Αλ. Χαρίτσης: Απολύτως υποκριτικό το “όλα στο φως” του κ.  Μητσοτάκη  

“Σαφείς και δεσμευτικές οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ για την αντιμετώπιση της κρίσης”.

«Το ‘όλα στο φως’ του κ. Μητσοτάκη είναι απολύτως προσχηματικό και υποκριτικό. Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να παραμείνουν ‘όλα στο σκοτάδι’», δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στον ρ/στ Πρώτο Πρόγραμμα σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών «που απασχολεί όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και τα διεθνή Μέσα».

«Ζητήσαμε την εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής  γιατί έχουν προκύψει νέα δεδομένα με την παρακολούθηση του αρμόδιου τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα θέματα της ΕΥΠ Χρήστου Σπίρτζη. Δυστυχώς η κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά και αυτό το δημοκρατικό αίτημα» σημείωσε ο βουλευτής και τόνισε ότι «οι ατομικές ελευθερίες, η ανεξαρτησία των εξουσιών και των θεσμών τίθενται σε διακινδύνευση για πρώτη φορά μετά την Μεταπολίτευση με αποκλειστική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη». «Όσο παραμένουν αυτές οι βαριές σκιές θα δημιουργείται ένα περιβάλλον έντασης, πόλωσης και τοξικότητας στην πολιτική ζωή της χώρας» ξεκαθάρισε. «Είναι ελπιδοφόρο ότι από την άλλη μεριά συγκροτείται ένα μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης που προσπαθούν να βάλουν φρένο στη θεσμική κατρακύλα της κυβέρνησης» επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης και συνέχισε «δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη αν δεν αποκατασταθεί η δημοκρατική και θεσμική ομαλότητα».

«Ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ δεν είπε επί της ουσίας τίποτα για το κολοσσιαίο ζήτημα της ακρίβειας, παρά κρύφτηκε πίσω από τις ευθύνες της Ευρώπης και την ρωσική εισβολή» υπενθύμισε ο  κ. Χαρίτσης, αντιπαραβάλλοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως δύναμη ευθύνης θα παρουσιάσει στην ΔΕΘ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης με βασικέςπροτεραιότητες την αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και του ΕΣΥ, την προστασία και ενίσχυση των μικρομεσαίων στρωμάτων, αλλά και για το παραγωγικό μοντέλο και τα ζητήματα της εργασίας».

«Σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύεται ότι η κρίση του πληθωρισμού δεν στοιχίζει σε όλους το ίδιο, τα χαμηλότερα εισοδήματα και τα μεσαία στρώματα πληρώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της κρίσης» επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης και σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «για τον έλληνα εργαζόμενο η κάλυψη του ενεργειακού κόστους κοστίζει 2 μισθούς, διπλάσια από  τον μέσο όρο στην Ευρώπη». «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μετατραπεί η οικονομία σε ένα κλειστό κλαμπ ισχυρών συμφερόντων, όπως επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης. Οι πρώτες χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 500  εκατ. ευρώ κατευθύνονται σε 13 και μόνο επιχειρήσεις ως δάνεια με πολύ επωφελείς όρους, την στιγμή που χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις -1 στις 3- αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τα λειτουργικά έξοδα του επόμενου μήνα» τόνισε.

«Η πρόταση μας θα συγκροτείται από πολύ συγκεκριμένα και δεσμευτικά μέτρα για την στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, την στοχευμένη ελάφρυνση συγκεκριμένων υποχρεώσεων, στην ενέργεια και τα τρόφιμα,αλλά και από τις αναγκαίες ρυθμιστικές παρεμβάσεις, ειδικά στην αγορά ενέργειας, ώστε να αντιμετωπιστεί η έκρηξη κερδοσκοπίας» κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.