Σε διεθνές συνέδριο ο Μ. Μάκαρης παρουσίασε την μελέτη του για τα καρδιολογικά νοσήματα

makaris10Ο καρ­δι­ο­λό­γος του Νο­σο­κο­μεί­ου Κα­λα­μά­τας, πρό­ε­δρος των νο­σο­κο­μεια­κών για­τρών Μεσ­ση­νί­ας και υ­πο­ψή­φιος δή­μαρ­χος Κα­λα­μά­τας Μα­νώ­λης Μά­κα­ρης, με­τεί­χε χθες Πα­ρα­σκευ­ή ως βα­σι­κός ο­μι­λη­τής με θέ­μα “Καρ­δι­αγ­γεια­κή νο­ση­ρό­τη­τα και θνη­τό­τη­τα στα χρό­νια της κρί­σης” στο Δι­ε­θνές Συ­νέ­δριο Καρ­δι­αγ­γεια­κής Ι­α­τρι­κής CARDIO ATHENA 2014 που δι­ε­ξά­γε­ται στο ξε­νο­δο­χεί­ο Royal Olympic της Α­θή­νας, α­πό την Α΄ Καρ­δι­ο­λο­γι­κή Κλι­νι­κή του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Α­θη­νών, Ιπ­πο­κρά­τει­ο Γ.Ν.Α. και την Ε­πι­στη­μο­νι­κή Ε­ται­ρεί­α Ε­πι­δη­μι­ο­λο­γί­ας, Βι­ο­στα­τι­στι­κής & Προ­λη­πτι­κής Ι­α­τρι­κής υ­πό την αι­γί­δα της Ι­α­τρι­κής Σχο­λής του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Α­θη­νών και της Ελ­λη­νι­κής Καρ­δι­ο­λο­γι­κής Ε­ται­ρεί­ας.
Ο Μ. Μά­κα­ρης εί­χε τη δυ­να­τό­τη­τα να πα­ρου­σιά­σει σε συ­να­δέλ­φους του α­πό ό­λον τον κό­σμο τη με­λέ­τη που δι­ε­ξή­γε στην Καρ­δι­ο­λο­γι­κή Κλι­νι­κή του Γε­νι­κού Νο­σο­κο­μεί­ου Μεσ­ση­νί­ας, α­να­λύ­ον­τας στοι­χεί­α ό­σον α­φο­ρά τα πε­ρι­στα­τι­κά ο­ξέ­ος εμ­φράγ­μα­τος του μυ­ο­καρ­δί­ου (ΟΕΜ) που ει­σή­χθη­σαν στην πιο πά­νω κλι­νι­κή κα­τά το χρο­νι­κό δι­ά­στη­μα Ι­α­νου­α­ρί­ου 2003 – Δε­κεμ­βρί­ου 2012. Ό­πως προ­έ­κυ­ψε, τα πε­ρι­στα­τι­κά κα­τά την πε­ρί­ο­δο της κρί­σης αυ­ξή­θη­καν κα­τά 40,1% στους άν­δρες και κα­τά 57% στις γυ­ναί­κες, σε σχέ­ση με την πε­ρί­ο­δο πριν α­πό την κρί­ση.
“Τα ευ­ρή­μα­τά μας υ­πο­δη­λώ­νουν ό­τι κα­τά την πε­ρί­ο­δο που η Ελ­λά­δα μα­στί­ζε­ται α­πό με­γά­λη οι­κο­νο­μι­κή κρί­ση εμ­φα­νί­στη­καν πε­ρισ­σό­τε­ρα πε­ρι­στα­τι­κά εμ­φράγ­μα­τος μυ­ο­καρ­δί­ου στον πλη­θυ­σμό της Μεσ­ση­νί­ας σε σχέ­ση με την α­μέ­σως προ­η­γού­με­νη πε­ρί­ο­δο” ση­μεί­ω­σε ο Μ. Μά­κα­ρης υ­πο­δει­κνύ­ον­τας ό­τι “χρει­ά­ζε­ται να δι­α­πι­στω­θεί αν το ί­διο ι­σχύ­ει και για το σύ­νο­λο του ελ­λη­νι­κού πλη­θυ­σμού”, κα­θώς -ό­πως τό­νι­σε- “ή­δη με βά­ση στοι­χεί­α α­πό το ΕΣΥnet δι­α­πι­στώ­νου­με μια αύ­ξη­ση κα­τά 8% των ε­ξι­τη­ρί­ων με δι­ά­γνω­ση ο­ξύ έμ­φραγ­μα του μυ­ο­καρ­δί­ου με­τα­ξύ των ε­τών 2010 και 2011”.
Ή­δη, τό­νι­σε ο Μ. Μά­κα­ρης, “υ­πό την αι­γί­δα της ΟΕΝΓΕ δι­ορ­γα­νώ­νε­ται μια πα­νελ­λή­νια αν­τι­προ­σω­πευ­τι­κή με­λέ­τη για να α­να­δει­χθεί η πι­θα­νή ε­πί­δρα­ση της οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης στην ε­πί­πτω­ση του εμ­φράγ­μα­τος του μυ­ο­καρ­δί­ου σε ό­λη την Ελ­λά­δα. Τα α­πο­τε­λέ­σμα­τα μπο­ρούν να φα­νούν ι­δι­αί­τε­ρα χρή­σι­μα για τη χά­ρα­ξη μιας πο­λι­τι­κής υ­γεί­ας, η ο­ποί­α θα αυ­ξά­νει τους δι­α­θέ­σι­μους πό­ρους σε συγ­κε­κρι­μέ­νες στο­χεύ­σεις ό­πως εί­ναι η πρό­λη­ψη της στε­φα­νια­ίας νό­σου, αλ­λά και η έγ­και­ρη και α­πο­τε­λε­σμα­τι­κή αν­τι­με­τώ­πι­ση του εμ­φράγ­μα­τος του μυ­ο­καρ­δί­ου. Πά­νω α­πό ό­λα ό­μως χρει­ά­ζε­ται πο­λι­τι­κή υ­πο­στή­ρι­ξης της δη­μό­σιας υ­γεί­ας, για­τί τα ο­φέ­λη α­πό την ε­πέν­δυ­ση στη δη­μό­σια υ­γεί­α εί­ναι πολ­λα­πλα­σι­α­στι­κά και για την οι­κο­νο­μί­α της χώ­ρας μας” κα­τέ­λη­ξε.