Οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί ρεύματος παραμένουν μέχρι και σήμερα -μαζί με την ακρίβεια στα καταναλωτικά αγαθά- ο μεγαλύτερος… βραχνάς για τα νοικοκυριά.
Στο πλαίσιο αυτό, το economistas.gr ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (ΠΟΣΕΗ) και επαγγελματία ηλεκτρολόγο, Αλέξη Παυλόπουλο ο οποίος παρέθεσε μια κατατοπιστική λίστα με τις συσκευές που η αλόγιστη χρήση τους «φουσκώνει» τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι οικιακές συσκευές που «καίνε» περισσότερο ρεύμα
Όπως αναφέρει ο κ. Παυλόπουλος «στην πρώτη θέση κατατάσσουμε την ηλεκτρική κουζίνα όταν αυτή είναι σε πλήρη λειτουργία (μάτια και φούρνος μαζί), αφού η κατανάλωση μπορεί να φτάσει έως και τα 6.000-7.000W». Το μεγάλο μάτι της κουζίνας «καίει» μόνο του κοντά στα 2.000W. Σύμφωνα με τον ίδιο στη δεύτερη θέση έρχεται ο θερμοσίφωνας που μπορεί να φτάσει έως τα 4.000W. Ωστόσο, όπως εξηγεί υπάρχουν και άλλες συσκευές που εάν και στο… μάτι δεν φαίνεται να καταναλώνουν τόσο ηλεκτρικό ρεύμα, στην πραγματικότητα η συστηματική χρήση τους για μεγάλη χρονική διάρκεια αυξάνει σημαντικά την κατανάλωση. «Συσκευές όπως τα σεσουάρ και η ηλεκτρική σκούπα καταναλώνουν μέχρι και 2,500W», σημειώνει χαρακτηριστικά πρόεδρος της ΠΟΣΕΗ.
Στοιχεία και για άλλες συσκευές
- Βραστήρας (1.200W έως 3.000W)
- Στεγνωτήρας (1.000W έως 4.000W)
- Πλυντήριο πιάτων (1.000W έως 2.400W)
- Σίδερο (1.000W έως 2.000W)
Λάμπες
Τέλος, σημαντική είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΣΕΗ και η αντικατάσταση των παλιών λαμπτήρων (πυρακτώσεως, φθορισμού κλπ) με νέους λαμπτήρες τύπου led που μειώνουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος -με την ίδια και καλύτερη απόδοση σε φωτισμό- έως και 95%, ενώ έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
«Γενικότερα, όλες οι συσκευές που έχουν αντίσταση είναι φοβερά ενεργοβόρες. Μια καλή λύση θα ήταν οι αντλίες θερμότητας», καταλήγει ο κ. Παυλόπουλος.
πηγη: economistas.gr