«Ταμείο Ανάκαμψης – Ιστορική ευκαιρία για μείωση των ανισοτήτων και μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου που κινδυνεύει να χαθεί λόγω των κυβερνητικών επιλογών»
Για τον κρίσιμο ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει το Ταμείο Ανάκαμψης και την στρατηγική χρηματοδότησης της ευρωζώνης προς τα κράτη – μέλη της, μίλησε σήμερα στα πλαίσια του συνεδρίου του Economist o Tομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης.
Ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε ως σημαντικό βήμα την δημιουργία του Ταμείου, από μια Ευρώπη που στο πρόσφατο παρελθόν μας είχε συνηθίσει σε περιοριστικές ή και τιμωρητικές πολιτικές λιτότητας, επισημαίνοντας ότι, οι μηχανισμοί όπως το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να πάρουν μόνιμα χαρακτηριστικά για την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και για την καταπολέμηση των ανισοτήτων.
Ασκώντας κριτική στην μέχρι τώρα λογική της εν κρυπτώ και χωρίς διαβούλευση αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου από την ελληνική κυβέρνηση, επεσήμανε την στρατηγική που ακολουθούν άλλες χώρες που επέλεξαν σχεδιασμό για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις παραγωγικές τους δομές. Παράλληλα, ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήρισε κρίσιμο στοιχείο την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου για την μείωση των ανισοτήτων που θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, ισόρροπης και διατηρήσιμης.
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του επενδυτικού κενού που παρατηρείται, ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε ότι αυτό δεν αντιμετωπίζεται με ανακύκλωση του υφιστάμενου μοντέλου και χρηματοδότηση μόνο αυτών που έχουν ήδη πρόσβαση σε χρηματοδοτικές πηγές, αλλά με διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, που θα έχει κλαδικές στοχεύσεις, περιφερειακή διάσταση και θα περιλαμβάνει ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρότεινε την δημιουργία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την παρακολούθηση της προόδου αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου προς όφελος του συνόλου της οικονομίας.
Ο κ. Χαρίτσης τόνισε τέλος την ανάγκη αξιοποίησης του μεγάλου αυτού Προγράμματος για τη διαμόρφωση θεσμικής μνήμης στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό δεδομένης της λανθασμένης επιλογής της κυβέρνησης να το διαχειριστεί με μια adhocδιοικητική μονάδα στο Υπουργείο Οικονομικών που θα διαλυθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.