“Δεν μπορεί να εφαρμοστεί πρόγραμμα αντίστοιχο με τον αμπελοοινικό τομέα (πράσινος τρύγος, απόσταξη κρίσης), ενώ η απόσυρση των αποθεμάτων σταφίδας ως μεταποιητικού προϊόντος δεν είναι επιλέξιμη στο πλαίσιο των προγραμμάτων του τομέα των οπωροκηπευτικών”. Αυτό αναφέρει απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός.
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση:
“Η καλλιέργεια της σταφίδας ανήκει στον τομέα των φρούτων και λαχανικών, όπου η πολιτική υλοποιείται μέσα από τις Οργανώσεις Παραγωγών Οπωροκηπευτικών [Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1308/2013], οι οποίες δημιουργούνται με πρωτοβουλία των παραγωγών και ασχολούνται με όλα τα θέματα που σχετίζονται με την παραγωγή και την εμπορία των οπωροκηπευτικών παραγωγής των μελών τους.
Για τον λόγο αυτόν, δεν μπορεί να εφαρμοστεί πρόγραμμα αντίστοιχο με τον αμπελοοινικό τομέα (πράσινος τρύγος, απόσταξη κρίσης), ενώ η απόσυρση των αποθεμάτων σταφίδας ως μεταποιητικού προϊόντος δεν είναι επιλέξιμη στο πλαίσιο των προγραμμάτων του τομέα των οπωροκηπευτικών.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, ως εναλλακτική διάθεση της σταφίδας, μπορεί να αποτελέσει η απόσταξη της κορινθιακής σταφίδας, χωρίς να εμπεριέχεται σε μέτρο στήριξης, η οποία επιτρέπεται στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2019/787, για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών, δηλαδή ποτών με αλκοόλη, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 1 του εν λόγω κανονισμού. Συγκεκριμένα, στο Παράρτημα Ι «Κατηγορίες Αλκοολούχων Ποτών», στην παράγραφο 8, υπάρχει η κατηγορία «Απόσταγμα σταφίδας ή raisin brandy» που είναι: «α) Απόσταγμα σταφίδας ή raisin brandy είναι το αλκοολούχο ποτό το οποίο παράγεται αποκλειστικά με απόσταξη του προϊόντος που λαμβάνεται από την αλκοολική ζύμωση εκχυλίσματος ξηρών σταφίδων των ποικιλιών ‘‘μαύρη κορινθιακή’’ ή ‘‘μοσχάτο Αλεξάνδρειας’’».
Σχετικά με τη δυνατότητα απόσυρσης της περσινής σοδειάς της σταφίδας για απόσταξη, σημειώνεται ότι το πρόγραμμα της απόσταξης, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2020/592, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αφορά οίνους που δεν διατέθηκαν στην αγορά, οι οποίοι προέκυψαν από οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου και όχι από ποικιλίες σταφιδοποιίας, όπως η κορινθιακή σταφίδα.
Σημειώνουμε ότι, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όλο το τελευταίο διάστημα, βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις και συναντήσεις με φορείς, συνεταιρισμούς και παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της σταφίδας.
Επιπρόσθετα, αναγνωρίζοντας ότι, η σταφίδα αποτελεί ιστορικά ένα εμβληματικό προϊόν για την ελληνική αγροτική παραγωγή, υψηλής διατροφικής αξίας και με διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνεχίζει τις προσπάθειες για την στήριξη του προϊόντος. Σε αυτό το πλαίσιο :
- Είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση και συνεργασία με τους φορείς και όλους τους συνδεόμενους με την παραγωγική διαδικασία, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα ένταξής τους στο μέτρο αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, με πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
- Ενεργοποιεί κάθε δυνατότητα των οργανισμών, υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου για την απορρόφηση αυτής της «υπερτροφής» από τις κρατικές δομές.
- Δημιουργεί ομάδα εργασίας για την κορινθιακή σταφίδα και την κρητική σουλτανίνα, προκειμένου να διευρύνει τους ορίζοντες οικονομικής ανάπτυξης του προϊόντος σε μεγάλες αγορές, διασφαλίζοντας την ευημερία των παραγωγών και των εργαζομένων στην αλυσίδα παραγωγής και διακίνησής του.
- Εκμεταλλεύεται τα προγράμματα προώθησης στην κοινωνία, υπερβαίνοντας τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, προς όφελος των καταναλωτών, αλλά και διαγράφοντας ένα λαμπρό μέλλον για την ελληνική σταφίδα.
- Συνεργάζεται αποδοτικά με την Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να υλοποιήσει όλες τις υπάρχουσες μελέτες που τεχνοκρατικά έχουν εκπονηθεί και εγγυώνται βιώσιμα αναπτυξιακά σχήματα και προοπτικές.
- Επαναφέρει το αίτημα, ασκώντας νέες πιέσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να επιτραπεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ένταξη του εν λόγω κλάδου σε πρόγραμμα απόσυρσης των αποθεμάτων εσοδείας.”