Η Περιβαλλοντική-Πολιτιστική Ένωση Μεσσηνίας για την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος

Η Περιβαλλοντική-Πολιτιστική Ένωση Μεσσηνίας τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αναδεικνύοντας το φλέγον θέμα της αλόγιστης και ανορθολογικής χωροθέτησης  ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

“Κύρια αποστολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ΑΠΕ είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ενώ, η μη ορθολογική χρήση τους, όχι μόνο ακυρώνει το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν, αλλά μπορεί να αναδυθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς του, με τραγικά αποτελέσματα και βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Στην Ευρώπη οι ΑΠΕ τοποθετούνται κοντά σε οικολογικά υποβαθμισμένες περιοχές και εκεί που υπάρχει πυκνό οδικό δίκτυο. Αντίθετα, στην Ελλάδα επιλέγονται κορυφογραμμές, δάση, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα αλλά και περιοχές πολιτιστικού  και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος  με αποτέλεσμα, η βλάβη που συντελείται στο φυσικό περιβάλλον, να είναι πολύ μεγαλύτερη από τα πιθανά οφέλη.

Πολύ διαφωτιστική, η πρόσφατη και πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων που συνοπτικά καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:

«- Ήδη οι ανεμογεννήτριες που βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης είναι τριπλάσιες από το στόχο του 2030!

– Η τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ, δάση, οικοσυστήματα, πηγές θα έχουν καταστροφικές συνέπειες. Γιατί; Γιατί, η τοποθέτηση ανεμογεννητριών απαιτεί χάραξη δρόμων και χιλιάδων τόνων τσιμέντου. Μάλιστα τεκμηριώνεται επιστημονικά ότι θα οδηγήσει σε μεγάλη πτώση της υγρασίας των δασών γεγονός που θα έχει ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, χλωρίδα – πανίδα – βιοποικιλότητα και στις πηγές.

Για τους λόγους αυτούς απαιτείται:

– αναστολή αδειοδότησης έως ότου ολοκληρωθεί το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα ορίζει τις προστατευόμενες περιοχές.

– προστατευόμενες περιοχές απόλυτου αποκλεισμού χωροθέτησης ΑΠΕ .

– ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών στο εθνικό δίκαιο .

Στην Πελοπόννησο το πρόβλημα της αλόγιστης χωροθέτησης ΑΠΕ είναι πολύ μεγάλο.Στο Μαίναλο, το Λυκαίο όρος, τον Επικούρειο Απόλλωνα, αλλά και στη Ζήρεια Κορινθίας και αλλού, δρομολογείται η αλόγιστη χωροθέτηση υπερμεγεθών και πολυάριθμων ΑΠΕ, με ανυπολόγιστης περιβαλλοντικές, οικονομικές και πολιτιστικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, στις τοπικές κοινωνίες και τον τουρισμό, στα δάση και τα ύδατα».

Ανάγκη; Τα Περιφερειακά και Δημοτικά συμβούλια να αποκτήσουν ρόλο αποφασιστικό.

Ο διάλογος με την τοπική κοινωνία και τις ανάγκες της είναι απαραίτητος. Η χωροθέτηση ΑΠΕ δεν μπορεί να γίνεται κεντρικά και απρόσωπα, αλλά θα πρέπει να σχεδιάζεται σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και τις εξειδικευμένες ανάγκες της. Καθοριστικός σε αυτό πρέπει να είναι ο ρόλος και η συνδρομή της τοπικής κοινωνίας και των αιρετών της.

Η συγκρότηση μιας ΠΑΝ-ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΙΑΚΗΣ ομοσπονδίας συλλόγων για την προστασία του περιβάλλοντος είναι προ των πυλών πλέον. Αναγκαία περισσότερο από ποτέ θα δώσει στον αγώνα άλλη δυναμική. Καλούμε όλους τους συλλόγους της Μεσσηνίας, τους αιρετούς και τις τοπικές κοινωνίες, να συνδράμουν σε αυτό ενεργά και αποφασιστικά.

Παραθέτουμε ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για το ΛΥΚΑΙΟΝ ΟΡΟΣ από την Περιβαλλοντική Ένωση Μεσσηνίας και την ΕΡΤ: https://youtu.be/ziGdifAe59w      “

.