Αρχιεπίσκοπος: Εκκλησία και Επιστήμη είναι υποχρεωμένοι να συνεργαστούν

Στην ανάγκη συνεργασίας Εκκλησίας και Επιστήμης αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την τιμητική εκδήλωση προς το πρόσωπό του από το Δήμο Λεβαδέων τονίζοντας πως «όσοι πολεμάνε Θρησκεία και Επιστήμη είναι σε λανθασμένο δρόμο. Η Θρησκεία και η Επιστήμη έχουν τον χώρο τους και έχουν την δυνατότητα να συνεργαστούν. Άλλωστε είναι υποχρεωμένοι σε αυτήν την συνεργασία».

Η εκδήλωση απονομής του Χρυσού Κλειδιού της πόλης των Λεβαδέων στον Αρχιεπίσκοπο πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το βράδυ στον υπαίθριο χώρο μπροστά από την αίθουσα του Θολωτού στην περιοχή της Κρύας.

Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Α.Α. Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Κ.Υ.Ο. Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Φθιώτιδος Αρχιμανδρίτης Άγγελος Ανθόπουλος, ο κ. Ιωάννης Σ. Τσούρας, Διευθυντής του Γραφείου του Αρχιεπισκόπου, Διευθυντές υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής, βουλευτές, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, κλήρος και λαός.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανέγνωσε την απόφαση για την απονομή του χρυσού κλειδιού της Λιβαδειάς στον Αρχιεπίσκοπο, ενώ αμέσως μετά αναγνώσθηκε το βιογραφικό του Μακαριωτάτου, κάνοντας αναφορές στο πλούσιο φιλανθρωπικό, κοινωνικό και πνευματικό του έργο.

Ο Μητροπολίτης Θηβών στον χαιρετισμό του τόνισε πως «μέσα σε ατμόσφαιρα ειλικρινούς χαράς βιώνουμε σήμερα την μεγίστη ηθική ικανοποίηση από την δίκαιη απόφαση του Δήμου Λεβαδέων να επιδοθεί τιμητικά στον Αρχιεπίσκοπο το Χρυσό Κλειδί της πόλης μας, της Λιβαδειάς, της Αρχοντοπούλας της Ρούμελης». Προσέθεσε ότι «διαπιστώνουμε και ομολογούμε ότι το Κλειδί της ιστορικής Λιβαδειάς βρίσκεται ήδη στα πλέον κατάλληλα χέρια, που με σύνεση και υπευθυνότητα πηδαλιουχούν το σκάφος της Ελλαδικής Εκκλησίας μέσα στο τρικυμιώδες πέλαγος της εποχής μας με τα τόσα προβλήματα».

Κατόπιν, χαιρετισμό απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός και ο Δήμαρχος Λεβαδέων Ιωάννης Ταγκαλέγκας, ο οποίος παρέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο το Χρυσό κλειδί της πόλης και την σφραγίδα της.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του για την τιμητική αυτή διάκριση, ενώ αναφέρθηκε στην αξία της συνεργασίας. Τόνισε πως τα σημαντικά έργα που έχουν γίνει στην Βοιωτία, από την εποχή που ήταν Μητροπολίτης Θηβών, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας όλων των φορέων. Ο Αρχιεπίσκοπος με αφορμή τις προηγούμενες ομιλίες αναφορικά με τα κοινωνικά έργα της τοπικής Εκκλησίας αναφέρθηκε στους ρόλους Επιστήμης και Εκκλησίας και σημείωσε πως χρειάζεται σύζευξη. «Όσοι πολεμάνε Θρησκεία και Επιστήμη είναι σε λανθασμένο δρόμο» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε πως «και η Θρησκεία και η Επιστήμη έχουν τον χώρο τους και έχουν την δυνατότητα να συνεργαστούν. Άλλωστε είναι υποχρεωμένοι σε αυτήν την συνεργασία». Αναφέρθηκε στον στενό συνεργάτη του π. Αδαμάντιο Αυγουστίδη, ο οποίος ήταν ο πρώτος που «έφερε σε συνάντηση αυτούς τους δύο χώρους και σήμερα συνεργάζονται άριστα». Επεσήμανε, ακόμη, ότι «η Εκκλησία δεν μάχεται την Επιστήμη, αλλά ούτε και η σωστή Επιστήμη μάχεται την Πίστη».

Παράλληλα, επειδή η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη και στην επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην σημαντική προσφορά της Εκκλησίας κατά την περίοδο του Αγώνα, ενώ επεσήμανε ότι «υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που θέλουν -για δικούς τους λόγους- να διαστρέψουν την αλήθεια και ακούμε ότι η Επανάσταση ξεκίνησε από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό. Όχι ότι δεν ήταν χρήσιμος ή ότι δεν βοήθησε, αλλά τότε ήταν πολύ αργά. Να θυμηθούμε, ότι οι ρίζες του είναι σε μία μεγάλη Συνθήκη του 1648. Τότε που ο καθολικισμός είχε υπερβεί τα όρια και οι άνθρωποι είχαν αγανακτήσει και έλεγαν: «Δεν θέλουμε θρησκεία. Ο άνθρωπος είναι το κέντρο της ζωής». Και έκαναν την επανάστασή τους. Ήταν, όμως, στα μέσα του 17ου αιώνα και η Ελλάδα δεν είχε την δυνατότητα να επηρεαστεί. Εμείς έχουμε τους νεομάρτυρες. Έχουμε αυτούς που σφαγιάζονταν. Εκείνους που μαρτυρούσαν. Δεν συγκρίνονται αυτές οι εποχές. Η Επανάσταση είναι γέννημα από την Μονή των Καλτεζών, που οι Καλόγεροι και οι εκπρόσωποι του λαού είπαν: «Πολεμάμε για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία». Από εκεί ξεκίνησαν όλα. Βέβαια και οι Ευρωπαίοι όταν είδαν αυτόν τον ενθουσιασμό, συγκινήθηκαν και μας βοήθησαν, αλλά η Επανάσταση του ’21 δεν είναι γέννημα του Δυτικού Ευρωπαϊκού πνεύματος, του φιλελευθερισμού. Είναι γέννημα δικό μας». Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν ο Βασιλιάς Όθωνας επισκέφθηκε στον Όσιο Λουκά τον Καλόγερο Νταλιάνη και του ζήτησε να δει τις πληγές του από την μάχη, εκείνος του απάντησε: «Όλοι μαζί πολεμήσαμε. Και μικροί και μεγάλοι». «Θα ήθελα να το συνδυάσω αυτό με τους λόγους που είπατε για μένα και να επαναλάβω ότι όλοι μαζί αγωνιστήκαμε, όλοι μαζί παλέψαμε και όλοι καλούμαστε από όποιο μετερίζι υπηρετεί ο καθένας να αγωνιστεί και να παλέψει» κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.