«Καλαμάτα Μετά»: Είναι ίσως η μεγαλύτερη αύξηση που έχει γίνει στα δημοτικά τέλη της Καλαμάτας εδώ και πολλές δεκαετίες

«Όσο και αν προσπάθησε ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Θανάσης Βασιλόπουλος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ωραιοποιήσει την κατάσταση για τη φορομπηχτική του πολιτική, η αλήθεια είναι μία και δεν επιδέχεται σοβαρό αντίλογο: Ο δήμαρχος και η δημοτική του αρχή αυξάνουν τα δημοτικά τέλη κατά 27%!». Επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η παράταξη της Μείζονος Μειοψηφίας «Καλαμάτα Μετά» με αφορμή την αύξηση των δημοτικών τελών από το 2025, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Όσο και αν προσπάθησε ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Θανάσης Βασιλόπουλος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ωραιοποιήσει την κατάσταση για τη φορομπηχτική του πολιτική, η αλήθεια είναι μία και δεν επιδέχεται σοβαρό αντίλογο: Ο δήμαρχος και η δημοτική του αρχή αυξάνουν τα δημοτικά τέλη κατά 27%!

Είναι ίσως η μεγαλύτερη αύξηση που έχει γίνει στα δημοτικά τέλη της Καλαμάτας εδώ και πολλές δεκαετίες. Είναι μια μεγάλη αύξηση που αποκαλύπτει στα νοικοκυριά και στους επαγγελματίες της πόλης και των χωριών μας την αποτυχία του δημάρχου, που κατά τα άλλα επαίρεται πόσο διαβασμένος είναι και πόσο καλά γνωρίζει τα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, να λάβει έγκαιρα μέτρα μείωσης του όγκου και τους κόστους συλλογής, επεξεργασίας, μεταφοράς των σκουπιδιών, για να μην είναι αναγκαστική, όπως την χαρακτήρισε η ίδια η δημοτική αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο, η μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών.

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εισηγήθηκε και ψήφισε την αύξηση των δημοτικών τελών χρησιμοποιώντας πολλές δικαιολογίες, ωστόσο δεν έπεισε κανέναν γιατί είναι αναγκαία μια τόσο μεγάλη αύξηση. Επεξεργαστήκαμε τα στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας, τα οποία δεν αρκούν για να δικαιολογήσουν γιατί τα έξοδα για την καθαριότητα αυξάνονται τόσο πολύ το 2025  και  αντίθετα τα έσοδα είναι πάνω από 2.000.000 ευρώ λιγότερα.

Η παράταξή μας απέδειξε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η δημοτική αρχή μπορούσε να μειώσει το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων. Με εντατικοποίηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή και χωριστή διαχείριση των οργανικών, με σταθμό μεταφόρτωσης και με πολλές ακόμη δράσεις.

Τονίσαμε όμως ακόμη  ότι εφόσον η εταιρία που διαχειρίζεται τα σκουπίδια στην Καλλιρρόη δεν κάνει όσα προβλέπονται στη σύμβαση της, όπως ο ίδιος ο δήμαρχος έχει πει (θάβεται το 82% των απορριμμάτων που παραλαμβάνει αντί του 40% που δεσμεύεται από την σύμβαση), τότε ο Δήμος Καλαμάτας πρέπει να σταματήσει να την πληρώνει στο 100% ,ακόμα δηλαδή και για όσα δεν γίνονται.

Ζητήσαμε επίσης, για άλλη μια φορά, να καταψηφίσουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο την επιβολή του ληστρικού  τέλους ταφής απορριμμάτων που επιβάλει η κυβέρνηση, κάτι που ο δήμαρχος απέφυγε και πάλι, παρότι στα λόγια το χαρακτηρίζει ως καταχρηστικό και άδικο.

Εκφράσαμε, επιπλέον, τη μεγάλη διαφωνία μας με την κατάργηση της απαλλαγής των δημοτικών τελών από τα χωριά της Αλαγονίας.  Αυτά τα χωριά στα οποία ακόμη δεν έχουν γίνει στο σύνολό τους  τα έργα αποκατάστασης από τις τελευταίες πλημμύρες χρειάζονται στήριξη και  όχι επιπλέον φορολόγηση.

Επίσης εισηγηθήκαμε και καταφέραμε να συνεχίσει η απαλλαγή του Ασπροχώματος από τα δημοτικά τέλη και ζητήσαμε να συμπεριληφθούν μαζί με το Ασπρόχωμα (για το οποίο αρχικά  υπήρξε πρόθεση κατάργησης της απαλλαγής) και οι γύρω από το Ασπρόχωμα οικισμοί (Καλάμι,Αντικάλαμος, Κατσίκοβο, Μπουρνιάς, Ακοβίτικα) αφού και αυτοί πλήττονται εξίσου περιβαλλοντικά από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού .

Τέλος να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά μέσα στα δημοτικά τέλη περιλαμβάνεται και η επιβολή του τέλους χρήσης στα αθλητικά σωματεία που χρησιμοποιούν τους δημοτικούς χώρους άθλησης.

Θεωρούμε ότι ο Δήμος έχει υποχρέωση να παρέχει στους δημότες του δωρεάν  τους αθλητικούς χώρους (ειδικά στα μικρά σωματεία που δεν έχουν έσοδα από εισιτήρια και εισφορές)  και  να  φροντίζει οι αθλητικοί χώροι να λειτουργούν χωρίς ελλείψεις και προβλήματα,  με νόμιμες άδειες λειτουργίας, αντί για προσωρινές διάρκειας έξι μηνών, και μετά να εξετάσει την  επιβολή του συγκεκριμένου νέου τέλους μόνο στις ομάδες που έχουν έσοδα ανεξαιρέτως αθλήματος και κατηγορίας που βρίσκονται..