Πρεμιέρα για το 28ο Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας- Αποχώρηση της υπουργού και… διαμαρτυρίες (φωτο)

Με δύο πρεμιέρες ξεκίνησε χθες το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Πριν την παράσταση στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στην διαχρονική στήριξη του υπουργείου στο θεσμό, επισημαίνοντας “το φεστιβάλ είναι παράθυρο στον κόσμο”.

Με τίτλο «Ωδή στην Ομορφιά», το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας φιλοξενεί φέτος 26 συνολικά παραγωγές, 14 ξένες ομάδες από 10 χώρες, 12 ομάδες από την Ελλάδα, 3 παγκόσμιες πρεμιέρες, 6 παράλληλες εκδηλώσεις αλλά και ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επαγγελματίες και ειδικές ομάδες κοινού, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καλαμάτας.

Αίσθηση ωστόσο  προκάλεσε η αποχώρηση από το Μέγαρο Χορού τόσο της υπουργού,όσο και του υφυπουργού Νικόλα Γιατρομανωλάκη , υπό το φόβο για την υπόθεση Λιγνάδη , ο οποίος επιβεβαιώθηκε στο τέλος της παράστασης, καθώς αναρτήθηκε πανό όπου αναγραφόταν “οι βιαστές είναι μέσα στις φυλακές.

Η υπουργός πάντως σήμερα  από την Κορώνη, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στην τηλεόραση Best έκανε λόγο  για εργαλειοποίηση του πολιτισμού. Λακωνικά η κ. Μενδώνη σημείωσε,“δεν μπορούσαμε να δεχθούμε εργαλειοποίηση του πολιτισμού”

Ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού

Η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να μην παραστεί στην πρεμιέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ήταν απολύτως συνειδητή επιλογή, προκειμένου να μη νομιμοποιήσει με την παρουσία της την εργαλειοποίηση του Πολιτισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μετατρέψει τις θεατρικές σκηνές σε λαϊκά δικαστήρια. Σε αυτόν τον κατήφορο δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε.