Στήριξη πατατοπαραγωγών και αντιμετώπιση “ελληνοποιήσεων” ζητούν Α. Νικολακόπουλος και Π. Μαντάς

Την άμεση και δραστική στήριξη των παραγωγών πατάτας που πλήττονται αυτή την περίοδο σε Ηλεία και Μεσσηνία, ζητούν με κοινή παρέμβασή τους προς την κυβέρνηση οι βουλευτές Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος και Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.

Στην ερώτησή τους προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι δύο βουλευτές πραγματοποιούν αναφορά στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικοί παραγωγοί πατάτας σε Μεσσηνία και Ηλεία λόγω της μεγάλης αύξησης στο κόστος παραγωγής, αλλά και των σημαντικών ελλείψεων που εντοπίζονται σε εργατικά χέρια. Παράλληλα σημειώνουν ότι η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο εξαιτίας των λεγόμενων “ελληνοποιήσεων”, δηλαδή εισαγωγών πατάτας «αμφιβόλου ποιότητας από ξένες χώρες και ιδιαίτερα την Αίγυπτο, χωρίς να υπάρχει επαρκής έλεγχος ή περιορισμός», γεγονός που λειτουργεί «εις βάρος της ντόπιας καλλιέργειας». Τονίζουν επίσης ότι «μεγάλες ποσότητες έχουν μείνει απούλητες από την προηγούμενη παραγωγή», δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα δυσμενές και αρνητικό κλίμα, ειδικά ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Οι δύο κυβερνητικοί βουλευτές σημειώνουν τέλος ότι υπό αυτές τις συνθήκες τίθενται σε κίνδυνο και απειλούνται με εγκατάλειψη οι καλλιέργειες πατάτας τόσο στην Ηλεία όσο και στη Μεσσηνία. Ζητούν επίσης από την κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα στήριξης των παραγωγών, να ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε να περιορίσουν περισσότερο το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης εισαγωγής προϊόντος από ξένες χώρες, καθώς και να υπάρξουν ενέργειες για την αποκατάσταση και διατήρηση της ομαλότητας στην αγορά σε βάθος χρόνου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά.

Θέμα: «Ανάγκη στήριξης των παραγωγών πατάτας σε Ηλεία και Μεσσηνία»

Κύριε Υπουργέ,

Για άλλη μια χρονιά η καλλιέργεια του βασικού εισοδηματικού προϊόντος, της πατάτας, στους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα.

Το σημαντικό κόστος παραγωγής που επικαλούνται οι Ηλείοι και οι Μεσσήνιοι πατατοπαραγωγοί σε συνδυασμό με την έλλειψη εργατικών χεριών, αποτελεί ήδη έντονο προβληματισμό για την εξέλιξη του προϊόντος στους αγροτικούς μας νομούς.

Παράλληλα, η εισαγωγή πατάτας αμφιβόλου ποιότητας από ξένες χώρες και ιδιαίτερα την Αίγυπτο, χωρίς να υπάρχει επαρκής έλεγχος ή περιορισμός, έχει κατακλύσει την εγχώρια αγορά εις βάρος της ντόπιας καλλιέργειάς μας.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι μεγάλες ποσότητες έχουν μείνει απούλητες από την προηγούμενη παραγωγή,  αφού λόγω της πανδημικής κρίσης λαϊκές δεν λειτούργησαν, ενώ και στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων προτιμήθηκαν οι πατάτες εισαγωγής.

 

Όλα τα παραπάνω έχουν επιφέρει ένα αρνητικό κλίμα ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου και οδηγούν σε φθίνουσα πορεία ένα από τα πιο βασικά προϊόντα του τόπου. Αρκεί και μόνο να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγωγών μας, από τα 35.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα πατάτας που υπήρχαν πριν λίγα χρόνια στην Ηλεία, σήμερα καλλιεργούνται περίπου τα 20.000 στρέμματα. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Μεσσηνία, όπου εντοπίζονται βάσιμες καταγγελίες για αθρόες εισαγωγές και «ελληνοποιήσεις» πατάτας χωρίς να γίνεται αναγραφή της χώρας προέλευσης, οι οποίες στη συνέχεια διακινούνται σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές, γεγονός που αφενός παραπλανά τους καταναλωτές, αφετέρου λειτουργεί καταστροφικά για τους Έλληνες παραγωγούς.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Ποια μέτρα προτίθεται το Υπουργείο σας να λάβει για τη στήριξη της φετινής παραγωγής της πατάτας;

  2. Κατά πόσο θα ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για τον περιορισμό του φαινομένου ανεξέλεγκτης εισαγωγής προϊόντος από ξένες χώρες;

  3. Σε ποια άλλα μέτρα πρόκειται να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να αποκατασταθεί και να διατηρηθεί η ομαλότητα στην αγορά πατάτας;