Μίλτος Χρυσομάλλης: Ευχάριστα νέα για το Μηναγιώτικο φράγμα

Ουσιαστικά νέα για το μέλλον των αρδευτικών έργων της Μεσσηνίας προέκυψαν από την τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας για την πορεία των έργων άρδευσης, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Οικονόμου, του βουλευτή Μεσσηνίας Μίλτου Χρυσομάλλη και βουλευτών, αυτοδιοικητικών και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφ. Πελοποννήσου.

Κατά την τοποθέτησή του ο Μίλτος Χρυσομάλλης πρότεινε τα αρδευτικά έργα να ενταχθούν σε ένα συνολικό σχεδιασμό, στο σύνολο της Περιφέρειας, προκειμένου να γίνει δυνατή η διεκδίκηση περισσότερων πόρων από τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ειδικότερα, μάλιστα, τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο το χρηματοδοτικό εργαλείο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), μέσω του οποίου μπορεί να προβλεφθεί πέρα από την κατασκευή και η λειτουργία και συντήρηση των φραγμάτων και των δικτύων άρδευσης, σε συνδυασμό με υδροηλεκτρικά φράγματα. Με την μέθοδο αυτή θα αξιοποιηθεί στο έπακρο η χρηματοδότηση ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπεται στον άξονα 1.4 του Ταμείου Ανάκαμψης. Τέλος, πρότεινε την κατασκευή, εκτός των φραγμάτων και των σχετικών δικτύων διανομής, μικρών λιμνοδεξαμενών χαμηλού κόστους, σε σημεία που το γεωγραφικό ανάγλυφο μας υποδεικνύει, έτσι ώστε χωρίς μεγάλες κατασκευαστικές παρεμβάσεις να τροφοδοτούν με αρδεύσιμο νερό τις γύρω περιοχές, ως συμπληρωματικά εργαλεία για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων αλλά και την πυρόσβεση.

Ο Υφυπουργός, απαντώντας στο Μίλτο Χρυσομάλλη συμφώνησε με την αξιοποίηση του ΣΔΙΤ για την κατασκευή αρδευτικών έργων μέσω του άξονα 1.4 του Ταμείου Ανάκαμψης και ενημέρωσε πως το Μηναγιώτικο Φράγμα θα είναι από τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν σε αυτό προς κατασκευή, λειτουργώντας ως πιλοτικό έργο για όλα τα αρδευτικά έργα της χώρας. Παράλληλα, σημείωσε πως οι εργασίες για την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων του Φιλιατρινού Φράγματος θα προχωρήσουν μετά την ολοκλήρωση της χρονοβόρας διαδικασίας των απαλλοτριώσεων, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα το Υπουργείο και θα αντιμετωπιστεί με γοργούς ρυθμούς.

«Ήταν μια ουσιαστική σύσκεψη, από την οποία προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα για τα αρδευτικά έργα στην Πελοπόννησο και εξελίξεις για τα αρδευτικά έργα της Μεσσηνίας και ειδικά για το Μηναγιώτικο Φράγμα. Χρειαζόμαστε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τις υπηρεσίες διαχείρισης υδάτων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πολυδιάσπαση και τις χρονοβόρες διαδικασίες, χρειαζόμαστε νέες λύσεις για την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των φραγμάτων και των δικτύων άρδευσης, χρειαζόμαστε νέες προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση του νερού, ως αγαθού. Η αξιοποίηση του νερού της βροχής προστατεύει περιβαλλοντικά τον υδροφόρο ορίζοντα. Όμως, όπως έχει πει και η Μάργκαρετ Θάτσερ «μπορεί ο Θεός να στέλνει τη βροχή, δεν στέλνει όμως και τα δίκτυα και τους μηχανικούς», δίνοντας έτσι έμφαση στο κόστος κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης των αρδευτικών και υδρευτικών έργων. Να έχουμε κατά νου ότι το 30 με 40% του κόστους παραγωγής οφείλεται στην άρδευση και την κατανάλωση ενέργειας. Με συνδυαστικές κινήσεις και σωστό σχεδιασμό μπορούμε να μειώσουμε αυτό το κόστος, επ’ωφελείατου παραγωγού και του καταναλωτή. Χαίρομαι που σύντομα το Μηναγιώτικο Φράγμα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και ελπίζω ότι στη νέα συνάντηση που θα γίνει το φθινόπωρο θα έχουμε πλέον πιο συγκεκριμένη εικόνα για τα υπόλοιπα έργα και νέες προτάσεις», δήλωσε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.