«Για πρώτη φορά τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, επιχειρείται μια τεράστια συστημική αλλαγή στην επικουρική ασφάλιση στον τόπο μας. Μια ιστορική μεταρρύθμιση για ό,τι πιο δημιουργικό, ό,τι πιο παραγωγικό, ό,τι πιο αναπτυξιακό υπάρχει στην ελληνική κοινωνία: τη νέα γενιά». Επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς υπογράμμισε τις μεγάλες αλλαγές και καινοτομίες που εισάγει στην επικουρική ασφάλιση και τους νέους εργαζόμενους το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, το οποίο εισηγείται εκ μέρους της συμπολίτευσης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Με το νομοσχέδιο αυτό, για πρώτη φορά το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα αποκτά κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά, μέσω των «ατομικών λογαριασμών» που δημιουργούνται για κάθε ασφαλισμένο. Στον ατομικό αυτόν «κουμπαρά» παραμένουν όλες οι εισφορές που καταβάλλει ο εργαζόμενος κατά τον εργασιακό του βίο, αντί να οδηγούνται σε έναν κοινό «κορβανά» όπως γίνεται έως σήμερα. Στη συνέχεια τα χρήματα επενδύονται, ακολουθώντας πρακτικές ιδιωτικής οικονομίας, με αποτέλεσμα όταν έρθει η ώρα της συνταξιοδότησης, το νέο σύστημα να οδηγεί σε σημαντική αύξηση των επικουρικών συντάξεων από 43% έως 68%, στηρίζοντας παράλληλα την εθνική οικονομία.
Όπως τόνισε ο κ. Μαντάς, στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης εντάσσονται υποχρεωτικά όσοι αναλάβουν εργασία από 1.1.2022 και είναι ταυτόχρονα υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης, καθώς και προαιρετικά όσοι εργαζόμενοι είναι έως 35 ετών και το επιλέξουν. Ιδρύεται παράλληλα το νέο δημόσιο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) το οποίο έχει σχεδιασθεί να λειτουργεί ανεξάρτητα από τον e-ΕΦΚΑ, να έχει οικονομική και επιχειρησιακή αυτάρκεια και αυτονομία και να εφαρμόζει πιστοποιημένες πρακτικές και επενδυτικές στρατηγικές ιδιωτικής οικονομίας, με πλήρη διαφάνεια, αξιοπιστία και λογοδοσία, τόσο προς τις εποπτικές αρχές, όσο κυρίως προς τους ασφαλισμένους του.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μαντάς, ο ασφαλισμένος του ΤΕΚΑ έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε τρία επενδυτικά προγράμματα («συντηρητικό», «κανονικό», «επιθετικό»), ώστε να έχει μεγαλύτερο έλεγχο της σύνταξης που τελικά θα λάβει. Παράλληλα μπορεί να παρακολουθεί on-line την πορεία του λογαριασμού του μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου e-banking, να αλλάζει επενδυτικό πρόγραμμα κάθε λίγα χρόνια, να επιλέγει πολλαπλά προγράμματα με συνδυαστικά οφέλη, καθώς και να έχει άμεση και προσωποποιημένη πληροφόρηση σχετικά με την πορεία των επενδύσεων που τον αφορούν. Παράλληλα το κράτος εγγυάται ότι στην ακραία περίπτωση που οι επενδύσεις δεν αποδώσουν, κάτι που αντίκειται στη διεθνή εμπειρία των προηγμένων κρατών που εφαρμόζουν αντίστοιχα συστήματα, ο ασφαλισμένος δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να χάσει τα χρήματά του, αλλά θα λάβει εγγυημένα τουλάχιστον τη σύνταξη που αντιστοιχεί στις εισφορές του, συν τον πληθωρισμό. Παράλληλα εισάγεται μία ακόμα καινοτομία προς όφελος των ασφαλισμένων, με την οποία δίνεται η δυνατότητα επιστροφής των εισφορών που καταβλήθηκαν, στην περίπτωση που δεν θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω μη συμπλήρωσης 15-ετίας, κάτι που δεν ισχύει με το σημερινό σύστημα και οι εισφορές του ασφαλισμένου χάνονται.
Τέλος κατά τον βουλευτή Μεσσηνίας, με τον νέο νόμο εισάγεται μία επιπλέον σημαντική κρατική εγγύηση προς τους σημερινούς συνταξιούχους και ασφαλισμένους, για τους οποίους διασφαλίζεται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επιπλέον επιβάρυνση. Παράλληλα οι εισφορές παραμένουν για όλους ως έχουν και το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα προβλέπεται να είναι μικρό, ενώ διασφαλίζεται νομοθετικά ότι σε κάθε περίπτωση αυτό θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το νέο σχέδιο νόμου για την επικουρική ασφάλιση συζητείται αυτές τις ημέρες στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, κατά την πρώτη εβδομάδα επανέναρξης των εργασιών του Κοινοβουλίου.