Η Συμφωνική Συναυλία αφιέρωμα στην μνήμη του Πέτρου Θέμελη «…κ’ εδώ η καρδιά σου η διψασμένη να χτυπάει κάτου απ’ την πέτρα» με έργα της βραβευμένης διεθνώς Ελληνίδας συνθέτιδος Πηγής Λυκούδη, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 3 Αυγούστου στο αναστηλωμένο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Επρόκειτο για ένα μυσταγωγικό πολιτιστικό γεγονός, μία εκδήλωση ποίησης, μουσικής, ερμηνείας και αφήγησης αντάξιας της προσωπικότητας του αείμνηστου Καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη, που συνεπήρε τους 2.000 και πλέον θεατές που κατέκλεισαν το Αρχαίο Θέατρο και χειροκροτήθηκε θερμά.
Στο πρόγραμμα, που απαρτιζόταν από τρεις ενότητες, ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός και οι ερμηνευτές Ελένη Πέτα και Σπύρος Κλείσσας, συνοδευόμενοι από την «Ορχήστρα των Στιγμών» της οποίας τη μουσική διεύθυνση είχε ο Ελευθέριος Καλκάνης, απέδωσαν με μοναδικά συγκινητικό τρόπο τα κείμενα και τους στίχους των μεγάλων ποιητών Γιάννη Ρίτσου και Νικηφόρου Βρεττάκου.
Η Λουίζα Αλούπη, μας έδωσε τη μορφή του Καθηγητού, το πρόσωπό του, μέσα από τα μάτια των παιδιών που γεννήθηκαν στο χωριό, τον συνάντησαν από τα μικράτα τους καθώς μεγάλωναν, τον ανακάλυπταν σιγά σιγά και τέλος τον αγάπησαν ως «Θρύλο» τους, την ίδια ώρα που, προβαλλόταν στην γιγαντοοθόνη φωτογραφικό υλικό από την ανασκαφική του πορεία.
Ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, στη σύντομη τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της προσφοράς του Πέτρου Θέμελη, ο οποίος «θεμελίωσε» γέφυρα που ενώνει την αξιοθαύμαστη αρχαία ελληνική ιστορία με τον πολιτισμό του σήμερα και μας οδηγεί σε ένα ελπιδοφόρο και δημιουργικό αύριο. Τόνισε ότι με την εκδήλωση αυτή, συνδέεται ο αρχαιολογικός χώρος με την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, όπως ήταν άλλωστε και το όραμα του σπουδαίου Καθηγητή και μέσα από αυτόν τον χώρο, ακτινοβολεί η Ελλάδα μας σε όλο τον κόσμο.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, αναφέρθηκε στην αγάπη του Πέτρου Θέμελη για τον αρχαιολογικό χώρο και στο έργο του με το οποίο αναγέννησε την Αρχαία Μεσσήνη, καθιστώντας την προσβάσιμη στις επόμενες γενιές.
Η συμφωνική συναυλία διοργανώθηκε από τον Δήμο Μεσσήνης και την
Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΟΤ, υποστηρίχθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πολιτιστικής Διπλωματίας (I.A.C.D.).
Χορηγός επικοινωνίας ήταν η ΕΡΤ και το 2ο Πρόγραμμα 103,7, ενώ η παραγωγή έγινε από την ΑΜΚΕ «Ηχοδιάστασις» και την ΚοινΣΕπ «Φάος».