Το Εργατικό κέντρο Καλαμάτας για την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας

H  (Ε.Ε.Κ.Ε.) της ΓΣΕΕ, ιδρύθηκε το 2009 με πρωτοβουλία των συνδικαλιστικών στελεχών της χώρας. Η έναρξη της λειτουργίας της, συνέπεσε με την έλευση της οικονομικής κρίσης, ωστόσο, κατόρθωσε να δομήσει έναν μηχανισμό ενημέρωσης και αφύπνισης των καταναλωτών, σε μία περίοδο που κυριάρχησε η έλλειψη ρευστότητας και ο περιορισμένος οικογενειακός προϋπολογισμός. Σήμερα, καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία του Covid-19, ξεκινώντας από τον τομέα του επισιτισμού και του τουρισμού και συνεχίζοντας με δράσεις σε πολλαπλά επίπεδα για όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται.

Στα 11 χρόνια λειτουργίας της και από την ψήφιση του Ν3869/10 (Νόμος Κατσέλη) έχει διαχειριστεί περισσότερα από 62 εκατ. ευρώ χρέος των μελών της, έχει διαγράψει το 67,75% εξ αυτών και έχει ρυθμίσει το υπόλοιπο 32,25% σε δόσεις ώστε να μπορούν να αποπληρωθούν και κανείς δανειολήπτης να μην απωλέσει την κύρια κατοικία του και την περιουσία του. Καταθέτει ανελλιπώς τις θέσεις της αναφορικά με το πτωχευτικό δίκαιο της χώρας, συμμετέχοντας σε διαβουλεύσεις, καταθέτοντας προτάσεις σε κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων, στα αρμόδια και συναρμόδια υπουργεία κ.ο.κ.

Αξιοποιώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας, το 2018 δημιούργησε το MobileApp “TravelerRights GR”, μία καινοτόμα εφαρμογή κινητών τηλεφώνων η οποία είναι διαθέσιμη σε δύο γλώσσες (Ελληνικά & Αγγλικά) και σχεδιασμένη ώστε να υποστηρίζεται από συσκευές ANDROID και Ios, με πλήθος πληροφοριών και λειτουργιών.

Στην Ε.Ε.Κ.Ε.:

  • Λειτουργεί οργανωμένο τμήμα καταναλωτικών καταγγελιών και νομικό τμήμα για τα τραπεζικά ζητήματα
  • Διενεργούνται καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των καταναλωτών
  • Εκδίδονται διαρκώς δελτία τύπου σχετικά με ζητήματα της επικαιρότητας
  • Διεξάγονται έρευνες και μελέτες για επίκαιρα καταναλωτικά θέματα
  • Διαμορφώνονται εκπαιδευτικά υλικά στην Προστασία του Καταναλωτή, με τα οποία εκπαιδεύονται καταναλωτές στην Ελλάδα και σε κράτη-μέλη της ΕΕ
  • Υλοποιούνται ευρωπαϊκά προγράμματα
  • Πραγματοποιούνται δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η Ε.Ε.Κ.Ε. διαθέτει ευρεία γνώση και εμπειρία σε πολλαπλούς τομείς του καταναλωτικού φάσματος. Εκπροσωπεί τους καταναλωτές σε εθνικό επίπεδο ως Τακτικό Μέλος στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών και Αγοράς (Ε.Σ.Κ.Α.) και στην Επιτροπή Πιστοποίησης Ενώσεων Καταναλωτών και ως Αναπληρωματικό Μέλος στο Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης ενώ καλείται και καταθέτει τις θέσεις της στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκπροσωπεί τους καταναλωτές ως ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καταναλωτών «EuropeanConsumerUnion (ECU)» και ως Συνεργαζόμενο Μέλος του ευρωπαϊκού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «FinanceWatch» ο οποίος εστιάζει –μεταξύ άλλων -σε θέματα υπεύθυνης δανειοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, προστασίας των δανειοληπτών και διαχείρισης της υπερχρέωσης στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.