Γράφει ο Δημήτρης Καφαντάρης
Το μοντέλο των «Έξυπνων πόλεων», είναι το πρώτο βήμα, για τον μετασχηματισμό της Αυτοδιοίκησης,σε Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση.
Η ανάγκη αντιμετώπισης της νέας πραγματικότητας που βιώνουμε, οικονομική και υγειονομική κρίση,έθεσε σε προτεραιότητα την ανάγκη χρηματοδότησης των ψηφιακών δράσεων και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ψηφιακών εφαρμογών.
Η Αυτοδιοίκηση ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο άλμα, στην ψηφιακή εποχή.
Η «Έξυπνη πόλη», με ιστορία πάνω από είκοσι χρόνων, επιτάχυνε σε σημαντικό βαθμό την ψηφιοποίηση πολλών δραστηριοτήτων της Αυτοδιοίκησης, μείωσε δραστικά γραφειοκρατικά εμπόδια και προετοίμασε το έδαφος για το ψηφιακό άλμα που έχει ανάγκη το σύνολο των αυτοδιοικητικών θεσμών.
Ήδη, αρκετοί Δήμοι, πραγματοποίησαν τις πρώτες άριστες ψηφιακές δράσεις όπως ασύρματο δίκτυο ελεύθερης ευρυζωνικής πρόσβασης, στο διαδίκτυο σε κοινόχρηστους χώρους και δημοτικά κτίρια, εξοικονόμηση ενέργειας με αλλαγή λαμπτήρων, ηλεκτρονικό εξοπλισμό του Δήμου και εκπαίδευση των χειριστών και πολλές ακόμη δράσεις της «Έξυπνης πόλης».
Η Κ.Ε.Δ.Ε αναλαμβάνει τη δημιουργία μηχανισμού υποστήριξης των Δήμων, για την ισότιμη ανάπτυξη και υλοποίηση έργων, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς «Δημοτικό Ψηφιακό Αναλφαβητισμό».
Για να επιτευχθεί η νέα ψηφιακή πορεία της Αυτοδιοίκησης, είναι αναγκαία η επίτευξη της ύπαρξης οράματος από τις Δημοτικές Αρχές ,η στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό και εξωστρέφεια για συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, επιχειρήσεις και ομάδες κοινού.
Στη Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, οι Δήμοι μπορούν να ενημερωθούν για τις δράσεις μετασχηματισμού των πόλεων.
Από έργα και δράσεις Έξυπνων Πόλεων, Αγροτικών Περιοχών, χωριών μέχρι και προειδοποιήσεις ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων και με τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις.
Το «Μοντέλο των Έξυπνων Πόλεων» θα χρηματοδοτηθεί από αναπτυξιακά προγράμματα στα οποία θα συμμετέχει και η Κ.Ε.Δ.Ε.
Όπως ήδη ανακοινώθηκε από τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προγραμματίζεται η χρηματοδότηση των Δήμων για ψηφιακές δράσεις με 90 εκατ. € από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και με 230 εκατ. € από το εθνικό σκέλος του ΕΣΠΑ 2021–2027.
Οι επιλέξιμοι Τομείς είναι οι ακόλουθοι: Κινητικότητα, Ασφάλεια, Υγεία, Ενέργεια, Πολιτική προστασία & Περιβάλλον, Υδάτινοι πόροι, Διαχείριση απορριμμάτων, Οικονομική ανάπτυξη και δόμηση, Συμμετοχικότητα, Συνδεσιμότητα, Οριζόντιες δράσεις.
Το στοίχημα της επόμενης προγραμματικής περιόδου είναι ο επιτελικός συντονισμός όλων των εργαλείων χρηματοδότησης των ψηφιακών δράσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η διασφάλιση της βιωσιμότητας των ψηφιακών εφαρμογών, για να μην καταλήξουμε στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη 20ετία. Εκτιμούμε ότι το πρώτο βήμα έγινε με το ανωτέρω «Μοντέλο των Έξυπνων Πόλεων».
Ο ψηφιακός συντονισμός των Δήμων, είναι πλέον άμεση προτεραιότητα και αποτελεί κοινή στόχευση όλων των εμπλεκομένων μερών, της Πολιτείας και των Δήμων.
Η ψηφιακή Αυτοδιοίκηση είναι πλέον πραγματικότητα.
Είναι το αναγκαίο “αύριο” για την Ευρωπαϊκή μετεξέλιξη της Αυτοδιοίκησης.
Ο Δημήτρης Καφαντάρης είναι Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ