Δημοσκόπηση MARC: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 2,1 μονάδες – Έντονη η δυσπιστία απέναντι στα κόμματα

euroeklogesΗ κοι­νή γνώ­μη δεν πεί­θε­ται α­πό κυ­βέρ­νη­ση και α­ξι­ω­μα­τι­κή αν­τι­πο­λί­τευ­ση, ε­νώ φαί­νε­ται ό­τι θέ­λει να δώ­σει στο κόμ­μα της Κου­μουν­δού­ρου την ε­κλο­γι­κή νί­κη στις ε­περ­χό­με­νες ευ­ρω­ε­κλο­γές.

Πα­ρά το πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα και την έ­ξο­δο της Ελ­λά­δας στις α­γο­ρές που έ­χει ή­δη προ­α­ναγ­γεί­λει η κυ­βέρ­νη­ση, η κοι­νή γνώ­μη δεί­χνει να κρα­τά α­πο­στά­σεις α­πό το πα­νη­γυ­ρι­κό κλί­μα.

Πα­ράλ­λη­λα, ό­μως, δυ­σπι­στί­α ε­πι­κρα­τεί και για το πό­σο θα μπο­ρού­σε να αλ­λά­ξει τα πράγ­μα­τα ο ΣΥΡΙΖΑ, πα­ρά το προ­βά­δι­σμα που του δί­νουν οι ψη­φο­φό­ροι ε­νό­ψει των ευ­ρω­ε­κλο­γών.

Ό­λα τα πα­ρα­πά­νω α­πο­τυ­πώ­νον­ται στην νέ­α δη­μο­σκό­πη­ση της MARC για την Ε­λευ­θε­ρο­τυ­πί­α, που δι­ε­ξή­χθη α­πό τις 27-31 Μαρ­τί­ου σε 1106 νοι­κο­κυ­ριά.

Στην ε­ρώ­τη­ση «αν εί­χα­με σή­με­ρα ευ­ρω­ε­κλο­γές ποι­ο κόμ­μα εί­ναι πιο πι­θα­νό ό­τι θα ψη­φί­ζα­τε» ο ΣΥΡΙΖΑ έ­χει το προ­βά­δι­σμα με πο­σο­στό 21,8%, ε­νώ α­κο­λου­θούν η Νέ­α Δη­μο­κρα­τί­α με 19,7%, η Χρυ­σή Αυ­γή με 7,6%, το Πο­τά­μι με 6,4% , το ΚΚΕ με 5,2% , η Ε­λιά με 4,3%, οι ΑΝΕΛ με 4,2% ,η ΔΗΜΑΡ με 3,1% , ο ΛΑΟΣ με 1,5%, οι Οι­κο­λό­γοι με 1,4%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%. Οι α­να­πο­φά­σι­στοι μα­ζί με­τα λευ­κά-ά­κυ­ρα φτά­νουν σε έ­να πσο­σο­στό 23,8%.

Το 73% των ψη­φο­φό­ρων πάν­τως πι­στεύ­ει ό­τι τα πράγ­μα­τα ε­ξα­κο­λου­θούν αν εί­ναι δύ­σκο­λα και δεν υ­πάρ­χει λό­γος να αι­σι­ο­δο­ξού­με, ε­νώ μό­νο το 25,1% αι­σι­ο­δο­ξεί ό­τι τα πράγ­μα­τα εί­ναι πί­σω μας και έ­χουν αρ­χί­σει να φά­ι­νον­ται τα πρώ­τα ση­μά­δια βελ­τί­ω­σης.

Για την ση­με­ρι­νή κυ­βέρ­νη­ση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ οι ψη­φο­φό­ροι σε πο­σο­στό 61,5% εκ­φρά­ζουν την αρ­νη­τι­κή γνώ­μη τους και μό­λις το 21,7% εκ­φρά­ζε­ται θε­τι­κά.

Α­ξί­ζει να ση­μει­ω­θεί ό­τι αρ­νη­τι­κή εί­ναι και η ά­πο­ψη της κοι­νής γνώ­μης για τον ΣΥΡΙΖΑ, κα­θώς το 68,9% δεν πι­στεύ­ει ό­τι αν ή­ταν στην κυ­βέρ­νη­ση θα μπο­ρού­σε να αλ­λά­ξει τους ό­ρους του Μνη­μο­νί­ου και να ε­φαρ­μό­σει δι­α­φο­ρε­τι­κή οι­κο­νο­μι­κή πο­λι­τι­κή.

Στην ε­ρώ­τη­ση «με τις α­πό­ψεις ποι­ου πο­λι­τι­κού αρ­χη­γού συμ­φω­νεί­τε πε­ρισ­σό­τε­ρο ό­σον α­φο­ρά την αν­τι­με­τώ­πι­ση των προ­βλη­μά­των της χώ­ρας», το 22,7% δη­λώ­νει ο­τι συμ­φω­νεί με τον Α­λέ­ξη Τσί­πρα, το 21,6% με τον Αν­τώ­νη Σα­μα­ρά και α­κο­λου­θούν ο Φώ­της Κου­βέ­λης με 4,7%, ο Δη­μή­τρης Κου­τσούμ­πας με 4,2%, ο Πά­νος Καμ­μέ­νος με 4%, ο Νί­κος Μι­χα­λο­λιά­κος 3,6%, ο Σταύ­ρος Θε­ο­δω­ρά­κης 3,2% και ο Ευ. Βε­νι­ζέ­λος με 3%.

Ε­ρώ­τη­ση υ­πήρ­ξε και για τους δυ­νη­τι­κούς ψη­φο­φό­ρους του Σταύ­ρου Θε­ο­δω­ρά­κη, κα­θώς κα­λούν­ταν να α­παν­τή­σουν σε πε­ρί­πτω­ση που δεν ψή­φι­ζαν το Πο­τά­μι, ποι­ο κόμ­μα θα προ­τι­μού­σαν. Το 11,6% α­πάν­τη­σε ΣΥΡΙΖΑ, το 8,4% ΑΝΕΛ, το 7,4% Ε­λιά, ε­νώ το ί­διο πο­σο­στό προ­τί­μη­σε τη ΔΗΜΑΡ. Το ΚΚΕ συγ­κέν­τρω­σε το 5,3% των προ­τι­μή­σε­ων, ε­νώ α­κο­λου­θούν οι Οι­κο­λό­γοι με 3,2%, η ΝΔ με 2,1%, η Δη­μι­ουρ­γί­α Ξα­νά με 2,1%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 2,1%, η ΧΑ με 1,1% και η Δρά­ση με 1,1%.

protothema.gr