Τ.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ για την ακαταλληλότητα του νερού στην Δ.Ε. Μελιγαλά

“Με βάση τις μετρήσεις του Δήμου Οιχαλίας (oichalia.gov.gr), για την ποιότητα του νερού σε ορισμένες Τοπικές Κοινότητες της Ενότητας Μελιγαλά (Μελιγαλά, Πολίχνη, Καλλιρρόη και Μαγούλα) αναδεικνύεται πως το νερό είναι ακατάλληλο, καθώς οι τιμές των κολοβακτηριδίων είναι πάνω από το όριο. 
 
Αυτή η κατάσταση επιβεβαιώνεται και από μετρήσεις που έχουν κάνει, επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα, οι κάτοικοι του χωριού της Καλλιρρόης. Στο συγκεκριμένο χωριό, δραστηριοποιείται το σκουπιδο-εργοστάσιο.
Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες των κατοίκων που από την πρώτη στιγμή αντιδρούν στην εγκατάσταση του συγκεκριμένου εργοστασίου. Μια από τις πολλές ανησυχίες τους ήταν η ενδεχόμενη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και συνολικά της περιοχής.
 
Από την πρώτη στιγμή ως ΚΚΕ ζητήσαμε να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και μετρήσεις, η δημιουργία αρχείου για το έλεγχο της μόλυνσης και των επιπτώσεων σε αέρα – γη – νερό. Παρ’ όλα αυτά, εταιρεία – δήμος και περιφέρεια – κυβερνήσεις είναι στην γραμμή εφησυχασμού, για να μην διαταραχθεί η λειτουργία και τα κέρδη.
 
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη, δεδομένου ότι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, όπως ομολογούν επίσημα, η μόνη “πρωτότυπη” και πρωτοποριακή” επεξεργασία είναι η ταφή τους. Πιο συγκεκριμένα μιλούν για ταφή του 80% των απορριμμάτων τώρα προσωρινά, ενώ στο μέλλον για 50%.
 
Η τεράστια σε κόστος επένδυση, δεκάδων εκατομμυρίων, με λεφτά από το υστέρημα του ελληνικού λαού, με εγγυημένη κερδοφορία για την επιχείρηση, αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα του ότι “μπροστά στα κέρδη, τι μας νοιάζει το περιβάλλον”. 
Από τη μια σπαταλούν δεκάδες εκατομμύρια, από την άλλη δεν δίνουν δεκάρα για να αναπτυχθεί ένα σύγχρονο και επιστημονικά τεκμηριωμένο σύστημα παρακολούθησης των επιπτώσεων και μολύνσεων.
 
Θα μπορούσε γι’ αυτό να αξιοποιηθεί η υποδομή πχ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αντίθετα όμως, ενώ ξέρουν ότι πρόκειται για ωρολογιακή βόμβα, συνειδητά υποβαθμίζουν τον κίνδυνο.
 
Απαιτούμε:
  • Εδώ και τώρα να βρεθεί η αιτία της μόλυνσης.

  • Άμεσα να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με παροχή εμφιαλωμένων νερών σε όλους του κατοίκους. 

  • Να δοθούν οι απαραίτητες ποσότητες νερού, αξιοποιώντας υδροφόρες.

  • Να υπάρξει στενή επιστημονική παρακολούθηση της ποιότητας της γης, του αέρα, του νερού σε όλη το δήμο Οιχαλίας.”