Π. Μαντάς για Ελιά Καλαμάτας: «Μονόδρομος η κατάργηση της απόφασης Αποστόλου»

Μετά τη νέα αναβολή της απόφασης του ΣτΕ για την Ελιά Καλαμάτας, ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Η υπουργική απόφαση Αποστόλου ελήφθη στις αρχές του 2018 και αποτελεί τη βάση με την οποία δίνεται η δυνατότητα χρήσης του εμπορικού όρου “KALAMATA OLIVES” σε προϊόντα ελιάς ποικιλίας ΚΑΛΑΜΩΝ. Δηλαδή επιτρέπεται η χρήση ενός παραπλήσιου εμπορικού όρου με το ΠΟΠ «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, χωρίς όμως να υπάρχει υποχρέωση τήρησης των προϋποθέσεων που έχουν τα προϊόντα ΠΟΠ. Η απόφαση αυτή δήθεν ελήφθη με στόχο να στηριχθεί η ελιά Καλαμάτας ως εθνικό προϊόν, ωστόσο τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι στην πράξη έχει αποτύχει πλήρως, προκαλώντας σημαντική ζημιά στο προϊόν, τους παραγωγούς και τη χώρα μας συνολικά. Λόγω της απόφασης Αποστόλου:

  • Η τιμή της ελιάς έχει πλέον κατρακυλήσει σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, παρά το γεγονός ότι κατά τα πρώτα οκτώ (8) χρόνια της οικονομικής κρίσης, η ελιά Καλαμάτας ποτέ δεν «πιέστηκε» αρνητικά ως προς την διάθεση και την τιμή της.
  • Οι εξαγωγές του προϊόντος έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ παραδοσιακά «δυνατές» αγορές του πλανήτη, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, έχουν δεχθεί ισχυρά πλήγματα, όσον αφορά στα ελληνικά προϊόντα ελιάς.
  • Η Αίγυπτος και η Τουρκία έχουν διεισδύσει δυναμικά στις αγορές τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό τις εξαγωγές τους με τη χρήση του ονόματος “KALAMATA OLIVES”, ενώ κερδίζουν ολοένα αυξανόμενα μερίδια αγορών του εξωτερικού, διαμορφώνοντας τις τιμές σταθερά προς τα κάτω για τους Έλληνες παραγωγούς.

Πέραν των ανωτέρω, συμβαίνει και το εξής «αδιανόητο» φαινόμενο: τα αρμόδια όργανα του ΥπΑΑΤ ελέγχουν ως προς τη χρήση του όρου “KALAMATA OLIVES” μόνο τις μεσσηνιακές επιχειρήσεις, οι οποίες και εντάσσονται στο Σύστημα Ελέγχου του AGROCERT, και τις απαγορεύουν να χρησιμοποιούν τον εν λόγω όρο, στη βάση ότι αποτελεί εκμετάλλευση της καταχωρημένης ένδειξης “ELIA KALAMATAS”. Με τον τρόπο αυτό όμως οι μεσσηνιακές επιχειρήσεις είναι και οι μόνες που τιμωρούνται ότι δήθεν προκαλούν παραπλάνηση των καταναλωτών, ενώ ταυτόχρονα δεν υφίσταται κανένα μέτρο κατά των άλλων (μη μεσσηνιακών) ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και ξένων, οι οποίες εμπορεύονται χωρίς πρόβλημα ελιές ΚΑΛΑΜΩΝ εντός της ΕΕ, χρησιμοποιώντας την εμπορική ονομασία “KALAMATA OLIVES”. Γίνεται έτσι φανερό ότι υπό αυτές τις συνθήκες, η σύγχυση των καταναλωτών μεγιστοποιείται και το μεσσηνιακό προϊόν παραμένει στα αζήτητα, ενώ συνολικά οι Έλληνες παραγωγοί φθάνουν στα όριά τους και η χώρα μας χάνει ακόμη μια μάχη, σε ένα προνομιακό πεδίο όπου κυριαρχούσε εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά την εκ νέου αναβολή εκδίκασης της απόφασης για τις 13 Απριλίου 2021, θα κληθεί να λάβει μια απόφαση ως προς τη νομιμότητα ή μη της απόφασης Αποστόλου. Είναι γνωστό ότι στο άρθρο 13.2 του σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1151/12 αναφέρεται με σαφήνεια πως: «Οι προστατευόμενες ονομασίες δεν δύναται να μεταπέσουν σε κοινές». Υπάρχει δηλαδή η πρόβλεψη να μην επιτρέπεται η μονομερής μετατροπή μιας καταχωρημένης ονομασίας ΠΟΠ σε απλή ονομασία ποικιλίας ή συνώνυμο αυτής, κάτι που εμφανώς μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια σύγχυση και να λειτουργήσει εις βάρος του ευρωπαϊκού προϊόντος ΠΟΠ.

 

Σε κάθε περίπτωση όμως και ανεξάρτητα από την απόφαση που θα λάβει το ΣτΕ τον ερχόμενο Μάρτιο ως προς τη νομιμότητα ή μη της απόφασης Αποστόλου, η ουσία είναι ότι με την εφαρμογή της απόφασης αυτής, πλήττεται και παρακμάζει ένα δυναμικό ελληνικό προϊόν. Καταστρέφεται μια ισχυρή ελληνική εμπορική ονομασία, η οποία για πολλά χρόνια αποτελούσε ένα από τα πιο δυνατά αγροτικά προϊόντα της πατρίδας μας, όντας άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία, τον πολιτισμό και την τοπική μας οικονομία.

Με βάση τα παραπάνω, εκτιμώ ότι η κατάργηση της απόφασης Αποστόλου αποτελεί μονόδρομο. Είναι χρέος μας να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που μας παρέχεται μέχρι την τελική ανατροπή αυτού του ιδιαίτερα βλαπτικού για τα ελληνικά συμφέροντα θεσμικού πλαισίου.»