Νέα Αριστερά: “Να μη θεωρούνται εισόδημα τα φιλοδωρήματα σε εργαζόμενους επιχειρήσεων επισιτισμού, ανεξάρτητα από τον τρόπο που καταβάλλονται.”

Την απόφαση της κυβέρνησης να θεωρεί τα φιλοδωρήματα σε εργαζόμενους (κυρίως σερβιτόρους/όρες) του επισιτισμού μισθό που φορολογείται και υπόκειται σε ασφαλιστικές κρατήσεις έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών,oΠρόεδρος της Κ.Ο. ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και Βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης και οι 1Ο βουλευτές της Κ.Ο. της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, με πρωτοβουλία της Θεανώς Φωτίου.

Η κυβέρνηση ανέσυρε παλαιότερη απόφαση του Αρείου Πάγου 1195/2022 (βασιζόμενη στην προηγούμενή της  443/19)  που έκρινε ότι είναι μισθός τα φιλοδωρήματα στους εργαζόμενους των καζίνων. Η απόφαση δικαίωνε του εργαζόμενους, η εργασιακή σχέση των οποίων διέπεται από δική τους Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με σχετική πρόβλεψη,  για απαιτήσεις συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος έναντι της κοινοπραξίας εργοδότριας εταιρείας. Η κυβέρνηση όμως την επεξέτεινε αυθαίρετα στους εργαζόμενους στον επισιτισμό, ιδίως στους/στις σερβιτόρους/όρες που δέχονται φιλοδωρήματα από τους πελάτες των επιχειρήσεων όπου εργάζονται.

Και, φυσικά, όσον αφορά τα φιλοδωρήματα που καταβάλλονται σε μετρητά, αυτά δεν μπορούν να καταμετρηθούν. Όμως, πλέον πολλοί λογαριασμοί πληρώνονται με κάρτα σε POSκαι οι πελάτες επιλέγουν να πληρώσουν ηλεκτρονικά το φιλοδώρημα, ενώ υπάρχει και σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Οπότε, σύμφωνα με την εγκύκλιοΑ.1088/2023της ΑΑΔΕ,  τα φιλοδωρήματα που πληρώνονται με κάρτα στο διάστημα ενός μήνα είναι μισθός και  υπόκεινται κανονικά σε φόρο και ασφαλιστικές κρατήσεις!

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι εάν σε λογαριασμό 100 € ο πελάτης προσθέσει με κάρτα φιλοδώρημα 10 € στο/στη σερβιτόρο/α, μετά  την παρακράτηση  των ασφαλιστικών εισφορών και την επιβολή φόρου, το καθαρό ποσό που θα αποδοθεί στον εργαζόμενο είναι 4 €!

Είναι γνωστό ότι  πολύ συχνά οι εργοδότες, δεν καταβάλλουν ούτε καν τον κατώτερο μισθό στους εργαζομένους  στο σέρβις,  με το πρόσχημα ότι θα έχουν «έξτρα φιλοδωρήματα».  Και, πράγματι, οι εργαζόμενοι αυτοί  προσβλέπουν στα φιλοδωρήματα για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Την ίδια στιγμή  η κυβέρνηση δεν φορολογεί ή φορολογεί με τον ελάχιστο συντελεστή τα δισεκατομμύρια «ουρανοκατέβατων» υπερκερδών των μεγάλων παρόχων ενέργειας, των ομίλων πετρελαίου ή των Τραπεζών και κάνει φοροελαφρύνσεις εκατομμυρίων στις πολύ μεγάλες περιουσίες, για παράδειγμα κατάργησε το φόρο γονικής παροχής για αντικειμενική αξία ακινήτου μέχρι 800.000 ανά γονέα και ανά παιδί!

Οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς  ερωτούν τον Υπουργό εάν θα δρομολογήσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση ώστε τα προαιρετικά φιλοδωρήματα σε εργαζόμενους επιχειρήσεων επισιτισμού να μη θεωρούνται μισθός και να εισπράττονται στο ακέραιο από τους δικαιούχους τους, ανεξάρτητα από τον τρόπο που καταβάλλονται.

Ακολουθεί η ερώτηση:

 9 Οκτωβρίου  2024

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Να μη θεωρούνται εισόδημα τα φιλοδωρήματα σε εργαζόμενους επιχειρήσεων επισιτισμού, ανεξάρτητα από τον τρόπο που καταβάλλονται. 

Η πιο πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για να βελτιώσει τα έσοδα του κράτους (!!!) αφορά την επιβολή φόρου εισοδήματος στα φιλοδωρήματα που εισπράττονται από τους σερβιτόρους επιχειρήσεων  επισιτισμού εάν αυτά καταβληθούν μέσω πληρωμής με κάρτα σε μηχάνημα POS.

Για να το επιβάλει αυτό, ανέσυρε την απόφαση 1195/2022 (η οποία στηρίζεται και σε προηγούμενη, την  443/19)  σχετικά με το αν αποτελούν μισθό  τα φιλοδωρήματα σε εργαζόμενους των καζίνο, τα οποίο συγκεντρώνονται κεντρικά από την εργοδότρια κοινοπραξία, προκειμένου να συνυπολογίζονται στη χορήγηση δώρων και επιδομάτων που έχουν προβλεφθεί στην Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τους (Σ.Σ.Ε). Η απόφαση αυτή αφορούσε συγκεκριμένους εργαζομένους, συγκεκριμένη Σ.Σ.Ε. όπου περιλαμβάνεται και σχετική πρόβλεψη, και συγκεκριμένη χρονική περίοδο  και σκοπός της ήταν να δεχθεί το δίκαιον του αιτήματος των εργαζομένων.

Όμως η κυβέρνηση, διαστρεβλώνοντας τελείως την ουσία της, την  δέχεται ως ισχύουσα και για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις επισιτισμού και  την ερμηνεύει κατά τρόπον ώστε το φιλοδώρημα  να θεωρείται μισθός.

Οπότε,  αν  το φιλοδώρημα δεν καταβάλλεται κατευθείαν στον/στη  σερβιτόρο/α  με μετρητά αλλά προστίθεται στον λογαριασμό όταν πληρώνεται με κάρτα, οι εργαζόμενοι  θα οφείλουν να καταβάλλουν φόρο επί του συνολικού ποσού που θα συγκεντρώσουν σε ένα μήνα διότι εκλαμβάνεται ως κανονικός μισθός.

Έτσι, στην εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή  Α.1088/2023 για τη σύνδεση των POS με την ταμειακή μηχανή  ορίζεται ότι, εφόσον το φιλοδώρημα καταβάλλεται με κάρτα μέσω POS, υπόκειται σε όλες τις κρατήσεις και φόρους του μισθού αλλά και σε ασφαλιστικές εισφορές.

Πρακτικά, δηλαδή, εάν σε ένα λογαριασμό 100 € ο πελάτης προσθέσει με κάρτα φιλοδώρημα 10 € στο/στη σερβιτόρο/α, από το ποσό αυτό, μετά  την παρακράτηση  των ασφαλιστικών εισφορών και την επιβολή φόρου, το καθαρό ποσό που θα αποδοθεί στον εργαζόμενο είναι 4 €!

Μάλιστα, το φιλοδώρημα θα πρέπει να προστεθεί σε ειδικό σημείο της απόδειξης του POS, διακριτό από το ποσό του λογαριασμού, διότι διαφορετικά ο επιχειρηματίας θα υποχρεωθεί να καταβάλει ΦΠΑ με βάση το συνολικό ποσό που εισέπραξε με την κάρτα.

Είναι τραγικό και γελοίο μαζί να φροντίζει η κυβέρνηση να αυξήσει  τα έσοδα του κράτους αφαιρώντας από τους ισχνούς μισθούς των εργαζομένων στην εστίαση. Όλοι γνωρίζουμε δε ότι  πολύ συχνά οι εργοδότες, δεν καταβάλλουν ούτε καν τον κατώτερο μισθό στους εργαζομένους  στο σέρβις,  με το πρόσχημα ότι θα έχουν «έξτρα φιλοδωρήματα».  Και, πράγματι, οι εργαζόμενοι αυτοί  προσβλέπουν στα φιλοδωρήματα για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Την ίδια στιγμή  η κυβέρνηση δεν φορολογεί ή φορολογεί με τον ελάχιστο συντελεστή τα δισεκατομμύρια «ουρανοκατέβατων» υπερκερδών των μεγάλων παρόχων ενέργειας, των ομίλων πετρελαίου ή των Τραπεζών και κάνει φοροελαφρύνσεις εκατομμυρίων στις πολύ μεγάλες περιουσίες, για παράδειγμα την κατάργηση φόρου γονικής παροχής για αντικειμενική αξία ακινήτου μέχρι 800.000 ανά γονέα και ανά παιδί!

Επειδή οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου τις οποίες επικαλείται η κυβέρνηση αφορούν συγκεκριμένους εργαζόμενους και όχι εκείνους του επισιτισμού,

Επειδή η κουλτούρα των φιλοδωρημάτων στην Ελλάδα στα καταστήματα εστίασης  βασίζεται στην προαιρετικότητα,

Επειδή οι μισθοί των εργαζομένων του επισιτισμού είναι συνήθως υποδεέστεροι ακόμη και του κατώτερου νόμιμου μισθού  και οι εργαζόμενοι προσδοκούν στα φιλοδωρήματα για να επιβιώσουν,

Επειδή, εάν τα φιλοδωρήματα θεωρηθούν μισθός, το καθαρό ποσό που θα περιέρχεται στον εργαζόμενο θα είναι ασήμαντο,

Επειδή η εφαρμογή της απόφασης του 2023 έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση και στους εργαζόμενους αλλά και στους εργοδότες του επισιτισμού,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Θα δρομολογήσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση ώστε τα προαιρετικά φιλοδωρήματα σε εργαζόμενους επιχειρήσεων επισιτισμού να μη θεωρούνται μισθός και να εισπράττονται στο ακέραιο από τους δικαιούχους τους, ανεξάρτητα από τον τρόπο που καταβάλλονται;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φωτίου Θεανώ

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αχτσιόγλου Ευτυχία ( Έφη)

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηλιόπουλος Αθανάσιος (Νάσος)

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Τζανακόπουλος Δημήτριος

Τζούφη Μερόπη

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Φερχάτ  Οζγκιούρ

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)