Επίσκεψη Μανώλη Μάκαρη στην αργοναυπλία και τον Ανάβαλο

Ο επικεφαλής της παράταξης ¨ ΠΡΩΤΑ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ¨και υποψήφιος Περιφερειάρχης, Ιατρός Μανώλης Μάκαρης, επισκέφθηκε την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου την περιοχή της Αργοναυπλίας.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του, συνοδευόμενος από υποψήφιους συμβούλους και φίλους της Παράταξης, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους κατοίκους της περιοχής και να ακούσει τα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς και να διαπιστώσει την απόγνωσή για την επίλυσή τους.

Ιδιαίτερης βαρύτητας ήταν οι συζητήσεις που είχε με τους αγρότες της περιοχής, στο επίκεντρο των οποίων ήταν το πρόβλημα της άρδευσης του Αργολικού κάμπου και της διάθεσης των προϊόντων τους σε τιμές που να εξασφαλίζουν τουλάχιστον την βιωσιμότητα της παραγωγής και των περιουσιών τους.

Επισκεπτόμενος στη συνέχεια με τα μέλη και τους φίλους της Παράταξης και αγρότες τις πηγές του Ανάβαλου στο Κιβέρι Αργολίδας καθώς και τμήματα του δίκτυου διανομής του νερού, είχε την ευκαιρία να διαμορφώσει μια ακόμα περισσότερο εμπεριστατωμένη άποψη   για το τεράστιο και άλυτο μέχρις στιγμής πρόβλημα της άρδευσης του Αργολικού κάμπου από τις πηγές του Ανάβαλλου.

Τα προβλήματα εντοπίστηκαν στα εξής σημεία:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑΣ

1) Επιβάλλεται άμεσα η  ολοκλήρωση του δίκτυου μεταφοράς στις περιοχές των πρώην Δήμων Μυκηναίων, Κουτσοποδίου και σημαντικού τμήματος του πρώην Δήμου Μιδέας, καθώς και η ολοκλήρωση των δευτερευόντων δικτύων ώστε να έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν το νερό περισσότεροι αγρότες, γεγονός που θα αυξήσει την παραγωγή και θα μειώσει και το κόστος για κάθε αγρότη. Υπολογίζεται ότι από τους συνολικούς αγρότες που μπορούν να ωφελούνται μόνο το 20% των αγροτών απολαμβάνουν την ωφέλεια του Ανάβαλου.

2) Σε όλες τις εγκαταστάσεις ( πηγές, δίκτυο μεταφοράς και αντλιοστάσια ) υπάρχει παντελής έλλειψη συντήρησης και  τεχνικής υποστήριξης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διαφεύγει το 30% της ποσότητας του νερού που συλλέγεται από τις πηγές και να υποβαθμίζεται σοβαρά και επικίνδυνα η ποιότητα του νερού. Οι τιμές της αγωγιμότητας κυμαίνονται από  τα ( 2500 – 3000 μmbos/cm ) και η περιεκτικότητα σε διαλυτά άλατα να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτά σε συνδυασμό με την απουσία και αδυναμία έκπλυσης του εδάφους των καλλιεργειών, κατατάσσουν το νερό του Ανάβαλου στα όρια του προβληματικού, με αποτέλεσμα την σημαντική επιβράδυνση της αύξησης των φυτών και την μείωση της απόδοσής τους. Τα στοιχεία αυτά τα έχουμε πάρει σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Γεωπόνων Αργολίδας.

3) Οι συνεχείς αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια έχουν εκτοξεύσει το κόστος της άρδευσης σε τέτοιο ύψος που είναι αδύνατο να ανταποκριθούν αν λάβουμε και υπόψη μας τις ευτελιστικές  τιμές διάθεσης των προϊόντων τους.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΙΑΣ

1) Η επέκταση του δικτύου στη Επιδαυρία μέχρι στιγμής δεν προσφέρει τίποτα, καθώς εκκρεμεί η ολοκλήρωση μεγάλων τμημάτων του κεντρικού αγωγού, ο οποίος είναι στην ίδια κατάσταση όπως παραδόθηκε το 2019.

2) Το 2019 είχαν κατασκευαστεί τα 2 από τα 3 προβλεπόμενα αντλιοστάσια. Απομένει 1 ακόμα, το οποίο από τότε δεν έχει κατασκευαστεί.

3) Ουδεμία πρόβλεψη και ενέργεια υπάρχει για την δημιουργία των δευτερευόντων δικτύων.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

1) Αυτή την στιγμή η προοπτική επέκτασης του αγωγού στην περιοχή της Ερμιονίδας φαντάζει χλωμή και πολύ ¨μακρινή ¨. Και αυτό γιατί το όλο έργο βρίσκεται ¨στα χαρτιά ¨, από το 2019 οπότε εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα με αρχική χρηματοδότηση 48.000.000 ευρώ.

2) Από την επίσημη ενημέρωση από τότε που λαμβάνουμε, το έργο βρίσκεται ακόμα και  μέχρι σήμερα στη φάση των απαλλοτριώσεων.

3) Η πρόβλεψη για την Ερμιονίδα είναι για άρδευση μόνο 22000 στρεμμάτων της συνολικής έκτασης του Ερμιονικού κάμπου.

Η σημερινή συνολική εικόνα και κατάσταση του έργου εκμετάλλευσης των υδάτων του Ανάβαλου είναι καθόλα αποθαρρυντική και το μέλλον της φαντάζει τουλάχιστον αβέβαιο.

Και για αυτή την κατάσταση οι ευθύνες της Πολιτείας είναι τεράστιες. Μόνο ¨εκτιμήσεις ¨υπάρχουν και όχι υπεύθυνες απαντήσεις και ενέργειες στα μεγάλα προβλήματα που το μαστίζουν και το καθιστούν προβληματικό. Οι αρμόδιοι φορείς ( ΓΟΕΒ, Διεύθυνση Υδάτινων Πόρων κ.α ) αδυνατούν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στο ρόλο τους.

Ως Παράταξη ¨ ΠΡΩΤΑ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ¨ μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και έξω από αυτό δίπλα και μαζί με τους αγρότες, θα διεκδικήσουμε την καταπολέμηση των παθογενειών τόσων ετών και την απαγκίστρωση  του έργου από την γραφειοκρατία, τις αγκυλώσεις, την μικροκομματική προπαγάνδα και εκμετάλλευση. Έχουμε δε και επεξεργασμένες εναλλακτικές προτάσεις εξοικονόμησης νερού για άρδευση τουλάχιστον που είναι προσαρμοσμένες να εκμεταλλεύονται τα θετικά και τις ιδιαιτερότητες του ανάγλυφου της περιοχής μας, μικρού κόστους, με σεβασμό στο περιβάλλον, μεγάλης αποδοτικότητας όπως τεχνητές λίμνες, μικρά φράγματα, ανάλογα με τις εδαφολογικές παραμέτρους μέσω των οποίων θα μπορούμε να συλλέξουμε ετήσια το 50% έως και το 70% του νερού της βροχής που φεύγει στην θάλασσα και τις οποίες θα αναπτύξουμε εκτενέστερα στο πρόγραμμά μας. Δεν είναι δυνατόν και δεν είναι και επιστημονικά αποδεκτό να έχουμε μονοδιάστατη πολιτική εξοικονόμησης νερού, όταν η επιστήμη και η εμπειρία μας υπαγορεύουν ότι κάτι τέτοιο είναι ατελέσφορο και επικίνδυνο!!!

Μαζί με τους κατοίκους της περιοχής  θα δώσουμε την μάχη ώστε το νερό να παραμείνει δημόσιο αγαθό, ενάντια σε κάθε ύποπτη και δόλια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και να το απολαμβάνει με τον δημόσιο χαρακτήρα του προς όφελός του με άμεσο και έμμεσο τρόπο κάθε αγρότης και κάτοικος της Αργολίδας!!!