Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος | Στρατηγικές Αποφάσεις για το Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού

Την Παρασκευή 30 Αυγούστου συνεδρίασε η Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, Αναστάσιος Αδαμόπουλος, ανέδειξε τη σπουδαιότητα της ίδρυσης της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει κατά τους έξι μήνες λειτουργίας της. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει σε πλήθος θεμάτων, μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στρατηγικών μελετών που αφορούν παρεμβάσεις, δράσεις και επενδύσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο κ. Αδαμόπουλος παρουσίασε ένα εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο, σημειώνοντας ότι «σε έξι μήνες έχουμε αντιμετωπίσει και εκδώσει πολλές περισσότερες αποφάσεις από όσες εκδίδονταν σε διάστημα ενός ή και δύο ετών, όταν τα ζητήματα αυτά παραπέμπονταν στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτό αποτελεί σημαντική διοικητική μεταρρύθμιση και αποδεικνύει την αταλάντευτη απόφαση της Περιφερειακής Αρχής να μην αφήσει κανένα ζήτημα που αφορά την περιοχή μας χωρίς εξέταση και χωρίς να εκφράσει τη γνώμη της. Είναι προφανές ότι ο κύριος παράγοντας αναβάθμισης της λειτουργίας της Περιφέρειας και των συλλογικών της οργάνων είναι η αποτελεσματικότητα».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν σημαντικά θέματα και ελήφθησαν οι αντίστοιχες αποφάσεις. Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή γνωμοδότησε επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, καταθέτοντας μια σειρά από παρατηρήσεις που ζητείται να υιοθετηθούν κατά την τελική έγκριση του Πλαισίου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χωρικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας, Σπύρος Τζινιέρης, ανέφερε σχετικά: «Οι σημερινές μας εισηγήσεις της Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος για το Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού αναδεικνύουν τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, ενώ παράλληλα προτείνουν στρατηγικές λύσεις για την ενίσχυση του τουριστικού μας τομέα. Επισημάνθηκε η ανάγκη προσαρμογής της τουριστικής δραστηριότητας στο τοπίο της Πελοποννήσου και στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ υποστηρίζεται η αυξητική δυναμική του τουρισμού στην Πελοπόννησο με την προσφορά κατάλληλης γης και χωροταξικών όρων που θα διευκολύνουν τις τουριστικές επενδύσεις».

Επιπλέον, η Επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο κατασκευής πέντε αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Μονεμβασιά, σημειώνοντας ότι «η συγκεκριμένη περιοχή έχει διαφορετικές προτεραιότητες και σημαντικά χαρακτηριστικά (φυσικό περιβάλλον, πολιτιστικό απόθεμα, τουριστική ανάπτυξη κλπ).» Επίσης, η Επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά και για την εγκατάσταση υδροηλεκτρικού σταθμού στην Τοπική Κοινότητα Καρβελίου του Δήμου Καλαμάτας.

Τέλος, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά σε ζητήματα αντιπλημμυρικής προστασίας που αφορούν την οριοθέτηση και διευθέτηση ρεμάτων του Δήμου Λουτρακίου, καθώς και τη βελτίωση αρδευτικού έργου στην περιοχή της Στυμφαλίας, του Δήμου Σικυωνίων στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας.