Γράφει ο Μιχάλης Αντωνόπουλος
Μόλις χθες κατόπιν σχετικής παρέμβασης από την Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών και μερικούς άλλους συνάδελφους στο ΔΣ Καλαμάτας, ήρθε για ενημέρωση το μεγάλο αυτό θέμα για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας.
Όπως αναφέρεται από τον εισηγητή κύριο Φάβα Γιώργο, το θέμα είναι η ενημέρωση ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΙΛΟΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ 120 ΠΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ .
Όπως γνωρίζουμε αναφέρεται, η δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα με τη μέθοδο της Χρηματοδοτικής Μισθώσεως προωθεί η Κυβέρνηση, σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020, στα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων. Επίσης ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021, στην Πρωτολογία του κατά την έναρξη της συζητήσεως του Σχεδίου Νόμου του ΥΠΕΘΑ υπό τον τίτλο «Έγκριση Σχεδίων Συμβάσεων στον τομέα της Άμυνας», στην Ολομέλεια της Βουλής, ανέφερε –μεταξύ άλλων- χαρακτηριστικά: «Δρομολογήθηκε η δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Συμφωνίας με το Ισραήλ, έτσι ώστε να καλύπτονται πλέον στο ακέραιο οι ανάγκες των Ικάρων μας για εκπαίδευση, αλλά και να καταστεί δυνατή η προσέλκυση εκπαιδευομένων πιλότων από τρίτες χώρες με προφανές αντίκτυπο στην Ελληνική Οικονομία».
Νωρίτερα, στις 5 Ιανουαρίου 2021, το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ σε ανάρτηση του στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter ανέφερε: «Η μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας: Μετά από διεθνή διαγωνισμό, η Ελληνική Κυβέρνηση ενέκρινε την πρόταση του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας για τη δημιουργία ακαδημίας πτήσης για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία θα κατασκευαστεί και θα λειτουργεί από την Elbit Systems Ltd. Η συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί και από τα δύο υπουργεία Άμυνας, περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια δέκα αεροσκαφών M346 και τη συντήρηση αεροσκαφών T-6, καθώς και την παροχή προσομοιωτών, εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης. Ο Υπουργός Άμυνας Gantz ανέφερε: “Η συμφωνία αυτή αντικατοπτρίζει τις εξαιρετικές και αναπτυσσόμενες σχέσεις που έχουμε με την Ελλάδα. Είναι μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών”». Η δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα, αποτελεί μέρος διακρατικής συμφωνίας και μεταξύ άλλων, εξυπηρετεί την επιχειρησιακή αναγκαιότητα της εκπαίδευσης των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, αναβαθμίζει την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος και τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Αεροδρομίου Καλαμάτας, επιλύει προβλήματα ποιοτικής και ποσοτικής επάρκειας λέει μεταξύ των άλλων η εισήγηση του Δήμου Καλαμάτας στο ΔΣ.
Η ανεξάρτητη συμμαχία πολιτών μέσω του μοναδικού εκλεγμένου εκπροσώπου της, διατύπωσε και κατέθεσε πρόταση πέντε σημείων για διερεύνηση που περιλαμβάνει τα παρακάτω.
1. Εκτίμηση κινδύνων ασφάλειας πτήσεων και την πιθανή ενεργοποιηση του πεδίου βολής Σχίζας.
2.Περιβαλλοντική εκτίμηση των επιπτώσεων
3. Συνολικό μέγιστο ετήσιο και ημερήσιο πρόγραμμα ωρών πτήσεων
4. Πιθανή στοχοποιηση της ευρύτερης περιοχής με δυσμενής επιπτώσεις και στον τουρισμό λογω της επέκτασης και της συνεργασίας με άλλες χώρες που σχετίζονται με τρομοκρατικές επιθέσεις.
5. Ανταποδοτικά οφέλη στους δύο δήμους που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την δραστηριότητα.
Δυστυχώς από την συζήτηση στο ΔΣ Καλαμάτας αν και προέκυψαν συμπέρασμα που οδηγούν στην λήψη απόφασης δεν ήρθε το μείζον θέμα σε ψηφοφορία. Βέβαια είναι προς τιμή της δημοτικής αρχής και του δημάρχου που το έφερε προς συζήτηση κατόπιν αιτήματος των μειοψηφιών, αλλά λόγω της ανερμάτιστης φλυαρίας μερικών εξ αυτών, δεν προέκυψε συγκεκριμένη απόφαση για την αξιολόγηση της εγκατάστασης του νέου κέντρου εκπαίδευσης. Είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρχουν νεότερες εξελίξεις μια και τον ζήτημα δεν είναι απλό από κάθε άποψη και οι απόψεις πολλών πολτών και φορέων διίστανται. Ελπίζουμε να έχουμε τα στοιχεία που ζητούνται για ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο η από τον δήμο Καλαμάτας αν τα έχει στη διάθεσή του.
Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος είναι Γεωλόγος – Γεωτεχνικός Περιβάλλοντος M.Sc. – Αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Πελ. & Δ. Ελλάδος – Πρόεδρος ΑΣ Καλαμάτας – Δημοτικός Σύμβουλος