Κορωνοϊός: Πότε κρίνεται ο «γρίφος» του Πάσχα

Επιφυλακτική εμφανίζεται η πλειοψηφία των ειδικών για την άρση στους περιορισμούς των διαπεριφερειακών μετακινήσεων το Πάσχα, με βάση τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι δύο εβδομάδες πριν τις γιορτές «οδηγός» για το άνοιγμα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο καθηγητής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος εκτίμησε ότι τα μέτρα για το εορταστικό τραπέζι θα είναι αντίστοιχα των Χριστουγέννων, σημειώνοντας πως αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι ότι η επιδημιολογία του ιού είναι απρόβλεπτη και θέλει μεγάλη προσοχή και πειθαρχία του κόσμου.

Από την πλευρά του ο καθηγητής φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, υποστήριξε ότι αν επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε περιοχές με χαμηλό ιικό φορτίο.

Στον αντίποδα, ο πνευμονολόγος Νικόλαος Τζανάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, επεσήμανε πως «είναι γεγονός ότι στους εξωτερικούς χώρους μεταδίδεται λιγότερο ο κορωνοϊός, συνεπώς, αν τηρηθούν τα μέτρα, καλύτερα να στείλουμε τον κόσμο στην εξοχή, παρά να είναι ο ένας πάνω στον άλλον».

«Στο χωριό έχουμε λιγότερες δυνατότητες μετάδοσης. Επιπλέον, θα νιώσει ο κόσμος ψυχική ανάταση και θα τηρεί πιο εύκολα τα μέτρα. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι Αθηναίοι κι οι Πατρινοί δεν πάνε στα εξοχικά τους και επιβαρύνουν την κατάσταση», πρόσθεσε.

Ο κ. Τζανάκης, χαρακτήρισε ως «όπλο» τα self-tests και πρότεινε, να γίνονται πριν το πασχαλινό τραπέζι ή και πριν μπούμε στο πλοίο.

Την ίδια ώρα η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνα – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, αρνήθηκε να εκφράσει άποψη για τις μετακινήσεις το Πάσχα. «Δε λέω τίποτα, να δούμε μία εβδομάδα πριν», είπε σχετικά και τόνισε πως, «όταν πάμε στο χωριό, ψήνουμε το μισό χωριό, όχι μία -μία οικογένεια».

Πάντως η ίδια τόνισε πως «θέλει προσοχή η μετακίνηση» αλλά και υπενθύμισε πως «είναι πολλές περιοχές στο κόκκινο, δεν είναι μόνο η Αττική».

Μιλώντας για Πάσχα στο χωριό ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος εξέφρασε τον προβληματισμό του λέγοντας: «Θα έλεγα να περιμένουμε στην συγκεκριμένη περίπτωση… Το μήνυμα το έδωσε ο αρχιεπίσκοπος με μια πολύ σωστή δήλωση που έκανε, λέγοντας ότι πρέπει να πάμε να εμβολιαστούμε. Πρέπει να ελέγξουμε στην πανδημία. Το σύστημα Υγείας είναι στα όριά του. Να μην εξαντλήσουμε αυτά τα όρια. Εγώ θα ήμουν επιφυλακτικός για το Πάσχα».

Τέλος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σχολιάζοντας τι θα μπορούσε να γίνει ενόψει των διακοπών του Πάσχα, είπε πως «το Πάσχα θα ήθελα 5.500 οικογένειες που αγωνιούν τώρα να είναι λιγότερες, 800 άνθρωποι που παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή να είναι λιγότεροι, οι χιλιάδες γιατροί που παλεύουν 13 μήνες να έχουν μια μικρή έστω ανάπαυλα. Ο καλός καιρός βοηθά, αλλά χρειάζεται να συνεχιστεί η τήρηση μέτρων».

ΠΗΓΗ:.kathimerini.gr