Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Ε’ Λογοτεχνικού Διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας. Στόχος του Διαγωνισμού ήταν να προαγάγει τη λογοτεχνική έκφραση, να ενθαρρύνει την ενασχόληση με τα διαφορετικά λογοτεχνικά είδη και να δώσει ώθηση σε νέους Μεσσήνιους συγγραφείς να ασχοληθούν με τη δημιουργική γραφή.
Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε όσους γράφουν στην ελληνική γλώσσα και κατοικούν ή κατάγονται από τη Μεσσηνία, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή ηλικίας. Για το έτος 2021 το θέμα αφορούσε την Επανάσταση του 1821 και ο κάθε υποψήφιος μπορούσε να συμμετάσχει σε ένα ή περισσότερα σκέλη του Διαγωνισμού, με μια ποιητική συλλογή (έως 5 ποιήματα), με ένα διήγημα (έως 2.000 λέξεις), με ένα δοκίμιο (έως 2.000 λέξεις) ή/και με ένα απόσπασμα θεατρικού έργου (έως 2.000 λέξεις). Τα έργα έπρεπε να είναι αδημοσίευτα και δημιουργήματα ενός μόνο συγγραφέα. Από τις συμμετοχές που υποβλήθηκαν, 21 πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις συμμετοχής και δόθηκαν προς αξιολόγηση στην Κριτική Επιτροπή.
Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΙΗΣΗ
Α’ ΕΠΑΙΝΟΣ | Στην καΚαλλιόπη Αγγελακοπούλου, με καταγωγή από Μεσσηνία, από Φιλιατρά, από την πλευρά του συζύγου, με το ποίημα «Είδα όνειρο πικρό». |
Β’ ΕΠΑΙΝΟΣ | Στον κοΒασ. Παπαβασιλείου, με καταγωγή από την Αρχαία Μεσσήνη, με το ποίημα «Παλιγγενεσία». |
Γ’ ΕΠΑΙΝΟΣ | Στην καΙσμήνη Χρυσούλα Μυλωνά , με το ποίημα «Για ένα ’21». |
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΗΓΗΜΑ
Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ | Στην καΕλένη Κάτσου, με καταγωγή από την Καλαμάτα, με το διήγημα «Μια στάλα λεύτερο αγέρα». |
Β’ ΒΡΑΒΕΙΟ | Στην καΑλεξανδρα Βελισσάρη, με καταγωγή από Μεσσηνία από την πλευρά της μητέρας της, με το διήγημα «Του Κίτσου». |
Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ | Στην κα Ελένη Σγούρου, με καταγωγή από Μεσσηνία, από την Καλαμάτα και τους Δολούς, με το διήγημα «Κόκκινη φουστανέλα». |
Α’ ΕΠΑΙΝΟΣ | Στην καΒασιλική Σγούρου – Παρασκευουλάκου, με καταγωγή από την Μεσσηνία,, από τους Δολούς, με τοδιήγημα «Ο Σταυριανός ο μπαλαρμάς» |
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ Στην κα Κουρεντζή Ευαγγελία, με καταγωγή από την Βέργα Μεσσηνίας, με το απόσπασμα
θεατρικού έργου «Όταν οι ήρωες ήταν παιδιά (Νικηταράς)».
Β’ ΒΡΑΒΕΙΟ Στην ΚοΣπύρο Κουρετντζή, με καταγωγή από την Βέργα Μεσσηνίας, με το απόσπασμα
θεατρικού έργου « Όραμα Ελευθερίας».
ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ Στην κα Σγούρου – Παρασκευουλάκου Βασιλική, με καταγωγή από την
Μεσσηνία,, από τους Δολούς, με το απόσπασμα θεατρικού έργου « Ψυχή ολόρθη»
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΟΚΙΜΙΟ
Η Επιτροπή έκρινε ότι για την κατηγορία Δοκιμίου κηρύσσεται άγονος ο διαγωνισμός, διότι υπήρξε μόνο μία συμμετοχή, για την οποία η Επιτροπή δεν έκρινε ότι θα πρέπει να λάβει κάποιον από τους δύο επαίνους.
Η τελετή απονομής των διακρίσεων θα πραγματοποιηθεί μαζί με την παρουσίαση του συλλογικού τόμου με τα βραβευθέντα έργα στους τρεις προηγούμενους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς της Βιβλιοθήκης, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα.
Το Εφορευτικό Συμβούλιο και η Διεύθυνση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στα μέλη της Κριτικής Επιτροπής και πιο συγκεκριμένα στην κυρία Χαρά Θλιβέρη, Μέλος ΕΔΙΠ του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με γνωστικό αντικείμενο « Κλασσική Αρχαιολογία και Τέχνη», στους κυρίους Αθανασόπουλο Μάριο, Μέλος ΕΔΙΠ του τμήματος Φιλολογίας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με γνωστικό αντικείμενο «Βυζαντινή Φιλολογία» και Διονυσόπουλο Αναστάσιο, Δημόσιο Υπάλληλο, Διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών, για την άμεση ανταπόκριση τους στο κάλεσμα της Βιβλιοθήκης και τη σοβαρότητα και την ποιότητα του έργου της αξιολόγησης των συμμετοχών, με την οποία επιτυγχάνεται ένα δίκαιο και αντικειμενικό αποτέλεσμα.
Το Εφορευτικό Συμβούλιο και η Διεύθυνση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας συγχαίρει τους διακριθέντες και ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες που τίμησαν με τα έργα τους το διαγωνισμό.