε να ξηλώνεται με την έξοδο του Oruc Reis στο Αιγαίο. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις υπουργών και αξιωματούχων οι οποίοι τόνιζαν πως η Ελλάδα με κάθε μέσο θα υπερασπίσει τα δικαιώματα της, αν οι Τούρκοι παραβιάσουν τα όρια της χώρας. Έκπληκτος ο ελληνικός λαός διαπίστωσε για μια ακόμη φορά ότι οι κόκκινες γραμμές εύκολα μετατοπίζονται και τα λόγια μένουν στον αέρα, αφού το τούρκικο ερευνητικό για ένα μήνα, σχεδόν, ανενόχλητο όργωνε με ποντισμένα καλώδια την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Σήμερα η κυβέρνηση σύρεται με τη μεσολάβηση των Ευρωπαίων σε ένα διάλογο, η ατζέντα του οποίου δε γνωρίζουμε ποια θέματα θα περιέχει. Επιπλέον, ανησυχία και σκεπτικισμό προκάλεσε η δήλωση του πρωθυπουργού ότι στη συνάντηση του Βερολίνου Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν κοντά σε συμφωνία. Σε ποια θέματα δε μάθαμε.
Η εικόνα της ικανής κυβέρνησης θόλωσε ακόμη περισσότερο με το άνοιγμα των σχολείων. Όλοι οι μαθητές στο τμήμα χωρίς αποστάσεις, αλλά με μάσκες που με απόφαση του κ. Μητσοτάκη θα δίνονταν δωρεάν στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Ένα αρνητικό μείζονος σημασίας για να ισοσκελίσει ένα θετικό ήσσονος αξίας. Η κυβερνητική προπαγάνδα για μέρες προέβαλε αυτό το θέμα. Τα σχολεία καθυστέρησαν να ανοίξουν, πιθανώς, για να φτιαχτούν οι πάνινες μάσκες. Το επιτελικό κράτος έκανε αγώνα δρόμου, όπως πληροφορούμασταν, για να είναι όλα έτοιμα στην ώρας τους. Δυο μέρες πριν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ η κυβέρνηση έχτιζε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης. Αφού, λοιπόν, παρά την κινητοποίηση δε στάθηκε δυνατόν να προσφερθούν δύο μάσκες , δόθηκε μία η οποία ήταν τεράστια λες και είχαν πάρει μέτρα από κεφάλι αγελάδας και όχι ανθρώπου. Οι δικαιολογίες που ακολούθησαν και η μετάθεση ευθυνών δεν έπεισαν. Καταγράφτηκε το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμιά παραίτηση γι’ αυτό το μεγάλο φιάσκο στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη η οποία θα έφερνε νέο ήθος και ύφος.
Το κακό τρίτωσε με τη δημοσίευση φωτογραφίας του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, ο οποίος γράφοντας στο κάτω μέρος των υποδημάτων του τις οδηγίες των ειδικών κοινώνησε σε εκκλησία ,όπου δεν τηρούνταν μέτρα προστασίας, σε μια επίδειξη ατομικής ανευθυνότητας. Όταν ζητείται από τους πολίτες σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα, όταν επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται και με τη θεία μετάληψη, όταν η Αττική βρίσκεται ένα βήμα πριν από το κλείσιμο των πάντων, όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο, τότε δε δικαιούσαι να συμπεριφέρεσαι με τόση ελαφρόνοια.
Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θα βρεθεί το επόμενο διάστημα σε δυσχερέστερη θέση καθώς θα φανούν στην οικονομία και την κοινωνία οι συνέπειες της πανδημίας και θα πάρει μέτρα που θα χτυπήσουν ξανά τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους. Το ζήτημα είναι πως δεν υπάρχει πειστική αντιπολίτευση, η οποία θα καρπωθεί την κυβερνητική φθορά και θα προτείνει ένα ρεαλιστικό και άμεσα εφαρμόσιμο πρόγραμμα ανακούφισης των πολλών. Και αυτό αποτελεί άλλο ένα τεράστιο πρόβλημα για τον τόπο.
Ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης είναι εκπαιδευτικός στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας.