Aνασκαφική έρευνα σε περιοχές του ερευνητικού Γεωαρχαιολογικού Προγράμματος Πύλου πραγματοποιήθηκε το διάστημα 20 Αυγούστου με 7 Σεπτεμβρίου.
Η φετινή έρευνα επικεντρώθηκε στην παράκτια ζώνη των περιοχών Προφήτη Ηλία και Κούκουρα και πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκαφή στην παραλία Αλμυρόλακα.
Σύμφωνα με την ενημέρωση, “το πρόγραμμα πενταετούς διάρκειας (2021 – 2025) αποτελεί σύμπραξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και στοχεύει στην ανασύνθεση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής της Πυλίας. Υλοποιείται στην παράκτια ζώνη στην περιοχή της Πύλου, ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς και ιδιαίτερα μεγάλης ιστορικής,
αρχαιολογικής και περιβαλλοντικής σημασίας, που περικλείει τον κόλπο του Ναβαρίνου, την λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, τον όρμο της Βοϊδοκοιλιάς μαζί με τους χερσαίους όγκους που ορθώνονται στα δυτικά με τη νήσο Σφακτηρία, τη χερσόνησο του Κορυφασίου και απέναντί της, το παλίμψηστο της Βοϊδοκοιλιάς, οι λόφοι του Προφήτη Ηλία και του Κούκουρα.
Ανάμεσα στους στόχους του προγράμματος ξεχωρίζουν η επίτευξη νέων δεδομένων για τη διαχρονική κατοίκηση της περιοχής, η ανασύνθεση του τοπίου, η χρήση νέων τεχνολογικών εργαλείων για την αρχαιολογική και περιβαλλοντική έρευνα, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών φορέων για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και το ιδιαίτερο οικοσύστημα, συμβάλλοντας στην ισόρροπη και αειφόρο πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Η φετινή έρευνα επικεντρώθηκε στην παράκτια ζώνη των περιοχών Προφήτη Ηλία και Κούκουρα και πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκαφή στην παραλία Αλμυρόλακα με στόχο την κατανόηση χρήσης της εντοπισμένης λιθοδομής και την ανάληψη αναστηλωτικών δράσεων και εργασιών συντήρησης για την μελλοντική προστασία και ανάδειξή του.
Παράλληλα, διενεργήθηκε εκτεταμένη επιφανειακή έρευνα υποβοηθούμενη από γεωφυσικές διασκοπήσεις κατόπιν σύμπραξης του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Α.Π.Θ και υποστήριξη με εναέρια μέσα σε έκταση συνολικά 40 στρεμμάτων στον χερσαίο τμήμα βορείως των αναφερόμενων θέσεων. Η συνδυαστική χρήση της επιφανειακής έρευνας, των γεωσκοπήσεων και της αεροφωτογραφίας αναμένεται να τεκμηριώσει και αποσαφηνίσει την κατανόηση της χρήσης των χώρων κατά το παρελθόν και παράλληλα να δημιουργήσει το λεπτομερές ψηφιακό, τρισδιάστατο αποτύπωμα της περιοχής μελέτης.
Η σύνθεση της 20μελούς αποστολής περιελάμβανε στελέχη της ΕΦ.Α. Μεσσηνίας, του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας και φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου”.