Ιδιωτικοί υπάλληλοι: “Δεν τους χαρίζουμε τις Κυριακές μας -Όχι στα ωράρια λάστιχο”

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, αναφερόμενο στο άνοιγμα των καταστημάτων την ερχόμενη Κυριακή αναφέρει τα εξής:

 

“Οι μεγαλέμποροι αποφάσισαν ότι πρέπει να ανοίξουν τα καταστήματα μια Κυριακή μες στον Νοέμβρη και η κυβέρνηση ικανοποίησε την απαίτηση τους. Τελικά με τροπολογία αποφάσισαν το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 27 Νοέμβρη δένοντας τη με τη λεγόμενη “black Friday”.

Ταυτόχρονα οι εμποροϋπάλληλοι ζουν την εβδομάδα των παθών, με ατελείωτα ωράρια, χωρίς ρεπό, έρμαια των ορέξεων των μεγαλοεργοδοτών, χάρις τους νόμους που έχουν ψηφίσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις με αποκορύφωμα το νόμο Χατζηδάκη. Οι καταγγελίες για συνεχόμενα 12ωρα ή τα στρες τεστ σε καταστήματα με ωράριο έως τις 11 το βράδυ είναι χαρακτηριστικές για την κατάσταση που επικρατεί.

Μάλιστα διευθυντές και προϊστάμενοι καλούν τους εμποροϋπαλλήλους να τα δώσουν όλα αυτές τις μέρες, γιατί θα πληρωθούν υπερωρίες και όλο και κάτι θα πάρουν μπόνους, εκμεταλλευόμενοι την αγωνία τους να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς. Όμως με μισθούς καθηλωμένους στον κατώτατο μισθό ακόμα και να πληρωθούν οι υπερωρίες δεν φτάνουν για να καλύψουν τις τρύπες που έχει ανοίξει ο πληθωρισμός.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση που οι εμποροϋπάλληλοι ανεβαινουν ένα γολγοθά με μισθούς ψίχουλα, η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας έχει άλλα ζητήματα που την απασχολούν, μακριά από τις αγωνίες των εργαζομένων, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες κοκορομαχίες στα μέσα ενημέρωσης. Μπροστά στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας ασχολούνται με τις καρέκλες τους και όχι με τα προβλήματα των εργαζομένων.

Τη στιγμή που οι εμποροϋπάλληλοι όλα αυτά τα χρόνια:

·         Εδώ και πάνω από μια δεκαετία οι μισθοί μας είναι κολλημένοι στον κατώτατο, ενώ οι μεγαλέμποροι σπάνε ρεκόρ κερδοφορίας.

·         Δουλεύουμε, εξαντλητικά ωράρια, σπαστά, Κυριακές, εκπτωτικές περιόδους, Λευκές νύχτες, Μαύρες Παρασκευές και δεν μπορούμε να οργανώσουμε τη ζωή μας και να ζήσουμε με τις οικογένειες μας.

·         Η ακρίβεια μας τσακίζει, τρέμουμε τους λογαριασμούς ρεύματος και τα καύσιμα.

·         Δεν μπορούμε να αγοράσουμε τα προϊόντα που πουλάμε στα ράφια.

Η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας ασχολείται με μηχανορραφίες για να διαμορφώσουν συσχετισμούς και να συνεχίσουν να διατηρούν τις αργόμισθες θέσεις τους πάνω στις πλάτες μας.

Έφτασαν στο σημείο να φτιάξουν ένα σωματείο “Εμπορίου – Υπηρεσιών Περιφέρειας Πελοποννήσου” σε χρόνο “ρεκόρ” κατευθείαν από τα γραφεία της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ, με γενική συνέλευση 2 ατόμων και 500 μέλη φαντάσματα, που θα εμφανιστούν ως δια μαγείας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να ψηφίσουν.

Αλήθεια που ήταν όλη αυτή την περίοδο τα υπόλοιπα 4 σωματεία ιδιωτικών υπαλλήλων που υπάρχουν στο Νομό; Που είναι οι διοικήσεις τους και τι παρέμβαση έκαναν για τα προβλήματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα;

Που είναι οι δεκάδες αντιπρόσωποι αυτών των σωματείων που εκλέγονται στο Εργατικό Κέντρο και οι διοικήσεις τους;

Αντί να ασχολούνται πως θα επανεκλεγεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, να κοιτάξουν πως θα αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους δουλειάς.

Σήμερα είναι ώρα ευθύνης για όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο να οργανωθούμε στο σωματείο και να διεκδικήσουμε:

●       Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, σταθερή εργασία για όλους, μείωση του εργάσιμου χρόνου. Καθορισμένο ωράριο με βάση την Συλλογική Σύμβαση.

●       Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους.

●       Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

●       Αυστηρό καθορισμό πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.

●       Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες.

●       Απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.

●       Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

●       Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα. Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.

●       Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Όλα αυτά μπορούμε με όπλο το σωματείο μας, τους αγώνες μας, την αλληλεγγύη μας, να τα κατακτήσουμε.

Γιατί μπορούμε και πρέπει να έχουμε αυτά που μας αξίζουν.

                                   ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

“Ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις για ένα νικηφόρο εργατικό κίνημα;

Συνέδριο Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας: Απαρχή νέων αγώνων ή παζάρια για την διαμόρφωση του νέου εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού;”

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΝΟΕΜΒΡΗ –  7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Αίθουσα – Αμφιθέατρο Φιλαρμονικής Καλαμάτας”