Ένα μεγάλο μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς πέρασαν οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Μεθώνης, το πρωί της 2η Απριλίου, με τη διεξαγωγή αιμοδοσίας στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Μεθώνης, όπου ταυτόχρονα, έγινε ενημέρωση στους ενδιαφερόμενους πολίτες για την αναγκαιότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας και της δωρεάς μυελού των οστών.
Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε το Γενικό Λύκειο και Γυμνάσιο Μεθώνης, μέσω του σχολικού προγράμματος του εθελοντισμού, κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Αδαμόπουλος, Διευθυντής του Αιματολογικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, ενώ την ενημέρωση συνέχισε η κ. Παναγιωτοπούλου, επισκέπτρια υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, οι οποίοι μίλησαν για την σημαντικότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας και της δωρεάς μυελού των οστών. Την ίδια στιγμή αρκετοί πολίτες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των σχολείων, προσέφεραν αίμα, δίνοντας ελπίδα ζωής σε πολλούς συνανθρώπους μας.
Η εθελοντική προσφορά αίματος από τους αιμοδότες είναι πολύτιμο όπλο για τη δημόσια υγεία. Αν και ο θεσμός της εθελοντικής αιμοδοσίας έχει καθιερωθεί από πολλών ετών στην χώρα μας, εν τούτοις δεν έχει γίνει συνείδηση στους πολίτες η αναγκαιότητα αυτής της υπέρτατης κοινωνικής και ανθρωπιστικής προσφοράς. Η άγνοια, η προκατάληψη, η αδιαφορία και ο αδικαιολόγητος φόβος κρατούν πολλούς μακριά από την εθελοντική αιμοδοσία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η χώρα μας δεν είναι ακόμη αυτάρκης σε αίμα.
Παράλληλα, η οργάνωση μιας δεξαμενής δοτών μυελού των οστών, προσφέρει ελπίδα ζωής σε συνανθρώπους μας που πάσχουν από μορφές καρκίνου, ιδιαίτερα της λευχαιμίας και του λεμφώματος, ασθένειες οι οποίες συχνά θεραπεύονται με την αντικατάσταση του μυελού των οστών του ασθενή με τον μυελό από έναν υγιή ιστό συμβατό δότη.
Αιμοδότης μπορεί να είναι κάθε υγιές άτομο ηλικίας από 18 ως 65 ετών, που μπορεί άφοβα και ακίνδυνα να αιμοδοτεί από μια ως τέσσερεις φορές το χρόνο, ενώ εάν κάποιος είναι μεταξύ 18-50 χρονών και σε καλή κατάσταση υγείας μπορεί να γίνει πιθανός εθελοντής δότης μυελού των οστών, με ανώδυνο πλέον τρόπο, αφού στις μέρες μας η λήψη προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων, που θα αναγεννήσουν το μυελό, γίνεται από το αίμα του δότη.
Είναι πασιφανές, ότι τέτοιες εκδηλώσεις αλληλεγγύης δυναμώνουν τη θέληση μας να ενισχύσουμε το κοινωνικό έργο. Και η ομάδα των σχολείων της Μεθώνης το έδειξε, προτρέποντας καθέναν, να κάνει μια πράξη αγάπης και ανθρωπιάς προς τον συνάνθρωπο. Γιατί η αιμοδοσία αλλά και η δωρεά μυελού των οστών είναι ανθρωπισμός και πολιτισμός.