Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τους απλήρωτους εργαζομένους του «Βοήθεια στο Σπίτι»

Boithia sto spitiΕ­ρώ­τη­ση στη Βου­λή για το θέ­μα των α­πλή­ρω­των ε­δώ και μή­νες ερ­γα­ζο­μέ­νων στο πρό­γραμ­μα «Βο­ή­θεια στο Σπί­τι» κα­τέ­θε­σαν εν­νέ­α βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ, ζη­τών­τας α­πό τους υ­πουρ­γούς Ερ­γα­σί­ας και Ε­σω­τε­ρι­κών να α­παν­τή­σουν τι θα κά­νουν για να κα­τα­βλη­θούν στους ερ­γα­ζο­μέ­νους τα δε­δου­λευ­μέ­να τους και να στα­μα­τή­σουν αυ­τές οι κα­θυ­στε­ρή­σεις.

Ση­μει­ώ­νε­ται ό­τι οι ερ­γα­ζό­με­νοι στο πρό­γραμ­μα α­περ­γούν σή­με­ρα και αύ­ριο, δι­εκ­δι­κών­τας:

1. Την ά­με­ση κα­τα­βο­λή των δε­δου­λευ­μέ­νων στους ερ­γα­ζό­με­νους που για ε­πτά μή­νες πα­ρα­μέ­νουν α­πλή­ρω­τοι με α­πο­τέ­λε­σμα να ο­δη­γούν­ται στην ε­ξα­θλί­ω­ση και αυ­τοί και οι οι­κο­γέ­νει­ές τους.
2. Τη δι­α­σφά­λι­ση της στα­θε­ρής και τα­κτι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης για την κά­λυ­ψη των λει­τουρ­γι­κών α­ναγ­κών του προ­γράμ­μα­τος.
3. Τη δι­α­σφά­λι­ση της συ­νέ­χι­σης της λει­τουρ­γί­ας του προ­γράμ­μα­τος και των ερ­γα­ζο­μέ­νων που προ­σφέ­ρουν κοι­νω­νι­κή φρον­τί­δα για 12 χρό­νια συ­νε­χώς. Σύ­στα­ση ορ­γα­νω­μέ­νων Κοι­νω­νι­κών Υ­πη­ρε­σι­ών σε ό­λους τους Δή­μους και έν­τα­ξη σε αυ­τές ό­λων των ερ­γα­ζο­μέ­νων.
4. Την α­πο­τρο­πή της ι­δι­ω­τι­κο­ποί­η­σης και εμ­πο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης του Προ­γράμ­μα­τος μέ­σω Μ.Κ.Ο. και ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «που προ­ω­θούν κυ­βέρ­νη­ση και αι­ρε­τοί

Α­να­λυ­τι­κά η ε­ρώ­τη­ση των βου­λευ­τών του ΣΥΡΙΖΑ:

«Το πρό­γραμ­μα «Βο­ή­θεια Στο Σπί­τι» έ­λα­βε πα­ρά­τα­ση μέ­χρι το τέ­λος του Σε­πτεμ­βρί­ου του 2014 με την τρο­πο­λο­γί­α 828/6 που κα­τα­τέ­θη­κε, εκ μέ­ρους του Υ­πουρ­γεί­ου Ερ­γα­σί­ας, Κοι­νω­νι­κής Α­σφά­λι­σης και Πρό­νοι­ας, α­πό τον Υ­φυ­πουρ­γό Ερ­γα­σί­ας κ. Κεγ­κέ­ρο­γλου. Στην τρο­πο­λο­γί­α προ­βλε­πό­ταν η συ­νέ­χι­ση του προ­γράμ­μα­τος και η δι­α­τή­ρη­ση του συ­νό­λου των ερ­γα­ζο­μέ­νων, οι ο­ποί­οι έ­χουν προσ­λη­φθεί μέ­σω ΑΣΕΠ και ε­δώ και μια δω­δε­κα­ε­τί­α έ­χουν συμ­βά­λει τα μέ­γι­στα στη φρον­τί­δα των η­λι­κι­ω­μέ­νων και των Α­με­Α. Με την προ­σφο­ρά τους έ­χουν α­να­δεί­ξει το πρό­γραμ­μα «Βο­ή­θεια στο Σπί­τι» ως μια δο­μή που συμ­βά­λει α­πο­φα­σι­στι­κά στην κα­τα­πο­λέ­μη­ση του κοι­νω­νι­κού α­πο­κλει­σμού και την ε­ξα­σφά­λι­ση α­ξι­ο­πρε­πούς δι­α­βί­ω­σης η­λι­κι­ω­μέ­νων και Α­με­Α.

Την ί­δια στιγ­μή, χά­ρη στη λει­τουρ­γί­α του προ­γράμ­μα­τος, το κρά­τος ε­ξοι­κο­νο­μεί πά­νω α­πό 1 δις Ευ­ρώ λό­γω του πε­ρι­ο­ρι­σμού της ι­δρυ­μα­το­ποί­η­σης των κοι­νω­νι­κών αυ­τών ο­μά­δων και της α­λό­γι­στης συν­τα­γο­γρά­φη­σης αλ­λά και λό­γω του πε­ρι­ο­ρι­σμού των νο­ση­λί­ων μέ­σω της α­γω­γής και της προ­α­γω­γής υ­γεί­ας που ε­φαρ­μό­ζε­ται.

Πα­ρ’ ό­λ’ αυ­τά, οι ερ­γα­ζό­με­νοι, για άλ­λη μια φο­ρά, πα­ρα­μέ­νουν α­πλή­ρω­τοι ε­δώ και 6-7 μή­νες με α­πο­τέ­λε­σμα να αν­τι­με­τω­πί­ζουν βι­ο­πο­ρι­στι­κό πρό­βλη­μα και να μην μπο­ρούν να προ­σφέ­ρουν στους ε­αυ­τούς τους και τις οι­κο­γέ­νει­ές τους βα­σι­κές πα­ρο­χές.

Ε­πει­δή, οι ερ­γα­ζό­με­νοι πα­ρα­μέ­νουν α­πλή­ρω­τοι ε­δώ και 6-7 μή­νες.

Ε­πει­δή, για την κα­τα­βο­λή των δε­δου­λευ­μέ­νων τους α­παι­τούν­ται μια σει­ρά γρα­φει­ο­κρα­τι­κών δι­α­δι­κα­σι­ών οι ο­ποί­ες ο­δη­γούν σε με­γά­λες κα­θυ­στε­ρή­σεις στις κα­τα­βο­λές των μι­σθών.

Ε­πει­δή, οι Δή­μοι ι­σχυ­ρί­ζον­ται ό­τι δεν έ­χουν λά­βει τα χρή­μα­τα α­πό το κρά­τος.

Ε­πει­δή, οι εμ­πλε­κό­με­νοι φο­ρείς -Υπ. Ε­σω­τε­ρι­κών, ΚΕΔΕ, Υπ. Ερ­γα­σί­ας, ΕΕΤΑΑ και Υπ. Οι­κο­νο­μι­κών- κα­θυ­στε­ρούν την έκ­δο­ση των α­ναγ­καί­ων για την πλη­ρω­μή των ερ­γα­ζο­μέ­νων πρά­ξε­ων.

Ε­ρω­τών­ται οι κ.κ. Υ­πουρ­γοί:

1) Σε ποι­ες ε­νέρ­γει­ες θα προ­χω­ρή­σουν τα Υ­πουρ­γεί­α που ε­πο­πτεύ­ουν, προ­κει­μέ­νου να κα­τα­βλη­θούν τα δε­δου­λευ­μέ­να στους ερ­γα­ζό­με­νους του «Βο­ή­θεια στο Σπί­τι»;

2) Σε ποι­ες ε­νέρ­γει­ες θα προ­χω­ρή­σουν τα Υ­πουρ­γεί­α που ε­πο­πτεύ­ουν προ­κει­μέ­νου να ε­πι­τα­χυν­θεί το σύ­στη­μα κα­τα­βο­λής των μι­σθών, ώ­στε να στα­μα­τή­σουν οι κα­θυ­στε­ρή­σεις και να πλη­ρώ­νον­ται κά­θε μή­να οι ερ­γα­ζό­με­νοι, τη στιγ­μή μά­λι­στα που τα χρή­μα­τα αυ­τά εί­ναι ε­ξα­σφα­λι­σμέ­να α­πό ε­θνι­κούς πό­ρους (Ν 4052, ΚΕΔΕ);»

Οι ε­ρω­τών­τες βου­λευ­τές

Στρα­τού­λης Δη­μή­τρης

Σα­κο­ρά­φα Σο­φί­α

Κα­ρα­γι­αν­νί­δης Χρή­στος

Κου­ρουμ­πλής Πα­να­γι­ώ­της

Μη­τρό­που­λος Α­λέ­ξης

Μπάρ­κας Κώ­στας

Μπό­λα­ρη Μα­ρί­α

Στα­θάς Γιά­ννης

Χα­ρα­λαμ­πί­δου Δέ­σποι­να.