Με επιτυχία ολοκλήρωσε η Ελλάδα τη θητεία της ως συντονίστρια χώρα των κοινών δράσεων του Δικτύου των χωρών και των Εμβληματικών τους Κοινοτήτων που υποστήριξαν την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Αυτό τονίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες στην 11η Διακυβερνητική Διάσκεψη του Δικτύου για τη Μεσογειακή Διατροφή που διοργανώθηκε από το Μανιατάκειον Ίδρυμα και τον Δήμο Πύλου-Νέστορος και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τρίτη 21 Νοεμβρίου και ώρα 11:30 π.μ. Θερμό χαιρετισμό απέστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κύριος Σπήλιος Λιβανός, τονίζοντας την πολιτιστική διάσταση της Μεσογειακής Διατροφής και συνδέοντας την με τα εξαιρετικής ποιότητας και μοναδικής διατροφικής αξίας προϊόντα.
Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης τόσο οι εκπρόσωποι των Εμβληματικών Κοινοτήτων όσο και οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων υπουργείων των 7 χωρών παρουσίασαν τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει, καθώς και τις δράσεις που έχουν αναπτύξει για την προστασία και προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής στο τρέχον έτος, οι οποίες συνίστανται σε δράσεις και προγράμματα που εστιάζουν στη σύνδεση της πολιτιστικής διάστασης της Μεσογειακής Διατροφής με τον τουρισμό, δημιουργώντας ένα δυναμικό εργαλείο βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.
Μεταξύ των πρωτοβουλιών που ανέλαβε η Ελλάδα, ως συντονίστρια χώρα, ήταν η δημιουργία κοινής ιστοσελίδας για τη Μεσογειακή Διατροφή, με τη συμμετοχή όλων των μελών του Δικτύου, ενώ η Ιταλία βρήκε τους απαραίτητους πόρους για την κατασκευή και συντόνισε τον σχεδιασμό της. Η κοινή ιστοσελίδα με τίτλο The Mediterranean Diet είναι το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας όλων των μελών του Δικτύου και θα παραδοθεί στο κοινό τον Ιανουάριο του 2022, καταδεικνύοντας ότι η συνέργεια αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την επίτευξη των στόχων που θέτει η απόφαση της UNESCO.
Με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας του Δικτύου, την ενίσχυση των αξιών της Μεσογειακής Διατροφής και την αμοιβαία κατανόηση, αποφασίστηκε να γίνει εμβάθυνση στην αλληλεπίδραση των Εμβληματικών Κοινοτήτων, μέσω της ανταλλαγής καλών πρακτικών και της συμμετοχής σε χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, ορίστηκε η Ιταλία να αναλάβει τον ρόλο της συντονίστριας χώρας για το έτος 2022.
Έντεκα χρόνια μετά την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας είναι σαφές ότι η Μεσογειακή Διατροφή είναι η ζωντανή κληρονομιά της χιλιετούς ιστορίας των λαών της Μεσογείου, που ενέχει έναν πλούτο επιστημονικής γνώσης, παραδοσιακής γνώσης και δεξιοτήτων, η οποία θα πρέπει να ιδωθεί ως μια θερμοκοιτίδα καλών πρακτικών πάνω στην οποία θα χτιστεί το μέλλον.