Καταδίκη της Αύξησης των Δημοτικών Τελών στην Καλαμάτα και Ανάγκη Αναθεώρησης της Κεντρικής Διαχείρισης Απορριμμάτων

Γράφει ο Μανώλης Μάκαρης

Καταδικάζουμε την αύξηση των δημοτικών τελών στην Καλαμάτα, η οποία θα επιβαρύνει τους δημότες επιπλέον 2.300.000 ευρώ. Η νέα αυτή επιβάρυνση καλεί τους Καλαματιανούς να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη για μια διαχείριση απορριμμάτων που είναι ήδη δαπανηρή και αναποτελεσματική. Η επιβάρυνση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου η κεντρική διαχείριση απορριμμάτων δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Παρά το υψηλό κόστος, εξακολουθούν να παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις, όπως η απουσία συστημάτων διαλογής στην πηγή, κομποστοποίησης και ανακύκλωσης σε τοπικό επίπεδο. Η υπάρχουσα στρατηγική δεν ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών και των δήμων σε πρακτικές που θα μπορούσαν να μειώσουν τον όγκο των απορριμμάτων, απομακρύνοντας την περιοχή μας από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κυκλική οικονομία. Παράλληλα το ποσοστό ταφής των απορριμμάτων ανέρχεται στο εργοστάσιο στην Καλλιρρόη στο δυσθεώρητο ύψος του 80%  (δηλαδή θάβεται το 80% των απορριμμάτων).

Απαιτούμε άμεσα την αναθεώρηση της σύμβασης για την κεντρική διαχείριση απορριμμάτων, ώστε να ενισχυθούν οι τοπικές πρωτοβουλίες που προάγουν την ανακύκλωση, τη διαλογή στην πηγή και την κομποστοποίηση. Οι πολίτες δεν θα πρέπει να επωμιστούν τις ανεπάρκειες του συστήματος διαχείρισης, ειδικά όταν αυτό αποδεικνύεται προβληματικό και ακριβό. Είναι απαράδεκτο το βάρος να μεταφέρεται στους δημότες, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική βελτίωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Παράλληλα είναι ξεκάθαρο ότι το τέλος ταφής απορριμμάτων αποτελεί ένα άδικο και μη ανταποδοτικό τέλος που κακώς έχει επιβάλλει η κυβέρνηση και θα πρέπει να καταργηθεί αφού δεν έχουν εξασφαλιστεί οι συνθήκες και τα μέσα για την βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την κατάσταση, υποστήριξε ότι «τα σκουπίδια δεν είναι χρυσός» και ότι «ζούμε σε μια καταναλωτική κοινωνία». Όμως, η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί πράγματι να ωφελήσει τους πολίτες και το περιβάλλον. Μέσα από βιώσιμες πρακτικές, όπως η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση και η διαλογή στην πηγή, τα απορρίμματα μπορούν να μετατραπούν σε πόρους και να δημιουργήσουν οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Η βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων είναι εφικτή και απολύτως απαραίτητη για το μέλλον του τόπου μας.

Επιπλέον, είναι αναγκαίο να διορθωθούν άμεσα τα προβλήματα ρύπανσης που έχουν καταγραφεί στις περιοχές πέριξ του εργοστασίου της Καλλιρρόης. Η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να ανεχθεί την περιβαλλοντική υποβάθμιση και τις συνέπειες που αυτή μπορεί να έχει στον τοπικό πληθυσμό.

Καλούμε το Δήμο Καλαμάτας, τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν σε ουσιαστικές αλλαγές που θα διασφαλίσουν μια πιο δίκαιη, βιώσιμη και περιβαλλοντικά φιλική διαχείριση απορριμμάτων, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους πολίτες από επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις.


Ο Μανώλης Μάκαρης είναι Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος».