Ένα ακόμη χνάρι στην κοινή ιστορική πορεία Μανιατών και Κρητών

Με επικεφαλής τον Δήμαρχο Πέτρο Ανδρεάκο, στην Κρήτη ταξίδεψε και φέτος αντιπροσωπεία του Δήμου Ανατολικής Μάνης αποτελούμενη από την Αντιδήμαρχο Δρακουλάκου, μέλη του Σώματος Απόδοσης Τιμών και της Ένωσης Απανταχού Μανιατών. Σκοπός η συμμετοχή στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους αγώνες που έδωσαν εθελοντές Μανιάτες κατά τη διάρκεια της κρητικής επανάστασης το 1866 – 1869.

Η αρχή έγινε όπως κάθε φορά στην αδελφή κοινότητα της Ασή Γωνιάς του Δήμου Αποκορώνου, όπου στις 3 Νοεμβρίου κάθε χρόνο πραγματοποιείται εκδήλωση για τους πεσόντες Μανιάτες. Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Πεσόντων της πλατείας του χωριού, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνού, συμπροσευχουμένων κληρικών και εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Την επιμνημόσυνη δέηση διαδέχθηκαν κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμοί, ομιλία από τον Ασηγωνιώτη αδελφό Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Κώστα Γύπαρη, καθώς και ανταλλαγή δώρων.

«Η συνύπαρξη Μανιατών και Κρητών σε όλες τις μεγάλες πολεμικές στιγμές του Έθνους, μάς έχουν κάνει ένα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως πλέον στις φλέβες μας κυλά το ίδιο αίμα. Γι’ αυτό και η χαρά είναι μεγάλη κάθε φορά που ανταμώνουμε στην Ασή Γωνιά”, ανέφερε ο κ. Ανδρεάκος κατά τον χαιρετισμό του και τόνισε πως “κρατώντας ζωντανή τη φλόγα των προγόνων μας Κρητών και Μανιατών με συναπαντήματα όπως το σημερινό, είναι σαν να υπογράφει και η δική μας γενιά το ιερό συμβόλαιο που θέλει τους δυο τόπους μας να παραστέκεται ο ένας στον άλλο».

Η συνέχεια της εκδήλωσης δόθηκε στη βουνοκορφή «Αγριμοκέρατο», όπου βρίσκεται το μνημείο των Ηρώων Μανιατών, το οποίο ανεγέρθη με μέριμνα του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης και φιλοτεχνήθηκε από τον Μανιάτη γλύπτη κ. Πέτρο Γεωργαρίου.

Στις εκδηλώσεις παρέστη επίσης ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης.

Την  Παρασκευή 4 Νοεμβρίου η αποστολή βρέθηκε στα Λιβάδια Ρεθύμνου, συμμετέχοντας σε τιμητικές εκδηλώσεις για τον οπλαρχηγό του Μυλοποτάμου Ιωάννη Σωπασή. Αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε παρέλαση προς το μνημείο του Ιωάννη Σωπασή. Μετά τον σύντομο χαιρετισμό της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κας Μαρίας Λιόνη, των δημάρχων  Μυλοποτάμου κ. Δημήτριου Κόκκινου και Ανατολικής Μάνης, ακολούθησε ομιλία από τη Διευθύντρια του δημοτικού σχολείου της κοινότητας, κα Μαρία Παπαλάμπρου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ανταλλαγή τιμητικών πλακετών και δώρων από τους δημάρχους αλλά και από τους μαθητές των δύο δημοτικών σχολείων, Λιβαδίων και Αρεόπολης, οι οποίοι μετά το συναπάντημά τους στις 17 Μαρτίου στη Μάνη έχουν αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η μανιάτικη αποστολή βρέθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίου Γερασίμου της Ενορίας Νεροκούρου Χανίων, όπου παρουσιάστηκε το 14ο βιβλίο του επίτιμου δημότη Ανατολικής Μάνης Ιωάννη Φατσέα με τίτλο «Φίλιππος και Αλέξανδρος, Έλληνες Μακεδόνες». H εκδήλωση διοργανώθηκε από την Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος». Στην πλούσια κοινωνική και πνευματική δραστηριότητα του 89χρονου συγγραφέα αναφέρθηκαν οι κ.κ. Στέλλα Γκοζάνη – Χαριτάκη, Ηλέκτρα Μαράκη – Τσίκα και η φιλόλογος – καθηγήτρια κ. Μαρία Μαράκη – Περάκη.

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης χαρακτήρισε τον κ. Φατσέα ως έναν άνθρωπο –  σύμβολο, μια εμβληματική μορφή και έναν από τους πιο ισχυρούς κρίκους της ιστορικής αλυσίδας που δένει άρρηκτα την Κρήτη και τη Μάνη. Συμπλήρωσε ακόμη ότι «η εξύψωση της Μάνης  βρίσκει στο πρόσωπο του Μπάρμπα – Γιάννη έναν πηγαίο εκφραστή του λαϊκού πνεύματος και της ελληνικής σοφίας», γι’ αυτό και τον ευχαρίστησε για ό,τι έχει προσφέρει και για ό,τι συνεχίζει να προσφέρει «ακούραστα, φιλότιμα, λεβέντικα» όχι μόνο στους Μανιάτες αλλά και στην Κρήτη και στην Ελλάδα ολόκληρη.

Η μανιάτικη αποστολή ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στη Μεγαλόνησο την Κυριακή 6 Νοεμβρίου μεταβαίνοντας στην Ιερά Μονή του Αγίου Πνεύματος στον Κισσό Ρεθύμνης, όπου τιμήθηκε η επέτειος της μάχης του 1868, η οποία έλαβε χώρα πέριξ της Ιεράς Μονής με τη συμμετοχή και Μανιατών αγωνιστών. Εκεί ο καθηγούμενος Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος επεφύλαξε εξαίρετη υποδοχή και φιλοξενία σε όλους τους επισκέπτες.

Πολύτιμος χορηγός μεταφοράς της Μανιάτικης αποστολής υπήρξε η ναυτιλιακή εταιρεία «Anek Lines», ενώ τη φιλοξενία ανέλαβε για ακόμη μια χρονιά η οικογένεια Παπαδάκη στην ξενοδοχειακή της μονάδα «Pilot Beach Resort» στη Γεωργιούπολη.

Οι συμμετέχοντες ευχαριστούν για την ευγενική προσφορά και την έμπρακτη στήριξη τους χορηγούς, όπως και όλους όσοι συνδράμουν την προσπάθεια του Δήμου Ανατολικής Μάνης να διατηρήσει την κοινή πολιτιστική κληρονομιά Μάνης – Κρήτης ζωντανή και να τη μεταλαμπαδεύσει στις νεότερες γενιές.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν βέβαια στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασή Γωνιάς «Ο Άγιος Γεώργιος» και ξεχωριστά σε όλους τους κατοίκους του χωριού, για τη συγκινητική φιλοξενία που επεφύλαξαν και φέτος στους αδελφούς τους Μανιάτες. Στο διάβα του χρόνου η Μάνη με την αδελφή Μεγαλόνησο περπάτησαν στα ίδια πεδία της μάχης και τα πότισαν με το αίμα τους. Ίσως η άγρια ομορφιά των δύο τόπων, η κοσμοαντίληψη των ανθρώπων, ακόμη και τα παρεμφερή φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά μας, μας δένουν σχεδόν μεταφυσικά.