«Πρέπει ως κοινωνία να αποφασίσουμε αν η προστασία της δημόσιας υγείας είναι προτεραιότητα. Ή αν θα ζήσουμε σε μια ζούγκλα όπου θα έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας μόνο όποιος έχει να πληρώσει» τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του«Kontra Channel».
Αναφερόμενος στα οδυνηρά περιστατικά των τελευταίων ημερών, ο Αλ. Χαρίτσης έκανε λόγο για «χρονικό μιας προαναγγελθείσας κρίσης». «Σήμερα υπηρετεί στο ΕΣΥ λιγότερο μόνιμο προσωπικό από ότι το 2019. Ενώ από τους 450 μόνιμους εργαζόμενους που αποχώρησαν από το ΕΚΑΒ την τελευταία τετραετία, δεν έχει αντικατασταθεί ούτε ένας». «Είναι πολιτική επιλογή της ΝΔ να οδηγήσει το ΕΣΥ σε πλήρη διάλυση και ιδιωτικοποίηση. Που καταλήγει σε κυνικές λογικές, όπως αυτή που ακούσαμε σήμερα για διαλογή ασθενών» σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Η επανασύσταση του ΕΣΥ είναι κεντρικό ζήτημα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Χωρίς ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, με μόνιμο, καλά αμειβόμενο προσωπικό, καμία κουβέντα δεν μπορούμε να κάνουμε για κοινωνική ευημερία ούτε για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη» ξεκαθάρισε ο Αλ. Χαρίτσης. «Δική μας δέσμευση είναι να μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό που στήριξε το σύστημα κατά την πανδημία. Να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοβάθμια φροντίδα και να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε δημόσιες δαπάνες για την υγείας».
«Η ΝΔ μας οδηγεί σε ένα παρασιτικό, κερδοσκοπικό μοντέλο ανάπτυξης, που μας οδήγησε στην χρεοκοπία. Μια οικονομία όπου κυριαρχεί η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, ενώ απουσιάζει η ενίσχυση του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα» επισήμανε ο τομεάρχης Ανάπτυξης. «Ενώ το 96% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένες από το ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ».
Ο κ. Χαρίτσης έθεσε το ερώτημα: «Η χώρα μας διαθέτει μέχρι το 2030 ευρωπαϊκούς πόρους που υπερβαίνουν τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Το δίλημμα αφορά την κάλπη της 25ης Ιουνίου: θα αφήσουμε να σκορπιστούν αυτά τα κονδύλια στην κερδοσκοπία και τα μεγάλα συμφέροντα ή θα γίνει κάθε ευρώ μία ψηφίδα της μεγάλης προσπάθειας για στήριξη του συνόλου της παραγωγικής βάσης της χώρας;»
Και πρόσθεσε: «Το άνοιγμα της ψαλίδας πρέπει να σταματήσει. Εμείς μιλάμε για έναν πλήρη μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου, με στήριξη της αγροτικής παραγωγής, της βιομηχανίας και της μεταποίησης». «Το σχέδιο που παρουσιάσαμε μιλάει για ένα μοντέλο πράσινο, βιώσιμο και δίκαιο. Αυτό είναι για εμάς το μεγάλο στοίχημα της επόμενης τετραετίας» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.