Απαντήσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων ζητούν οι επαγγελματίες της εστίασης

Τρία ερωτήματα που αφορούν στην εστίαση απευθύνει ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας στους τρεις αρχηγούς, της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών ενόψει των εκλογών της 21ης Μάϊου.

Ερωτήματα

Αρχικά ο Σύλλογος σημειώνει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, υπόσχονται πόσο θα αυξήσουν τον κατώτατο μισθό: «Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, αυτό δεν είναι κατακριτέο και, φυσικά, είναι μέτρο που αυξάνει την αγοραστική δύναμη όλων μας. Το ερώτημα όμως είναι: Από το 2019, τελευταία κανονική χρονιά πριν από τον κορωνοϊό, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 20%, οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν μεν κατά 4,4 μονάδες, αλλά συνολικά αυξήθηκε το μισθολογικό κόστος κατά 9,6%. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις μας έχουν επιπλέον μηνιαίο κόστος περίπου 10%. Τα κόμματα εξουσίας, λοιπόν, έχουν κάποιο πλάνο για να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου μας που πλήττονται από το συγκεκριμένο κόστος; Υπάρχει κάποιο σχέδιο βοήθειας για το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται βάναυσα και ραγδαία από τις αυξήσεις όλων των λειτουργικών τους εξόδων τα τελευταία δύο χρόνια;».

 

«Γνωρίζετε ότι ο κλάδος μας είναι κατ’ εξοχήν κλάδος εντάσεως εργασίας με εργασία 365 ημέρες, με νυχτερινή απασχόληση, απασχόληση τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις αργίες; Γνωρίζετε ότι το 97% των επιχειρήσεων εστίασης είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οικογενειακού χαρακτήρα που απασχολούνται ως επί το πλείστον και άτομα της οικογενείας; Γνωρίζετε ότι ο κλάδος μας λόγω του μεγάλου εύρους ωραρίου έχει πολλές “νεκρές” ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να λειτουργήσουν με περιορισμένο αριθμό ατόμων, όπου ο καθένας κάνει περισσότερες από μία δουλειές, με αποτέλεσμα ο μπουφετζής να σερβίρει ή να αλλάζει μουσική στον υπολογιστή, να ετοιμάζει το τοστ στην κουζίνα και να κάνει και τον ταμπλίστα για να κρατήσει το ταμείο; Γνωρίζετε ότι υπάρχει η έκτακτη εργασία σε πολλές επιχειρήσεις, γιατί δεν μπορεί να προβλεφθεί η ένταση της δουλειάς; Μπορούμε να αριθμήσουμε δεκάδες περιπτώσεις όπου η εργασία στην εστίαση δεν έχει τακτικότητα. Πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή με την εφαρμογή της κάρτας εργασίας χωρίς πριν να έχει νομοθετηθεί ο υπάλληλος εστίασης, το διευθυντικό δικαίωμα στην εστίαση, η οικογενειακή απασχόληση στις προσωπικές εταιρείες, ο εκπαιδευόμενος εργαζόμενος και το εργόσημο της εστίασης ή κάτι ανάλογο;».

«Πώς αυτό το μεγάλο χαμένο διάστημα με τις σωρευμένες ζημιές θα αναπληρωθεί; Υπάρχει πρόβλεψη για στήριξη των επιχειρήσεων; Θα υπάρξει μέριμνα για δόσεις σε οφειλές προς το Δημόσιο; Θα δοθούν κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες για να ανοίξουν τις χρηματοδοτήσεις στον κλάδο μας; Θα υπάρξει επιδότηση εργασίας ώστε να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας; Η όψιμη απάντηση κάποιων να μετακυλήσουμε τις αυξήσεις στον καταναλωτή δε μας ικανοποιεί. Αυτό θα καταστήσει την εστίαση είδος πολυτελείας και η εστίαση των πολλών θα γίνει εστίαση των λίγων».