Ήταν μια επίσκεψη με άκρως προεκλογική στόχευση… Είχε όλα τα στοιχεία μιας επίσκεψης με καθαρά επικοινωνιακά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Εξάλλου ο Αντώνης Σαμαράς, έπρεπε να στηριχθεί…
Οι ευρωεκλογές είναι ο κρίσιμος σταθμός της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Αυτό το γνωρίζει καλύτερα απ´ όλους η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ που ήρθε στην Αθήνα για να στηρίξει όχι μόνο τον ομοϊδεάτη της Ελληνα Πρωθυπουργό, αλλά για να στείλει παράλληλα μήνυμα ότι αυτή η πολιτική που ισοπέδωσε την ελληνική κοινωνία έχει πετύχει… Αυτό έπρεπε να το πράξει, διότι είναι βασική συνθήκη επιβεβαίωσης μιας πολιτικής που έχει τη σφραγίδα της Καγκελαρίας.
Η Μέρκελ εμφανίστηκε αρκετά πραγματίστρια και δεν έδωσε αφορμή για παρερμηνείες. Προφανώς και τα θερμά λόγια ήταν πολλά για όσα έχουν συντελεστεί στην ελληνική οικονομία, αλλά η προειδοποίηση ήταν σαφής: τίποτα δεν τελείωσε και υπάρχει δρόμος ακόμα… Η ίδια δεν θέλησε να δημιουργήσει προσδοκίες για τα μελλούμενα και συγκεκριμένα για το ζήτημα του χρέους.
Παρά τις ερμηνείες των ελληνικών ΜΜΕ και των δημοσιολογούντων, ότι η Καγκελάριος έστειλε σήμα για τη βιωσιμότητα του χρέους, αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Στην κατ´ ιδίαν συνάντηση ήταν σαφής και ξεκαθάρισε ότι αυτή η συζήτηση μετατίθεται για το φθινόπωρο, κάτι που για όσους ξέρουν τι γίνεται αυτό σημαίνει ότι η οριστική λύση θα υπάρξει στις αρχές του 2015.
Απλά, αυτό που άκουσαν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον δεύτερο να θέτει με ένταση το θέμα επικαλούμενος τη θετική στάση των αγορών προ ημερών, είναι ότι στις 5 Μαΐου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ανοίξουν τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό, εκ των πραγμάτων, εξυπηρετεί μόνο για επικοινωνιακούς λόγους την κυβέρνηση για τη μάχη των ευρωεκλογών.
Η Καγκελάριος ζήτησε περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δυο κυβερνήσεων σε πεδία που ενδιαφέρουν το Βερολίνο, όπως υγεία (νοσοκομεία), δημόσια διοίκηση, ενέργεια (ανανεώσιμες πηγές), γεωργία, κ.α. και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει ουσιαστική στήριξη σε Γερμανικά πρότζεκτ.
Η γερμανική πλευρά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην λειτουργία του αναπτυξιακού, επενδυτικού ταμείου που έχει βαλτώσει επί ενάμιση χρόνο και συμφωνήθηκε να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες.
Πάρα τα όσα κυκλοφόρησαν, μεγάλη συζήτηση επί του ελληνικού προβλήματος δεν έγινε παρά μόνο ότι ξεκαθάρισε η Μέρκελ πως πρέπει να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις και κυρίαρχο ζήτημα επί αρκετή ώρα ήταν η ένταση των τελευταίων εικοσιτετραώρων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για το θέμα του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με το Ουκρανικό ζήτημα.
thetoc.gr