«Αντιλαμβάνεστε πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί; Ποια είναι η πρότασή σας για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ασφαλιστικού; Καμία! Ή μήπως είναι μία που δεν την ψελλίζετε καν; Θα προσπαθήσετε να λύσετε το ασφαλιστικό, λύνοντας το δημογραφικό πρόβλημα με μια πολιτική ανοιχτών συνόρων και μια ανεξέλεγκτη μεταναστευτική πολιτική προς τη χώρα μας;»,τόνισε εμφατικά ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης στην τοποθέτησή του, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση.
Όπως σημείωσε, το υφιστάμενο πλήρως αναδιανεμητικό σύστημα κύριας και επικουρικής σύνταξης για να είναι βιώσιμο απαιτεί μια αναλογία τριών εργαζομένων προς έναν συνταξιούχο, και βέβαια, δημογραφική ανάπτυξη που θα στηρίζει την αναλογία αυτή. Σήμερα στη χώρα μας η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους βρίσκεται στο 1,7 προς 1, ενώ τα δημογραφικά δεδομένα μέχρι το 2030 δείχνουν μια ραγδαία δημογραφική γήρανση, με τη Eurostat να εκτιμά πως θα είμαστε η πιο γερασμένη χώρα της Ευρώπης σε λίγα χρόνια.
«Άκριτα μας μιλάτε για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, για τζογάρισμα, για υπερβολικό κόστος μετάβασης που θα επωμιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός, για διάλυση της κρατικής μέριμνας στην κοινωνική ασφάλιση και της διαγενεακής αλληλεγγύης, χωρίς, όμως, να καταθέτετε ούτε μία πρόταση, χωρίς να σκεφτείτε και να προβάλλετε μια λύση! Δεν έχετε ούτε μία πρόταση για να αντιμετωπιστεί το ήδη υπάρχον ετήσιο έλλειμμα του ασφαλιστικού μας συστήματος, που – το παραδέχονται όλοι! – φτάνει στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, και απλά χύνετε κροκοδείλια δάκρυα για το κόστος μετάβασης που θα φτάσει στα 60-70 δισεκατομμύρια ευρώ μοιρασμένο έως το 2070!. Αλήθεια, δεν το βλέπετε σαν ένα πρόβλημα που θα απασχολήσει τις επόμενες γενιές; Στο μυαλό σας είναι μόνο οι επόμενες εκλογές;».
«Το μόνο που κάνατε είναι, κατά τη γνωστή σας τακτική, να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε εντυπώσεις, να καταστροφολογείτε για την επικείμενη δήθεν διάλυση του συστήματος των επικουρικών συντάξεων και φυσικά, να ελπίζετε σε κοινωνική αναταραχή, σε διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Ευτυχώς, ο λαός δεν συμμερίστηκε αυτές σας τις ελπίδες, δεν συμμερίζεται τη διάθεσή σας για επαναστατική γυμναστική. Γιατί οι συμπολίτες μας αντιλαμβάνονται τη σημασία της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης», ανέφερε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.
Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης παίζει σημαντικότατο ρόλο για την κοινωνία.Οι αλλαγές, όμως, στον πληθυσμό, στις εργασιακές συνθήκες και στο επίπεδο ζωής δημιουργούν την απαίτηση συχνών και συνεχών αναθεωρήσεων. Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα δεν είναι ούτε ιδεοληψία ούτε νεοφιλελευθερισμός. Είναι μια αναγκαιότητα που προκύπτει από τις υφιστάμενες δημογραφικές συνθήκες,που το αναδιανεμητικό σύστημα δεν μπορεί να καλύψει. Είναι αναγκαιότητα που μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανισότητες, την ανεργία και το νέο εργασιακό περιβάλλον. Αυτό πετυχαίνουμε με το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, με ρητά δημόσιο χαρακτήρα και με απόλυτες εγγυήσεις για τους παλιούς ασφαλισμένους, ότι δεν θα υποστούν καμία περικοπή οι επικουρικές τους. Εξασφαλίζουμε για τους νέους ασφαλισμένους τις εισφορές τους, καθώς δίνεται η δυνατότητα του ατομικού κουμπαρά και της επένδυσης των εισφορών τους, με στόχο μια καλύτερη επικουρική, με παράλληλη εγγύηση των εισφορών που έχουν καταβάλει.
«Δίνουμε εγγύηση στο κεφάλαιο των εισφορών των ασφαλισμένων, μεταφέροντας στο κράτος το βάρος της επένδυσης, ακριβώς γιατί διατηρούμε τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος! Δίνουμε στους ασφαλισμένους στο ΤΕΚΑ τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τις εισφορές τους, αν δεν συμπληρώνουν 15 έτη ασφάλισης, ενώ σε περίπτωση αναπηρίας ή θανάτου ασφαλισμένου με χαμηλές εισφορές, δίνουμε επικουρική σύνταξη που αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστον στις εισφορές δεκαπενταετίας ανειδίκευτου εργάτη. Τίποτα από τα δύο αυτά δεν ισχύει σήμερα! Γιατί δεν λέτε κάτι για αυτά κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ;».
«Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα έχει αποδειχθεί ότι δουλεύει, προσφέρει υψηλές αποδόσεις και το εφαρμόζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη χώρα μας, εγγυώμενοι τις εισφορές των πολιτών, δίνοντας διέξοδο στη δημογραφική γήρανση και εξασφαλίζοντας ότι οι νέοι μας θα δουν την επικουρική τους σύνταξη, όταν συνταξιοδοτηθούν!», κατέληξε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.