Η αληθινή σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους πλειστηριασμούς

Γράφει ο Σπύρος Νικολόπουλος

Η προσπάθεια που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τελευταία να εμφανιστεί ως υπερασπιστής της πρώτης κατοικίας απέναντι στους πλειστηριασμούς και στην κυβέρνηση της ΝΔ όπως λέει δεν πείθει κανέναν. Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά πως, όχι μόνο δεν υπερασπίζεται την εργατική – λαϊκή κατοικία, αλλά έχει συμβολή για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Μαζί με τη ΝΔ έχουν διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια, που τσακίζει τα λαϊκά νοικοκυριά. Η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου βασίστηκε στη νομοθεσία που έχουν διαμορφώσει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με βάση την οποία ο κόσμος χάνει τα σπίτια του ακόμα και για περιπτώσεις ελάχιστων οφειλών.

Ακόμα, όμως και σαν αντιπολίτευση κάνει κάθε προσπάθεια ώστε να διατηρείται το αίσχος των πλειστηριασμών που τάχα καταγγέλλει, ώστε να προστατεύονται τα συμφέροντα των funds και των τραπεζιτών.

Πρώτο κραυγαλέο παράδειγμα αποτελεί η απόρριψη από τον ΣΥΡΙΖΑ της τροπολογίας που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Βουλή για την παύση των πλειστηριασμών στα σπίτια και την περιουσία του λαού, σαν το ελάχιστο μέτρο ενάντια στο πογκρόμ των πλειστηριασμών που δρομολογεί και η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου. Την ίδια τροπολογία απέρριψαν προφανώς η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Θα πει κάποιος “τι πιο σύνηθες να συμβεί”, όταν μέχρι τώρα έχουν απορρίψει όλες τις τροπολογίες που έχει καταθέσει το ΚΚΕ και αφορούν την ουσιαστική ανακούφιση του λαού. Όταν μαζί νομοθετούν, ψηφίζοντας ο ΣΥΡΙΖΑ το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 70%.

Δεύτερο παράδειγμα αποτελεί η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα πρόσφατα σε τηλεοπτικό σταθμό, πως «σε καμία ευνομούμενη πολιτεία δεν απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί». Και – μαζί με διάφορα άλλα που είπε, όπως ότι οι 25.672 πλειστηριασμοί που έγιναν επί ημερών του δεν είναι πολλοί (!) – επιβεβαιώνει ότι τα περί προστασίας από τους πλειστηριασμούς είναι απλά «φούμαρα» και προεκλογική προσπάθεια εξαπάτησης του λαού…

Αν αυτή τη στάση κρατάει προεκλογικά, την ώρα που είναι αντιπολίτευση, μπορεί εύκολα να φανταστεί κάποιος τι θα κάνει αν βγει στη κυβέρνηση. Εξάλλου γνωρίζουν και οι πέτρες πως η προηγούμενη κυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ με δύο νόμους ψήφισε την πώληση των «κόκκινων» δανείων στα κοράκια των funds. Θεσμοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και χαρακτήρισε ως «ιδιώνυμο» τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς και στη συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν αυτή που έφερε τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα.

Αυτό που ανέδειξε η πείρα των αγώνων του λαού μας είναι ότι “μόνο ο λαός σώζει τα σπίτια του λαού”. Αυτό αποδείχτηκε το προηγούμενο διάστημα, όπου με τη δύναμη των σωματείων και συνολικά του εργατικού – λαϊκού κινήματος ακυρώθηκαν στη πράξη πλειστηριασμοί κατοικιών. Ο μόνος που μπορεί να κόψει την όρεξη στα κοράκια είναι ο οργανωμένος λαός. Γι’ αυτό χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ και την επόμενη μέρα για να είναι ισχυρό το εργατικό – λαϊκό κίνημα. Εξάλλου η πρόσφατη εικόνα βουλευτή του ΚΚΕ να βάζει το σώμα του μπροστά για την αποτροπή πλειστηριασμού, θέτει το βασικό δίλημμα στις εκλογές: Θέλουμε περισσότερους “Κατσώτηδες” (ο εν λόγω βουλευτής του ΚΚΕ) ή θέλουμε “Πάτσηδες” και άλλους διαχειριστές της κλοπής του μόχθου των εργαζομένων από τα funds και τις τράπεζες.


Ο Σπύρος Νικολόπουλος είναι μέλος της Τ.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ