Στην ανοιχτή επιστολή του , ο Καθηγητής Πέτρος Θέμελης επισημαίνει, τα αναγκαία έργα που πρέπει να γίνουν για την επιβίωση της Αρχαίας Μεσσήνης.
Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή του κ. Θέμελη:
“Επανέρχομαι για πολλοστή φορά σε θέματα καίρια και άκρως επίκαιρα ειδικά μετά τα τραγικά συμβάντα της πρόσφατης έντονης χιονόπτωσης στην περιοχή κυρίως των βόρειων προαστίων των Αθηνών, με αποτέλεσμα πρωτόγνωρες και απίστευτες ταλαιπωρίες χιλιάδων ανθρώπων. Απευθύνομαι εκ νέου στους αρμόδιους αιρετούς άρχοντες, δημάρχους, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειάρχες να στρέψουν το ενδιαφέρον τους και προς τη λύση προβλημάτων που σχετίζονται με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και της ευρύτερης περιοχής:
1. Ανανέωση της πεπαλαιωμένης και χαώδους οδικής σήμανσης προς τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
2. Βελτίωση του επικίνδυνου οδικού δικτύου που οδηγεί από την έδρα του Δήμου της Μεσσήνης προς τη Λάμπαινα και από εκεί στην Αρχαία Μεσσήνη.
3. Εφαρμογή της μελέτης παράκαμψης της Αρκαδικής Πύλης που απειλείται με κατάρρευση λόγω της διέλευσης και μεγάλων οχημάτων.
4. Υπογειοποίηση των απαράδεκτων αισθητικά και άκρως «επικίνδυνων» δικτύων ηλεκτροφωτισμού και τηλεπικοινωνιών.
5. Έκδοση από τον αρμόδιο δήμο των αποφάσεων οριοθέτησης των οικισμών Μαυρομματίου και Αρσινόης, αναγκαίων για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ορισμού ζωνών Α και Β προστασίας του αρχαιολογικού χώρου και ολοκλήρωσης της πρότασης κήρυξης της Αρχαίας Μεσσήνης ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς που εκκρεμεί επί μια δεκαετία.
6. Αναδάσωση όχι με πεύκα του όρους της Ιθώμης, ενός φυσικού, ιστορικού και αρχαιολογικού μνημείου που περιλαμβάνει: α) Την ιστορική παλαιά Μονή Βουλκάνου (προσκύνημα των απανταχού Μεσσήνιων), β) το ιερό του Διός Ιθωμάτα, γ) τον αναστηλωμένο ναό της θεάς Ειλειθυίας και τον Θάλαμο των Κουρητών, δ) το ιερό της θεάς Αρτέμιδος Λιμνάτιδος, και δ) την ανακαινισμένη και σε λειτουργία νέα Μονή Βουλκάνου.
7. Αντιπλημμυρικά έργα παράλληλα με τα έργα αναδάσωσης της Ιθώμης για να μη βιώσουμε ξανά μια δεύτερη καταστροφική πλημμύρα όπως αυτή του Σεπτεμβρίου του 2016.
8. Διάνοιξη περιφερειακής οδού πυροπροστασίας πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης.
9. Μελέτη και ανέγερση χώρων υγιεινής και στο νότιο πέρας του αρχαιολογικού χώρου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Οι αρμοδιότητες και δικαιοδοσίες της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας που εκπροσωπώ περιορίζονται στην επιστημονική διαχείριση, δηλαδή στη συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας και στην αναστήλωση των μνημείων με παράλληλη μελέτη και δημοσίευση των μνημείων και των ευρημάτων. Ο αρχαιολογικός χώρος καθώς και το Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης παραχωρήθηκαν επισήμως το 1999/2000 από την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία στο υπουργείο Πολιτισμού (ΕΦΑ Μεσσηνίας) για λειτουργία, φύλαξη, προστασία και οικονομική εκμετάλλευση”.