Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση και δημοσιοποίηση του οικονομικού απολογισμού της θητείας του ως Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, αλλά και της απογραφής όλων των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στους τομείς των αναπτυξιακών έργων, της τουριστικής προβολής και της ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας της Κορινθίας πραγματοποίησε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Γιώργος Δέδες, στην έδρα της αντιπεριφέρειας.
Στη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Δέδες τόνισε, ότι: «η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας αναδείχτηκε σε «πρωταθλήτρια» της μείωσης δαπανών στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Είναι χαρακτηριστικό πως στο γενικό σύνολο της τριετίας η σύγκριση με την προηγούμενη, αντίστοιχη χρονικά, περίοδο ξεπερνά κάθε προηγούμενο.
Η μείωση της σπατάλης
Συγκεκριμένα, ενώ την περίοδο 2008-2010 το σύνολο των λειτουργικών δαπανών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης άγγιξε περίπου τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ (7.837.913), κατά την περίοδο 2011-2013 έπεσε κάτω και από τα δύο εκατομμύρια (1.926.837)! Πρόκειται για μια μείωση δαπανών 75%, ή 5.911.075 ευρώ σε απόλυτους αριθμούς. Αυτό σημαίνει ότι κατ’ έτος εξοικονομήθηκαν σχεδόν δύο εκατομμύρια ευρώ.
Ακόμα πιο χαρακτηριστική, ωστόσο, είναι η μείωση που αφορά στους κωδικούς των Δημοσιεύσεων, των Εκδόσεων και των Δημοσίων Σχέσεων. Εκεί, κατά την περίοδο 2008-10 τα κονδύλια ξεπερνούσαν το 1,2 εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος. Την περίοδο της διοίκησης του Γιώργου Δέδε τα κονδύλια αυτά μειώθηκαν σε λιγότερα κι από 100 χιλιάδες ευρώ κατ’ έτος. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Δέδες στους κωδικούς για τις δαπάνες δημοσίων σχέσεων. Εκεί, σε όλη την τριετία 2008-10 δαπανήθηκαν 384.655 ευρώ, ενώ στην τριετία 2011-13 δαπανήθηκαν μόλις 15.961 ευρώ. Διαφορά, δηλαδή, 368.694 ευρώ! «Πώς το καταφέραμε αυτό; Κόψαμε τις δεξιώσεις και τα κέτερινγκ», είπε, συμπληρώνοντας ότι «στις ημέρες αυτές της μεγάλης οικονομικής κρίσης, όταν οι συμπολίτες μας υποφέρουν είναι ευθύνη μας να σεβόμαστε μέχρι και το τελευταίο ευρώ με το οποίο χρηματοδοτούμαστε».
Έργα και δράσεις άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ
Το δεύτερο σκέλος του απολογισμού αφορούσε την καταγραφή όλων των έργων, που είτε ξεκίνησαν, είτε δρομολογήθηκαν στην διάρκεια της τριετίας 2011-2013 και της θητείας του αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας. Το σύνολο των έργων αυτών ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Αγγίζει δε, κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των κατοίκων της Κορινθίας:
κατασκευές και βελτιώσεις νέων οδικών αξόνων
κατασκευές και επισκευές σχολικών κτιρίων
εκσυγχρονισμό και λειτουργικές αναβαθμίσεις Κέντρων Υγείας
σήμανση και ανάδειξη τουριστικών σημείων (ορεινά μονοπάτια, ορειβατικά και αλιευτικά καταφύγια, κ.λπ)
αρδευτικά έργα και εγγειοβελτιωτικά έργα
Ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της καταπολέμησης της ανεργίας, μέσα από κονδύλια του ΕΣΠΑ, για:
απασχόληση και κοινωνική ένταξη ευπαθών ομάδων στην Π.Ε. Κορινθίας (προγράμματα ΤΟΠΕΚΟ και ΤΟΠΣΑ)
δημιουργία θέσεων απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα
Μόνο για αυτά τα προγράμματα, μέσα στην τριετία δόθηκαν με αξιοποίηση του ΕΣΠΑ πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ, για ένταξη στην αγορά εργασίας, ανέργων όλου του νομού.
Χρηματοδοτήσεις αρχαιολογικών ερευνών και έργων
Η πρόνοια για την ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων της Κορινθίας ήταν από τις βασικές αιχμές του ενδιαφέροντος του κ. Δέδε. Στην διάρκεια της τριετίας 2011-13, εξελίχτηκαν χρηματοδοτήσεις για έρευνες σε όλο το νομό. Οι σημαντικότερες των χρηματοδοτήσεων αφορούν την αποκάλυψη και ανάδειξη του Αρχαίου θεάτρου της Σικυώνας, τη συγχρηματοδότηση των ανασκαφών της Αρχαίας Σικυώνας, τη χρηματοδότηση ερευνητικού προγράμματος στην Αρχαία Φενεό, τη μελέτη συγκόλλησης, δομικής αποκατάστασης και αντισεισμικής προστασίας των δύο Κούρων από την Κλένια Κορινθίας, τις αρχαιολογικές εργασίες για την αποπεράτωση της διαμόρφωσης του εργαστηρίου συντήρησης στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου, την χρηματοδότηση της ανασκαφικής έρευνας της Ρωμαϊκής έπαυλης στην Κατουνίστρα Λουτρακίου, τη χρηματοδότηση της συστηματικής ανασκαφικής έρευνας στη θέση Φανερωμένη Χιλιομοδίου και τη χρηματοδότηση της διενέργειας δοκιμαστικών τομών στο σπήλαιο Κλένιας.
Τομέας Τουρισμού
Μεγάλο μέρος της συνέντευξης του κ. Δέδε αφορούσε τις δράσεις που αναπτύχθηκαν για την ενίσχυση της τουριστικής ταυτότητας του νομού. Από την πρέσβειρα του Καναδά των Φεβρουάριο του 2011, μέχρι το Ελληνογαλλικό επιμελητήριο πριν από μερικές εβδομάδες, σε όλη την διάρκεια της τριετίας έγιναν δεκάδες συναντήσεις με ανθρώπους της τουριστικής βιομηχανίας (τουριστικούς πράκτορες, δημοσιογράφους, εκπροσώπους Επιμελητηρίων, κυβερνητικούς αξιωματούχους) από όλο τον κόσμο, ενώ κάποιες από αυτές επαναλήφθηκαν περισσότερες από μία φορές.
«Η δυναμική των επαφών που αναπτύχθηκαν», είπε ο κ. Δέδες «μπορεί να καταγραφεί από πολλά γεγονότα, όπως τα αφιερώματα που έγιναν για την Κορινθία σε μερικά από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα όλου του κόσμου, ή τα αφιερώματα που υπάρχουν ακόμα και τώρα στο YouTube. Σας αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό της δημιουργίας του Ελληνοβιετναμικού Επιμελητηρίου, στο οποίο η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας είναι ιδρυτικό μέλος, μαζί με κορυφαίους φορείς, όπως εκπρόσωποι του ΣΕΒ, Έλληνες εφοπλιστές και κορυφαίοι τουριστικοί – επιχειρηματικοί οργανισμοί».
Μέτρο στη ζωή μου η αξιοπρέπεια
Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και το πολιτικό σκέλος της συνέντευξης Τύπου, οπότε στον κ. Δέδε έγιναν ερωτήσεις για την σχέση του με τον απερχόμενο Περιφερειάρχη: «Ήρθα και θα φύγω με το κεφάλι ψηλά και με μέτρο την εντιμότητα και την προσωπική μου αξιοπρέπεια», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για τις σχέσεις του, κατά την περίοδο αυτή, με τη διοίκηση της Περιφέρειας και τον κ. Τατούλη, ο Γιώργος Δέδες δεν δίστασε να παραδεχτεί πως το εγχείρημα του 2010 ήταν πρωτοποριακό, ωστόσο διεκόπη εξαιτίας ελλείμματος συλλογικότητας και δημοκρατίας, ενώ αναφέρθηκε στην επίτευξη σημαντικού έργου: «Δεν είμαι θιασώτης της μαυρογιαλούρειας πολιτικής πρακτικής του “κατόπιν ενεργειών μου”. Αντίθετα βλέπω τον εαυτό μου ως τον συντονιστή μιας συλλογικής προσπάθειας»
Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι δεν κατέγραψε μέχρι σήμερα τις διαφωνίες και τις ενστάσεις του με τον Περιφερειάρχη παρέθεσε πλήθος δημοσιευμάτων στα οποία αναδεικνυόταν η καταγραφή της διαφορετικής άποψης του ίδιου, όσο και άλλων στελεχών της παράταξης. Ειδικές αναφορές υπήρξαν στη σύγκρουση του Περιφερειάρχη με τον τότε Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Τ. Αποστολόπουλο, όταν επέστρεψε τον προϋπολογισμό του 2011, στις δημόσιες δηλώσεις του όταν εξαναγκάστηκε σε παραίτηση ο Αντιπεριφερειάρχης, Χρήστος Μαλαπάνης, στη διαφωνία του στον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων για τα ΜΜΕ, στη μη συμμετοχή του στο συνέδριο στο Costa Navarino, αλλά και στα ζητήματα γενικότερων πολιτικών διαφωνιών με τις δηλώσεις του για το μνημόνιο και το πολυνομοσχέδιο του περασμένου Ιουλίου, το «μαύρο» στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση κ.ά.
Ο κ. Δέδες κατέληξε πως «προχωράμε στο καινούργιο αυτό εγχείρημα καταθέτοντας την δική μας διαφορετική πολιτική και αυτοδιοικητική κουλτούρα. Για διαφάνεια, συλλογικότητα, πραγματική ανεξαρτησία της αυτοδιοίκησης».
Τέλος ο κ. Δέδες ήταν ξεκάθαρος για την πιθανότητα να στηριχτεί η νέα αυτοδιοικητική πρωτοβουλία από κάποιον κομματικό φορέα: «Καλοδεχούμενη τυχόν στήριξη από δημοκρατικά πολιτικά κόμματα, κανένα όμως κόμμα δεν δικαιούται να πανηγυρίσει το βράδυ των εκλογών, τυχόν επιτυχία μας. Έχουμε αποφασίσει να πάμε με την κοινωνία, όχι τα κόμματα…».