Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την παραπομπή της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την θαλάσσια χελώνα Καρέτα- Καρέτα

KARETAΕ­ρώ­τη­ση κα­τέ­θε­σαν οι βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ Θα­νά­σης Πε­τρά­κος και Έ­φη Γε­ωρ­γο­πού­λου-Σαλ­τά­ρη για την μη ο­λο­κλη­ρω­μέ­νη προ­στα­σί­α του συ­νό­λου των προ­στα­τευ­ό­με­νων πε­ρι­ο­χών του Κυ­πα­ρισ­σια­κού Κόλ­που και την πα­ρα­πομ­πή της Ελ­λά­δας στο Ευ­ρω­πα­ϊ­κό Δι­κα­στή­ριο για τον Νό­τιο Κυ­πα­ρισ­σια­κό Κόλ­πο για την  θα­λάσ­σια χε­λώ­να Κα­ρέ­τα- Κα­ρέ­τα.

Οι βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ α­να­φέ­ρουν στην ε­ρώ­τη­σή τους:

 

«Η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση μέ­χρι σή­με­ρα δεν έ­χει θε­σμο­θε­τή­σει έ­να α­πο­τε­λε­σμα­τι­κό και ο­λο­κλη­ρω­μέ­νο πλαί­σιο δι­α­χεί­ρι­σης και προ­στα­σί­ας της πε­ρι­ο­χής του Κυ­πα­ρισ­σια­κού Κόλ­που συ­νο­λι­κά και ει­δι­κό­τε­ρα για τον Νό­τιο Κυ­πα­ρισ­σια­κό Κόλ­πο,  με α­πο­τέ­λε­σμα η χώ­ρα μας να πα­ρα­πέμ­πε­ται στο αρ­μό­διο Ευ­ρω­πα­ϊ­κό όρ­γα­νο, να μέ­νει α­προ­στά­τευ­το το πε­ρι­βάλ­λον αλ­λά και να τα­λαι­πω­ρούν­ται εν­τε­λώς ά­δι­κα οι κά­τοι­κοι που ζουν στην εγ­γύς και ευ­ρύ­τε­ρη πε­ρι­ο­χή.

Σε Δελ­τί­ο Τύ­που της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Ε­πι­τρο­πής με α­ριθ­μό πρω­το­κόλ­λου IP/14/324, 28/03/2014 α­να­φέ­ρε­ται ό­τι «Η Ε­πι­τρο­πή πα­ρα­πέμ­πει την Ελ­λά­δα στο Ευ­ρω­πα­ϊ­κό Δι­κα­στή­ριο για την ελ­λι­πή προ­στα­σί­α ε­νός εμ­βλη­μα­τι­κού εί­δους ζώ­ου», ή­τοι της θα­λάσ­σιας χε­λώ­νας Κα­ρέ­τα- Κα­ρέ­τα, α­πει­λού­με­νο εί­δος το ο­ποί­ο σύμ­φω­να με την Ο­δη­γί­α 92/43/ΕΟΚ χρή­ζει αυ­στη­ρής προ­στα­σί­ας.

Στο πα­ρα­πά­νω Δελ­τί­ο Τύ­που με­τα­ξύ άλ­λων δι­α­βά­ζου­με ό­τι «[…] Η υ­πό­θε­ση α­φο­ρά σχέ­δια α­νά­πτυ­ξης στον Κυ­πα­ρισ­σια­κό Κόλ­πο στη Δυ­τι­κή Πε­λο­πόν­νη­σο, μί­α α­πό τις ση­μαν­τι­κό­τε­ρες πα­ρα­λί­ες φω­λε­ο­ποί­η­σης της θα­λάσ­σιας χε­λώ­νας Κα­ρέ­τα στη Με­σό­γει­ο και μια πε­ρι­ο­χή που προ­στα­τεύ­ε­ται βά­σει της νο­μο­θε­σί­ας της ΕΕ. […] Έ­πει­τα α­πό σύ­στα­ση του αρ­μό­διου για το πε­ρι­βάλ­λον Ε­πι­τρό­που κ. Janez Potočnik, η Ε­πι­τρο­πή πα­ρα­πέμ­πει τη συγ­κε­κρι­μέ­νη υ­πό­θε­ση στο Δι­κα­στή­ριο της ΕΕ».

Ε­πι­ση­μαί­νε­ται ό­τι ο Κυ­πα­ρισ­σια­κός Κόλ­πος έ­χει εν­τα­χθεί στο ευ­ρω­πα­ϊ­κό δί­κτυ­ο προ­στα­τευ­ό­με­νων πε­ρι­ο­χών Natura 2000 και α­πό το 2006 έ­χει α­να­γνω­ρι­στεί ως Τό­πος Κοι­νο­τι­κής Ση­μα­σί­ας ε­νώ βά­σει του Νό­μου 39/37 του 2011 η πε­ρι­ο­χή χα­ρα­κτη­ρί­ζε­ται ως Ει­δι­κή Ζώ­νη Δι­α­τή­ρη­σης. Ε­πί­σης ε­πι­ση­μαί­νε­ται ό­τι η πε­ρί­ο­δος της ω­ο­το­κί­ας της Κα­ρέ­τα πρό­κει­ται να ξε­κι­νή­σει το α­μέ­σως ε­πό­με­νο δι­ά­στη­μα (μέ­σα Μα­ΐ­ου) και ό­τι θα έ­πρε­πε να εί­χαν ή­δη ο­ρι­στεί και δι­α­μορ­φω­θεί τα α­παι­τού­με­να μέ­τρα για την προ­στα­σί­α του α­πει­λού­με­νου εί­δους.

Η Ευ­ρω­πα­ϊ­κή Ε­πι­τρο­πή για το Πε­ρι­βάλ­λον ση­μει­ώ­νει ό­τι εί­χε α­πο­στεί­λει προ­ει­δο­ποι­η­τι­κή ε­πι­στο­λή προς την Ελ­λη­νι­κή Κυ­βέρ­νη­ση τον Ο­κτώ­βριο του 2011 ε­νώ έ­να χρό­νο με­τά η χώ­ρα μας έ­λα­βε αι­τι­ο­λο­γη­μέ­νη γνώ­μη. Η Ελ­λά­δα α­να­γνώ­ρι­σε την α­νάγ­κη λή­ψης μέ­τρων και κα­τάρ­τι­σε πρό­γραμ­μα δρά­σης και χρο­νο­δι­ά­γραμ­μα αλ­λά δύ­ο χρό­νια με­τά, ε­λά­χι­στη πρό­ο­δος έ­χει ση­μει­ω­θεί. Η Ε­πι­τρο­πή πλη­ρο­φο­ρή­θη­κε ό­τι συ­νε­χί­ζον­ται οι κα­τα­σκευ­α­στι­κές ερ­γα­σί­ες εν­τός του πυ­ρή­να του βι­ο­τό­που α­να­πα­ρα­γω­γής, γε­γο­νός που έ­χει ως α­πο­τέ­λε­σμα να πλήτ­τον­ται τα προ­στα­τευ­ό­με­να πα­ρά­κτια οι­κο­συ­στή­μα­τα α­να­πα­ρα­γω­γής της θα­λάσ­σιας χε­λώ­νας και γι’ αυ­τό προ­έ­βη στην πα­ρα­πομ­πή στο Δι­κα­στή­ριο.

Για το σύ­νο­λο των προ­στα­τευ­ό­με­νων πε­ρι­ο­χών του Κυ­πα­ρισ­σια­κού Κόλ­που: α) «Θί­νες και πα­ρα­λια­κό Δά­σος Ζα­χά­ρως, Λί­μνη Κα­ϊ­ά­φα, Στρο­φυ­λιά, Κα­κό­βα­τος», β) Θα­λάσ­σια πε­ρι­ο­χή κόλ­που Κυ­πα­ρισ­σί­ας και γ) πε­ρι­ο­χές Ει­δι­κής Ζώ­νης Δι­α­τή­ρη­σης (ε­φε­ξής ΕΖΔ) Θί­νες Κυ­πα­ρισ­σί­ας, Νε­ο­χώ­ρι-Κυ­πα­ρισ­σί­α (GR2550005) και της ΕΖΔ θα­λάσ­σια πε­ρι­ο­χή Κόλ­που Κυ­πα­ρισ­σί­ας Α­κρω­τή­ριο Κα­τά­κο­λο – Κυ­πα­ρισ­σί­α (GR2330008) έ­χει εκ­δο­θεί η υ­π’ α­ριθ­μόν Πρω­το­κόλ­λου Οικ. 122750/28-02-2014 Α­πό­φα­ση που α­φο­ρά την εκ­πό­νη­ση εν­τός δύ­ο μη­νών σχε­δί­ου Προ­ε­δρι­κού Δι­α­τάγ­μα­τος που θα χα­ρα­κτη­ρί­ζει, ρυθ­μί­ζει και κα­θο­ρί­ζει ό­ρους προ­στα­σί­ας και μέ­τρα δι­α­χεί­ρι­σης κα­τά τρό­πο ε­νια­ίο και για τις τρεις α­νω­τέ­ρω γει­το­νι­κές ΕΖΔ».

Η α­πό­φα­ση προ­βλέ­πει ό­τι εν­τός δύ­ο (2) μη­νών θα έ­χει συμ­πλη­ρω­θεί η ΕΠΜ για την προ­στα­τευ­ό­με­νη πε­ρι­ο­χή Κα­ϊ­ά­φα (εκ­πο­νή­θη­κε το 2011, πα­ρα­λή­φθη­κε και εγ­κρί­θη­κε α­πό το ΥΠΕΚΑ το 2012) «με τα ε­να­πο­μεί­ναν­τα τμή­μα­τα».

Ε­πι­προ­σθέ­τως, μέ­σα σε αυ­τό το χρο­νι­κό πλαί­σιο των δύ­ο (2) μη­νών προ­βλέ­πε­ται να έ­χει ο­λο­κλη­ρω­θεί η δη­μό­σια δι­α­βού­λευ­ση του σχε­δί­ου Π.Δ., να έ­χουν εν­σω­μα­τω­θεί τα α­πο­τε­λέ­σμα­τά της και ο α­νά­δο­χος να πα­ρα­δώ­σει το σχέ­διο Π.Δ. «ώ­στε να προ­ω­θη­θεί για υ­πο­γρα­φές».

 

Οι αλ­λε­πάλ­λη­λες κα­θυ­στε­ρή­σεις και η α­νι­κα­νό­τη­τα του ΥΠΕΚΑ να προ­ω­θή­σει εγ­καί­ρως το Π.Δ. εί­χαν σαν α­πο­τέ­λε­σμα να χα­θεί πο­λύ­τι­μος χρό­νος και για την ο­λο­κλή­ρω­ση της πε­ρι­βαλ­λον­τι­κής α­δει­ο­δό­τη­σης και την έ­ναρ­ξη των έρ­γων ή­πιας α­νά­πτυ­ξης στον Κα­ϊ­ά­φα.

Αν­τί­στοι­χα, α­να­φο­ρι­κά με το νό­τιο Κυ­πα­ρισ­σια­κό Κόλ­πο (μεσ­ση­νια­κό τμή­μα) το ΥΠΕΚΑ έ­χει ε­πι­δεί­ξει εγ­κλη­μα­τι­κή ο­λι­γω­ρί­α και δεν έ­χει υ­λο­ποι­ή­σει τις δε­σμεύ­σεις που έ­χει α­να­λά­βει προς την Ευ­ρω­πα­ϊ­κή Ε­πι­τρο­πή α­πό το Νο­έμ­βριο 2012, με α­πο­τέ­λε­σμα η υ­πο­βάθ­μι­ση του βι­ο­τό­που να συ­νε­χί­ζε­ται με κίν­δυ­νο να α­κυ­ρω­θεί εν­τε­λώς ο στό­χος προ­στα­σί­ας του. Αυ­τή α­κρι­βώς η εγ­κλη­μα­τι­κή ο­λι­γω­ρί­α εί­χε ως α­πο­τέ­λε­σμα την πα­ρα­πομ­πή στο Ευ­ρω­πα­ϊ­κό Δι­κα­στή­ριο και τώ­ρα το ΥΠΕΚΑ προ­σπα­θεί ά­ρον-ά­ρον να «συμ­μα­ζέ­ψει τα α­συμ­μά­ζευ­τα» δί­νον­τας προ­θε­σμί­α 2 μή­νες για να εκ­πο­νη­θεί ΕΠΜ για την προ­στα­σί­α του πυ­ρή­να του βι­ο­τό­που.

Ο Κυ­πα­ρισ­σια­κός Κόλ­πος εί­ναι πε­ρι­ο­χή που ό­φει­λε η ελ­λη­νι­κή Πο­λι­τεί­α ε­δώ και χρό­νια να έ­χει θέ­σει σε κα­θε­στώς α­πο­τε­λε­σμα­τι­κής προ­στα­σί­ας, εγ­κρί­νον­τας τις Ει­δι­κές Πε­ρι­βαλ­λον­τι­κές Με­λέ­τες, να έ­χει θε­σμο­θε­τή­σει με Προ­ε­δρι­κό Δι­ά­ταγ­μα τις ζώ­νες και τις ε­πι­τρε­πό­με­νες χρή­σεις γης και να έ­χει συ­στή­σει τον αν­τί­στοι­χο Φο­ρέ­α Δι­α­χεί­ρι­σης.

Η Πο­λι­τεί­α έ­πρε­πε να εί­χε υ­λο­ποι­ή­σει τα πα­ρα­πά­νω ώ­στε να μην φτά­νου­με σή­με­ρα να δι­α­πι­στώ­νου­με πε­ρι­βαλ­λον­τι­κά εγ­κλή­μα­τα, ό­πως οι πα­ρά­νο­μες-αυ­θαί­ρε­τες δι­α­νοί­ξεις δρό­μων εν­τός προ­στα­τευ­ό­με­νων πε­ρι­ο­χών και σχέ­δια με­γά­λης οι­κι­στι­κής α­νά­πτυ­ξης. Ε­πί­σης να μην φτά­νου­με να α­πει­λού­μα­στε με ση­μαν­τι­κό­τα­τες κυ­ρώ­σεις για το ελ­λη­νι­κό δη­μό­σιο με την ε­πι­κεί­με­νη ε­πι­βο­λή προ­στί­μων α­πό το Ευ­ρω­πα­ϊ­κό Δι­κα­στή­ριο. Στο ση­μεί­ο αυ­τό θέ­λου­με να το­νί­σου­με ό­τι ε­άν το ΥΠΕΚΑ εί­χε θε­σπί­σει εγ­καί­ρως το α­πα­ραί­τη­το πλαί­σιο προ­στα­σί­ας της πε­ρι­ο­χής δεν θα βί­ω­ναν οι κά­τοι­κοι της πε­ρι­ο­χής τον κοι­νω­νι­κό και πο­λι­τι­κό εκ­βια­σμό α­πό την Υ­πουρ­γι­κή Α­πό­φα­ση του ΥΠΕΚΑ κ. Κα­λα­φά­τη (αρ.28353/23.5.2013) με την ο­ποί­α έ­χει τε­θεί σε «ι­δι­ό­τυ­πη ο­μη­ρί­α» (α­να­στο­λή έκ­δο­σης οι­κο­δο­μι­κών α­δει­ών) ώ­στε να α­να­δυ­θεί ο «κοι­νω­νι­κός αυ­το­μα­τι­σμός» στην υ­πη­ρε­σί­α ε­πώ­νυ­μων οι­κο­νο­μι­κών και αν­τι­α­να­πτυ­ξια­κών συμ­φε­ρόν­των στην πε­ρι­ο­χή.  Η εν λό­γω υ­πουρ­γι­κή α­πό­φα­ση λή­φθη­κε ως έ­να μέ­τρο προ­σω­ρι­νό και ε­ξαι­τί­ας της κω­λυ­σι­ερ­γί­ας και α­νι­κα­νό­τη­τας του ΥΠΕΚΑ, έ­χει φτά­σει να ι­σχύ­ει για με­γά­λο χρο­νι­κό δι­ά­στη­μα.

Σύμ­φω­να με δη­μο­σι­εύ­μα­τα, με το υ­π’ αρ. 5480/25.11.2013 η Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ, Κων­σταν­τί­να Γι­αν­να­κο­πού­λου, έ­δω­σε πρό­σθε­τα στοι­χεί­α ε­πί της Πα­ρά­βα­σης 2011/2156 – Αι­τι­ο­λο­γη­μέ­νη Γνώ­μη της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Ε­πι­τρο­πής και α­νέ­λα­βε τις α­κό­λου­θες δε­σμεύ­σεις:

α. σε ε­φαρ­μο­γή της υ­π’ αρ. 509/4-3-2013 Υπ. Α­πό­φα­σης η συ­στα­θεί­σα Ε­πι­τρο­πή θα έ­πρε­πε να εκ­πο­νή­σει ε­πι­στη­μο­νι­κή με­λέ­τη – έ­ρευ­να (έ­χει α­να­τε­θεί στο Ε­θνι­κό Κα­πο­δι­στρια­κό Πα­νε­πι­στή­μιο) η ο­ποί­α θα έ­πρε­πε να πα­ρα­δο­θεί έ­ως τις 15.12.2013. Η με­λέ­τη με­τα­ξύ άλ­λων έ­πρε­πε να προ­τεί­νει μέ­τρα α­πο­κα­τά­στα­σης της υ­πο­βάθ­μι­σης και της κα­τα­στρο­φής των αμ­μο­λό­φων λό­γω αυ­θαί­ρε­των καλ­λι­ερ­γει­ών και κα­τα­σκευ­ών στο οι­κο­σύ­στη­μα των θι­νών. Η πα­ρα­πά­νω με­λέ­τη δεν έ­χει δη­μο­σι­ευ­θεί έ­ως σή­με­ρα πα­ρά το γε­γο­νός ό­τι πολ­λοί φο­ρείς έ­χουν ζη­τή­σει α­πό το ΥΠΕΚΑ να λά­βουν γνώ­ση του πε­ρι­ε­χο­μέ­νου της.

β. υ­πάρ­χει δέ­σμευ­ση ό­τι η ε­πι­και­ρο­ποί­η­ση της Ει­δι­κής Πε­ρι­βαλ­λον­τι­κής Με­λέ­της για το νό­τιο Κυ­πα­ρισ­σια­κό Κόλ­πο (η ο­ποί­α έ­χει κα­τα­τε­θεί στο ΥΠΕΚΑ α­πό το 2002) και το Σχέ­διο Προ­ε­δρι­κού Δι­α­τάγ­μα­τος θα έ­πρε­πε να έ­χουν ο­λο­κλη­ρω­θεί έ­ως τις 28.2.2014. Ό­πως ή­δη α­να­φέρ­θη­κε, στις 28.02.2014 τε­λι­κώς εκ­δό­θη­κε α­πό­φα­ση για την έκ­δο­ση ε­νια­ίου Π.Δ. για τις τρεις προ­στα­τευ­ό­με­νες πε­ρι­ο­χές του Κυ­πα­ρισ­σια­κού Κόλ­που.

γ. τέ­λος, δε­σμεύ­τη­κε ό­τι θα έ­χει τε­θεί σε λει­τουρ­γί­α το Σχή­μα Δι­οί­κη­σης και Δι­α­χεί­ρι­σης της Προ­στα­τευ­ό­με­νης Πε­ρι­ο­χής, με βά­ση το εγ­κε­κρι­μέ­νο Π.Δ., έ­ως τις 20.5.2014.

Με βά­ση την α­πό­φα­ση της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Ε­πι­τρο­πής για την πα­ρα­πομ­πή της χώ­ρας μας εί­ναι σα­φές ό­τι ο Ε­πί­τρο­πος Πε­ρι­βάλ­λον­τος α­πέρ­ρι­ψε την πρό­τα­ση του ΥΠΕΚΑ και δεν α­να­γνώ­ρι­σε ό­τι εί­ναι ε­παρ­κή τα μέ­τρα που έ­χει λά­βει το αρ­μό­διο Υ­πουρ­γεί­ο.

Ε­πει­δή:

·         Η προ­χει­ρό­τη­τα και η μη ε­φαρ­μο­γή της πε­ρι­βαλ­λον­τι­κής νο­μο­θε­σί­ας ε­πι­φέ­ρει τε­ρά­στιο πλήγ­μα στη φυ­σι­κή μας κλη­ρο­νο­μιά και σε σπά­νια εί­δη του οι­κο­συ­στή­μα­τος

·         Με την δι­α­χρο­νι­κή πο­λι­τι­κή των αρ­μό­δι­ων Υ­πουρ­γών προ­ω­θεί­ται η εγ­κα­τά­λει­ψη, η πε­ρι­βαλ­λον­τι­κή υ­πο­βάθ­μι­ση και η δη­μι­ουρ­γί­α αι­σθή­μα­τος δι­α­μά­χης α­νά­με­σα στους πο­λί­τες που ζουν εγ­γύς και ευ­ρύ­τε­ρα στις εν λό­γω πε­ρι­ο­χές

·         Υ­πάρ­χει ο κίν­δυ­νος για ε­πι­βο­λή χρη­μα­τι­κού προ­στί­μου στη χώ­ρα μας που δύ­να­ται να της στε­ρή­σει ση­μαν­τι­κό­τα­τους πό­ρους

·         Υ­πάρ­χει κίν­δυ­νος να ε­πε­κτα­θεί η προ­σφυ­γή στο Ευ­ρω­πα­ϊ­κό Δι­κα­στή­ριο και για τον Βό­ρει­ο Κυ­πα­ρισ­σια­κό στο νο­μό Η­λεί­ας

·         Ξε­κι­νά­ει ά­με­σα η πε­ρί­ο­δος ω­ο­το­κί­ας για τη θα­λάσ­σια χε­λώ­να κα­ρέ­τα-κα­ρέ­τα

·         Πρέ­πει να κυ­ρω­θούν και να ε­φαρ­μο­στούν ά­με­σα ο­λο­κλη­ρω­μέ­να σχέ­δια δι­α­χεί­ρι­σης και προ­στα­σί­ας των εν λό­γω πε­ρι­ο­χών

·         Η με­γά­λη κα­θυ­στέ­ρη­ση της προ­ώ­θη­σης του Π.Δ. και της ΕΠΜ έ­χει σαν αι­τί­α την κα­θυ­στέ­ρη­ση της α­πορ­ρό­φη­σης των κοι­νο­τι­κών πό­ρων ύ­ψους 8.500.000 € (ΕΣΠΑ 2007-2013) για την υ­λο­ποί­η­ση των α­παι­τού­με­νων έρ­γων συν­τή­ρη­σης, α­νά­πλα­σης, υ­πο­δο­μών, προ­στα­σί­ας και ε­πι­σκευ­ής στα λου­τρά Κα­ϊ­ά­φα.

 

Ε­ρω­τά­ται ο κ. Υ­πουρ­γός:

 

1.      Με ποι­ο αι­τι­ο­λο­γι­κό α­πέρ­ρι­ψε τις προ­τά­σεις του ΥΠΕΚΑ ο Ευ­ρω­παί­ος Ε­πί­τρο­πος για το Πε­ρι­βάλ­λον και α­πο­φά­σι­σε την προ­σφυ­γή της χώ­ρας στο Ευ­ρω­πα­ϊ­κό Δι­κα­στή­ριο;

2.      Για ποι­α ζη­τή­μα­τα και με ποι­ο χρο­νο­δι­ά­γραμ­μα δε­σμεύ­τη­κε το ΥΠΕΚΑ α­πέ­ναν­τι στην Ευ­ρω­πα­ϊ­κή Ε­πι­τρο­πή τον Νο­έμ­βριο του 2012 και για ποι­ο λό­γο δεν έ­χει ε­φαρ­μό­σει τις δε­σμεύ­σεις του μέ­χρι σή­με­ρα;

3.      Τι προ­τί­θε­ται να κά­νει ώ­στε να μην κα­τα­δι­κα­στεί η Ελ­λά­δα στο Ευ­ρω­πα­ϊ­κό Δι­κα­στή­ριο;

4.      Τι ά­με­σα μέ­τρα και ρυθ­μί­σεις θα λά­βει για την προ­στα­σί­α των οι­κο­συ­στη­μά­των με δε­δο­μέ­νο ό­τι ξε­κι­νά­ει ά­με­σα (15 Μα­ΐ­ου) η πε­ρί­ο­δος ω­ο­το­κί­ας για τη θα­λάσ­σια χε­λώ­να Κα­ρέ­τα;

5.      Τι σκο­πεύ­ει να κά­νει για να μην ε­πε­κτα­θεί η προ­σφυ­γή στο Ευ­ρω­πα­ϊ­κό Δι­κα­στή­ριο και στον Βό­ρει­ο Κυ­πα­ρισ­σια­κό, στο τμή­μα του νο­μού Η­λεί­ας;

6.      Σε ποι­ο στά­διο βρί­σκε­ται η έκ­δο­ση του ε­νια­ίου Π.Δ. για τον Κυ­πα­ρισ­σια­κό Κόλ­πο και με ποι­ο χρο­νο­δι­ά­γραμ­μα θα ο­λο­κλη­ρω­θεί;

7.      Ποι­ος εί­ναι πο­λι­τι­κά και δι­οι­κη­τι­κά υ­πεύ­θυ­νος για την προ­σφυ­γή της χώ­ρας μας στο Ευ­ρω­πα­ϊ­κό Δι­κα­στή­ριο;

8.      Υ­πάρ­χει κίν­δυ­νος μη α­πορ­ρό­φη­σης των 8.500.000€ α­πό το ΕΣΠΑ 2007-2013 για τα έρ­γα στον Κα­ϊ­ά­φα λό­γω της κα­θυ­στέ­ρη­σης στην πε­ρι­βαλ­λον­τι­κή α­δει­ο­δό­τη­ση;

9.      Ε­άν α­πορ­ρο­φη­θούν οι κοι­νο­τι­κοί πό­ροι για την υ­λο­ποί­η­ση έρ­γων στον Κα­ϊ­ά­φα ύ­ψους 8.500.000€, με ποι­α πε­ρι­βαλ­λον­τι­κή α­δει­ο­δό­τη­ση θα υ­λο­ποι­η­θούν αυ­τά τα έρ­γα;

10.  Μέ­χρι πό­τε θα αρ­νεί­ται να θε­σμο­θε­τή­σει α­πο­τε­λε­σμα­τι­κό και ο­λο­κλη­ρω­μέ­νο πλαί­σιο δι­α­χεί­ρι­σης και προ­στα­σί­ας της πε­ρι­ο­χής του νό­τιου Κυ­πα­ρισ­σια­κού Κόλ­που ώ­στε να πά­ψει η α­να­στο­λή έκ­δο­σης οι­κο­δο­μι­κών α­δει­ών και ε­κτέ­λε­σης οι­κο­δο­μι­κών ερ­γα­σι­ών στην ευ­ρύ­τε­ρη πε­ρι­ο­χή που υ­περ­βαί­νει τα ό­ρια των προς προ­στα­σί­α πε­ρι­ο­χών;»